17. avgust 2023.17. avg 2023.
Članovi prve generacije Partizana iz Mišara

Članovi prve generacije Partizana iz Mišara

VATERPOLO: REGION

Balkanske vaterpolo velesile

Dominacija i nakon raspada. Jadran poslednji šampion. Mnogo evropskih prvaka. Klubovi sa tradcijom opstali uz dodatak Radničkog i Novog Beograda. Hrvatski klupski vaterpolo dominantan
Evropski trofeji su bili gotovo pravilo za velika imena ovdašnjeg vaterpola na klupskom nivou. Od raspada SFRJ čak 11 titula šampiona Evrope je završilo na području bivše države (Jug 3, Jadran Split 2, Mladost, POŠK, Primorac, Partizan, Bečej, i C. Zvezda po jedna), uz njih su u kolekciji Kup kupova (Mladost), LEN kup (Partizan, Radnički, Mladost, Kataro). Najuspešniji na nacionalnom nivou do 1991. bio je Jug, 21 titula, Partizan ih je imao 17, Jadran devet, Mladost šest...

Gde su danas?
Od ondašnjih prvoligaša, Bečej jedini danas nije u elitnom rangu svoje države, igra drugi rang u Srbiji, dok iz Prve B lige SFRJ u eliti nisu: Beograd (drugi rang Srbija), Gusar (drugi rang Hrvatska) i Belvi Dubrovnik, ugašen 2001, pa ponovo pokrenut 2009. igra u nižim rangovima Hrvatske.


Poslednju sezonu celovite SFRJ osvojio je splitski Jadran. Neven Kovačević je bio trener, a igrali su doskorašnji sportski direktor VK Šabac Anto Vasović, Bratić, Kreković, Bezmalinović, Vrbičćić, Vićević, Močan, Nardeli. Splićani su nakon nacionalne titule, 1992. i 1993. postali i šampioni Evrope.

VK Jadran 91 (foto: klupski sajt)


Od nestanka bivše države u Hrvatskoj dominira Jug (17 titula). Prvih godina je primat imala Mladost. Interesantno da Jadran Split nije bio prvak Hrvatske do 2023. godine, POŠK je jednom osvojio titulu, a riječko Primorje se dva puta radovalo. Jadran (4) i Budva (1) su osvajali SRJ titule, no nakon nezavisnosti 2006. dobar rad u školi i stabilnost kluba donela je dominaciju Novljanima. Imaju 11 titula, Primorac i Budva dve. Deset od 15 titula Regionalne lige otputovale su u Hrvatsku.
Period SRJ je vreme dominacije Bečeja, klubova iz Crne Gore, a još samo Partizan i Crvena Zvezda imaju po dve titule. Od 2006. imala je Srbija čak pet šampiona. Partizan je osvojio prvih šest titula, a potom još i četiri. Novi Beograd (osnovan 2015) i Zvezda su dvostruki, a Radnički (osnovan 2012) i Šabac su jednostruki osvojači titule.

Partizan i Zorka
Na samom kraju osamdesetih i početkom devedesetih godina u Šapcu su egzistirala dva kluba. Stariji „Zorka“ iz koje se 1989. izdvojila grupa koja je formirala „Partizan“ Mišar, od 1990. preimenovan u VK Šabac“. Ekipa Partizana je nastupala u Srpskoj ligi u leto 1990. i osvojila prvo mesto: Trener je bio Živislav Živanović, a igrali su: D. Mijailović, Dimitrijević, Babić, Timotić, Šujić, Stojanović, Matić, Polić, Nikolić, Čelovski, Đorđević, Todorović Đurković, Brkić... Drugi je bio gradski rival „Zorka“, osnovana 1978. U leto 1991. Zorka igra Srpsku ligu. Trener je Ivan Kovačević, a igrali su, između ostalih: S. Mijailović, Kovačević, braća Bulatović, braća Klipa, Rakić, Popović, Andrejević, Veličković, Petronić, Janković...


Najbolji slovenački i makedonski klubovi u SFRJ i danas su najbolji: Triglav Kranj i Vardar, mada su po populanosti vaterpola ove države daleko iza Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Liga BiH postoji od 2014. godine. Najbolji tim je Banja Luka, no ovaj tim je na začelju Prve B lige Srbije (treći rang), dok u Hrvatskoj, nižim ligama, nastupa Jadran iz Neuma. Po organizovanosti još se izdvaja Inviktus Sarajevo.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa