17. avgust 2023.17. avg 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Muzej na Mišaru dobio novu stalnu postavku

Mišar, prošlost, sadašnjost, budućnost

Na godišnjicu slavnog Boja na Mišaru, 13. avgusta, svečano je otvorena nova muzejska postavka u rekonstruisanom objektu Doma kulture. Postavka je kreirana kao sveobuhvatna mišarska priča koja čeka da bude ispričana, te uvidom u sve njene celine posetioci će se ponovo susresti sa Karađorđem i mišarskim junacima. Mišar kao inspiracija nastaviće da nadahnjuje i generacije koje dolaze, istakao je autorski tim postavke.

Foto: Privatna arhiva


„Izrada postavke deo je projekta ,,Mišar, prošlost, sadašnjost, budućnost“, započetog 2021. godine koji je podržalo Ministarstvo kulture u okviru programa ,,Gradovi u fokusu 2021“, kao i Grad Šabac. U početnoj fazi u potpunosti je rekonstruisan Dom kulture Mišar, u narednoj fazi, cilj Grada Šapca, Narodnog muzeja i Turističke organizacije Šapca je rad na daljoj promociji mišarskog kompleksa (Dom kulture, Mišarska galerija, Stalna postavka Boj na Mišaru, Spomenik ,,Karađorđu i mišarskim junacima“), stvaranjem jedinstvene turističke ponude koja će svim posetiocima pružiti kvalitetan doživljaj i proširiti znanje o ovom značajnom istorijskom događaju. Savremena muzejska postavka posvećena Boju na Mišaru, treba da znatno doprinese ostvarenju ovog cilja“. Na kraju, treba istaći i da nova stalna postavka ne bi ugledala svetlost dana bez predanog rada čitavog kolektiva Narodnog muzeja, ali i brojnih drugih subjekata koji su svi zajedno dali veliki doprinos da se jedan ovako značajan posao privede kraju, navodi istoričar Dejan Živanović.


Projektom nove stalne muzejske postavke Mišaru rukovodila je direktorka Narodnog muzeja u Šapcu Mirjana Perić, a članovi projektnog tima bili su istoričari Branislav Stanković i Dejan Živanović. Scenografiju postavke uradila je Vladislava Munić Kanington, dok je postavku dizajnirao Damir Vlajnić.

Foto: "Glas Podrinja"


Autorski tim radio je na kreiranju postavke od marta do avgusta 2023. godine, a postavljena je u Domu kulture Mišar u kom je bila smeštena i prethodna muzejska postavka.

Foto: "Glas Podrinja"


Postavku svečano je otvorio gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i poručio da je obaveza da se čuva i baštini sve ono što je nasleđeno od predaka.

Foto: "Glas Podrinja"


-Cena slobode grada Šapca, Srbije je plaćena velikim žrtvama i to generacije koje žive u miru i slobodi, kao i generacije koje tek dolaze treba da znaju. Uz obeležavanje Mišarske bitke mi otvaramo i novu stalnu postavku. Ranije smo obećali da ćemo sa državom rekonsturisati ruinirani objekat, što je i učinjeno protekle godine. Sada je i dobio nov život uz stalnu postavku. Cilj Grada Šapca u narednom periodu je rad na daljoj promociji mišarskog kompleksa, stvaranjem jedinstvene turističke ponude koja će svim posetiocima pružiti kvalitetan doživljaj i proširiti znanje o ovom značajnom istorijskom događaju- rekao je gradonačelnik Šapca i zahvalio se timu Narodnog muzeja u Šapcu na postavci.

Foto: "Glas Podrinja"


Foto: "Glas Podrinja"


-Sjajan stručni tim uz podršku Ministarstva kulture je ponovo oživeo slavnu prošlost. Drago mi je što će pre svega osnovci iz Šapca, ali i drugih delova Srbije imati priliku da saznaju više o svojoj istoriji.

Foto: "Glas Podrinja"


Od prvog septembra Muzej će biti stalno otvoren za sve posetioce, najavio je gradonačelnik Pajić.
Nova stalna muzejska postavka ,,Boj na Mišaru“, deo je ponude Narodnog muzeja u Šapcu, a sredstva za opremanje nove postavke obezbedili su Grad Šabac i Ministarstvo kulture na Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti otkrivanja, prikupljanja, istraživanja, dokumentovanja, proučavanja, vrednovanja, zaštite, očuvanja, predstavljanja, interpretacije, korišćenja i upravljanja muzejskim nasleđem u 2023. godini, za projekat ,,Stalna muzejska postavka Boj na Mišaru“ Narodnog muzeja u Šapcu.
M. Ž.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa