17. avgust 2023.17. avg 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Obeležena 217. godišnjica Mišarskog boja

Mesto stvaranja moderne srpske države

„Boj na Mišaru jedan od najvažnijih u našoj istoriji, jer prevazilazi pobudnu protiv tlačenja dahija i predstavlja organizovan napad na regularnu tursku vojsku, što je podstaklo srpsku revoluciju u godinama koje su usledile“, rekao je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, borčka i socijalna pitanja Zoran Antić
Centralna svečanost, povodom obeležavanja 217. godišnjice Mišarskog boja, održana je kod spomenika „Karađorđu i mišarskim junacima“. Svečanosti su prisustvovali predstavnici grada Šapca, Vlade Republike Srbije, Ministarstva odbrane, Opštine Bogatić, Mačvanskog upravnog okruga, Eparhije šabačke, članovi Zadužbinskog društva “Prvi srpski ustanak” predstavnici gradskih institucija i brojni gosti. Položeni su venci u čast stradalih za slobodu i izgradnju moderne srpske države. Državnu ceremoniju predvodili su državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, borčka i socijalna pitanja Zoran Antić i v.d. pomoćnika ministra Miloš Kovačević.

Foto: "Glas Podrinja"


Foto: "Glas Podrinja"


Nakon polaganja venaca izvedena je himna Republike Srbije, u umetničkom programu nastupile su članovi Omladinskog pozorišta ,,Vožd” sa Mišara. Državni sekretar Ministarstva rada, boračka i socijalna pitanja, Zoran Antić podsetio je prisutne na slavnu istoriju i prošlost srpskog naroda.

Foto: "Glas Podrinja"


Foto: "Glas Podrinja"


-Proslava 217 godina boja na Mišaru koji se odigrao u avgustu 1806. godine pod vođstvom vožda Karađorđa, popa Luke Lazarevića i drugih najviđenijih Srba toga vremena. Oni su upravo na ovom mestu odneli jednu od najznačajnijih pobeda Prvog srpskog ustanka, što je utemeljilo stvaranje nezavisne srpske države na Berlinskom kongresu. Boj na Mišaru jedan od najvažnijih u našoj istoriji, jer prevazilazi pobudnu protiv tlačenja dahija i predstavlja organizovan napad na regularnu tursku vojsku, što je podstaklo srpsku revoluciju u godinama koje su usledile- istakao je državni sekretar Antić.

Obeležavanje godišnjice Mišarskog boja, Foto: "Glas Podrinja"
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa