24. avgust 2023.24. avg 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Obeležena 109. godišnjica Cerske bitke

Ponos i pamćenje

Ponos i pamćenje, večna zahvalnost, ali i dužnost. Dužnost svakoga od nas i svakoga ko je od nas potekao, da pričamo o cerskoj pobedi, da podsećamo ceo svet da smo na Ceru pokazali kako se brani otadžbina, kako se brani sloboda, pokazali i dokazali da se veličina jednog naroda ne meri njegovom brojnošću već primerima podviga kao što je ovaj cerski- kazao je ministar i podvukao da ova generacija ima zadatak da na vrhu Cera podigne memorijalni kompleks u čast ovih junaka
U subotu, 18. avgusta, kod Spomen kompleksa cerskim junacima na tekerišu, obeležena je 109. godišnjica Cerske bitke. Državnoj ceremoniji prisutvovali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković, predstavnici lokalnih samouprava Mačvanskog okruga, ambasada i udruženja. Grad Šabac predstavljali su gradonačelnik dr Aleksandar Pajić i zamenik gradonačelnika Nemanja Pajić.

Foto: Glas Podrinja, dr Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca


Večna zahvalnost i dužnost
-Ovoga dana, odajemo poštu svim našim veliki precima, mi koji smo dokaz njihove pobede, pobede života nad smrću, Srbija koja je dokaz opravdanosti njihove borbe, koja i danas suvereno, samostalno i slobodno odlučuje kako da se njome vlada i kojim putem da ide.

Foto: Glas Podrinja, Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja


Odajemo poštu i kralju Petru Prvom Oslobodiocu i kralju Aleksandru Prvom Ujedinitelju, i vojvodama
Stepi Stepanoviću i Radomiru Putniku i potonjim vojvodama Živojinu Mišiću i Petru Bojoviću, ali onome što nikada ne smemo da zaboravimo jeste da je ovu bitku i ovaj rat dobio srpski seljak, običan čovek, domaćin. Onaj koga je Pašić nazvao gunjac i opanak. Gunjac i opanak stvorio je ovu zemlju, orosio je ovu zemlju krvlju da po njoj pravda sloboda i jednakost niknu- istakao je ovom prilikom ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković i dodao:
-Najveći i najmudriji upravnik jednog naroda je sam narod. U istoriji nema ni jednog primera da je narod radio protiv sebe i svoga opstanka, narod je najbolji svoj čuvar, on je najbolji svoj upravnik.
Te postavo pitanje, šta danas, nakon 109. godina od velike pobede i ulaska Cera u genetski kod srpskog naroda.

Najveći i najmudriji upravnik jednog naroda je sam narod. U istoriji nema ni jednog primera da je narod radio protiv sebe i svoga opstanka, narod je najbolji svoj čuvar, on je najbolji svoj upravnik


-Ponos i pamćenje, večna zahvalnost, ali i dužnost. Dužnost svakoga od nas i svakoga ko je od nas potekao, da pričamo o cerskoj pobedi, da podsećamo ceo svet da smo na Ceru pokazali kako se brani otadžbina, kako se brani sloboda, pokazali i dokazali da se veličina jednog naroda ne meri njegovom brojnošću već primerima podviga kao što je ovaj cerski- kazao je ministar i podvukao da ova generacija ima zadatak da na vrhu Cera podigne memorijalni kompleks u čast ovih junaka.

Motiv iza linije fronta

Foto: Glas Podrinja, Ljubinko Đokić, Pomoćnik gradonačelnika grada Loznica


Pomoćnik gradonačelnika grada Loznica, Ljubinko Đokić, je podvukao da su u toj nepravednoj borbi, avgusta 1914. godine, teško i krvavo pobedili srpski oficiri, srpski vojnici i srpski seljaci, jer im je motiv bio iza linije fronta: njihova zemlja, njihova kuća, njihovi roditelji, njihova deca.

Put kojim se krećemo, još davno su trasirali naši preci. Od nas se očekuje da nastavimo borbu za ideale za koje su i oni bili spremni da žrtvuju i ono najdragocenije, život. Ti ideali su večni


-Oni nisu imali odstupnicu. Vodili su odbranbeni rat. Znamo mi da se iz Srbije i danas bori sa nadmoćnijim od nas, ali na sreću, ne oružjem kakvim su se borili naši preci, nego diplomatijom. Svetli primeri cerskih junaka, u čiju smo se čast okupili, jesu naša prošlost, jesu naš identitet i neće i ne smeju biti nikad zaboravljeni. Oni su naš ponos- rekao je Đokić.

Sloboda i samostalnost

Foto: Glas Podrinja


-Kada znamo šta branimo, nema neprijatelja i sile koja može da pobedi ovaj narod, izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Šapca, dr Aleksandar Pajić i objasnio:

-Kako avgusta 1914, tako i danas, sloboda i samostalnost su dve reči koje kao narod moramo da čuvamo i svest o njima prenosimo budućim generacijama. Zato su nam ovakva obeležavanja prilika da još jednom sve podsetimo na značaj Cerske pobede.

Foto: Glas Podrinja


Put kojim se krećemo, još davno su trasirali naši preci. Od nas se očekuje da nastavimo borbu za ideale za koje su i oni bili spremni da žrtvuju i ono najdragocenije, život. Ti ideali su večni.
Vence na Spomen kompleks položili su predstavnici državnog vrha, lokalnih samouprava, ambasada, udruženja i građani. Za okupljene poštovaoce istorije pripremljen je prigodan umetnički program.
T.T.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa