17. avgust 2023.17. avg 2023.
Florijan iz Dizeldorfa u Jaloviku
46 SAZIV JALOVIČKE LIKOVNE KOLONIJE

Florijan iz Dizeldorfa u Jaloviku

Međunarodni ugled likovna kolonija u Jaloviku brani već 46 leta. Slikari i umetnici svih sklonosti pohode selo znano širom planete. Gostoprimstvo i prelep krajolik nadahnjuju generacije onih koji hrle do sela u Opštini Vladimirci. Ministarstvo kulture, Opština Vladimirci i biblioteka Diša Atić neguju čedo koje je zaljuljao Milovan Šujić i par vizionara. Ovoga leta uz umetnike iz Beograda i Novog Sada u Jaloviku je boravio i Florijan Fauš, Švajcarac koji živi u Dizeldorfu impresioniran kolonijom i krajolikom sve pretočio u dela ne krijući oduševljenje ovim sazivom kolonije:

- Sve je bilo očaravajuće, od stvaranja i druženja do prelepih predela pa sam se ovde osećao kao kod svoje kuće. Bio sam već u Srbiji u Beogradu ali ovo iskustvo je teško preneti do kičicom, govorio je umetnik pitome prirode.

Okruženi delima koja nemušto govore o letima koja su protekla i u predanju dotekla do impresivnog broja, u ramu druženja, nadahnuća, topline gostoprimstva koji ovaj kraj čini nezaboravnom uspomenom. Da živi i Jalovik i kolonija lepota Posavine zrnima koja rađaju poštovaoce umetnosti u svoje okrilje pozove umetnike poput Florijana Fauša koji je na prečac pobrao sve simpatije.


Selektori Ivana Dragosavljević i Dušan Stipić Dudvarski su imali svoje zadovoljstvo izborom umetnika ali i šarmom same kolonije pošto nisu prvi put u Jaloviku:

- Ljudi su fantastični, prostor je divan što nas inspiriše a po jedan rad ostaje ovde u koloniji. Ovakva okupljanja znače mnogo za umetnike koji imaju priliku da se ogledaju i istinski uživaju i u stvaranju i u druženju, govorio je Dušan Stipić Dudvarski.

Uz samo stvaranje dokazanih umetnika, plenila je i dečija slikarska radionica a svi odreda su uživali a jedan dan je za inspiraciju imao Crveni krst. Kristina, Dragana, Relja su svako iz svog ugla isticali da vole da crtaju i slikaju, druže se i da pritom slušaju svoje srce možda i buduća poznata slikarska imena. Uz školarce ogledala su se i deca PU „Suncokreti“.



Da sve ostane u bogatoj uspomeni i odbrani svetski ugled jalovičke kolonije upotpunio je izlet u prostor drevnog manastira Kaona sa prebogatom okolinom.

Po 46. put ispisana je pozivnica za novo okupljanje naredne godine u svet slike i nepresušnih inspiracija koje je iznedrila kolonija koja je ovo selo u svetu umetnosti ispisala velikim slovima širom planete.
S.K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa