24. avgust 2023.24. avg 2023.
Foto: FB stranica SPŠ Šabac, Reprezentacija Srbije Reprezentacija Srbije na Agroolimpijadi: Učenici SPŠ Šabac

Foto: FB stranica SPŠ Šabac, Reprezentacija Srbije Reprezentacija Srbije na Agroolimpijadi: Učenici SPŠ Šabac

AGROOLIMPIJADA U NITRI

Poljoprivredna iz Šapca peta

U konkurenciji od 18 zemalja peto mesto. Treće učešće Srednje poljoprivredne škole na Agroolimpijadi. Bogato iskustvo za preporuku svima
Protekle sedmice održana je Agroolimpijada u slovačkom gradu Nitri. Srpska reprezentacija, sačinjena od učenika šabačke Srednje poljoprivredne škole osvojila je peto mesto.

Foto: FB stranica SPŠ Šabac, Zaslužene medalje


Teodora Tešić, Dalibor Belić, Aleksa Miletić i Veljko Šešić, predviđeni profesorom Dušanom Majstorovićem, pokazali su zavidan nivo stručnosti i znanja i drugog dana takmičenja, u konkurenciji od 18 državnih timova, uspeli su da se popenju čak za pet pozicija. Prvog dana takmičenja bili su na desetom mestu.

Domaćin ovogodišnje Agroolimpijade bila je Srednja stručna škola veterinarskih studija u Nitri.

18 timova 18 disciplina
-Bilo je to nezaboravno iskustvo. Učestvovalo je 18 timova iz različitih evropskih zemalja, a takmičili smo se u 18 disciplina- kaže za „Glas Podrinja“ Dalibor Belić nakon povratka sa takmičenja.

Dalibora je za Agroolimpijadu izabrao razredni starešina, a nakon toga su sastavili ostatak tima. Uklopili su se po veštinama, izdržljivosti i interesovanjima. Vežbali su na školskoj ekonomiji dve nedelje, i uzimajući u obzir sve okolnosti, dobro se snašli.

Prvog dana takmičenja, kada je na programu bilo 13 disciplina, završili su na desetom mestu. Međutim, preostalih pet zadataka drugog dana je bilo njihovih pet minuta slave. Pobednici su bili u četiri discipline, a vicešampioni u jednoj i time uspeli da u finalnom skoru budu peti.

-Bila je to kombinacija fizičkih, mehaničkih i misaonih veština. Misaone su obuhvatale prepoznavanje bolesti, štetočina i jaja od različite živine... za nas je bila najteža vožnja traktora i vožnja telehendera- nabraja Belić.

Foto: FB stranica SPŠ Šabac, Najbolji u fizičkim disciplinama


Dominantni u fizičkim veštinama
Tokom priprema tim Srednje poljoprivredne škole je prolazio sve discipline. Spremali su se na mašinama na ekonomiji svim dostupnim sredstvima. Na samom takmičenju pokazali su apsolutnu dominaciju u veštinama koje su zahtevale fizičku spretnost i snagu, dok su problem bile discipline koje su podrazumevale savremenu mehanizaciju.

-Vežbali smo na traktorima starim po nekoliko decenija, a takmičili se na mašinama koje su kupljene prošle ili pretprošle godine. To se pokazalo kao problem. Prvi put smo se susreli sa toliko elektronike i to se odrazilo na naš rezultat- objašnjava Dalibor i dodaje:

-Uspeli smo da nadoknadimo poene i vreme na fizičkim zadacima. Cepanje panjeva, menjanje točkova i noževa na kosačici, pravljenje ramova.. tu smo bili najjači.

Foto: FB stranica SPŠ Šabac, Nova iskustva sa savremenom mehanizacijom


Dobra organizacija, korisno iskustvo
Po Belićevim rečima, organizacija događaja je bila dobra, komisije korektne, a tokom samog takmičenja stekli su nova znanja koja će im koristiti u budućnosti.

-Svo četvoro smo ove godine završili srednju školu. Ovo iskustvo ćemo pamtiti jer smo upoznali jednu novu zemlju, grad, neke drugačije ljude. Naučili smo da rukujemo savremenom mehanizacijom, posetili agrokompleks koji je pet puta veći od novosadskog- ističe Dalibor i zaključuje:

-Bilo je ovo jedno bogato iskustvo koje preporučujem svima.

Statistika i činjenice
Prvoplasirana na Agroolimpijadi u Nitri bila je ekipa Nemačke. Ispred srpskog tima našli su se još Česi. Luksemburg i Austrija.

Ovo je treće učešće Srednje poljoprivredne škole na Agroolimpijadi. Prilikom prvog bili su sedmi, 2018. godine u Portugalu evropski vicešampioni, i danas, nakon pet godina pauze, zauzimaju peto mesto.

Foto: FB stranica SPŠ Šabac, Dominacija drugog dana takmičenja


Agroolimpijada obuhvata stručne discipline iz oblasti poljoprivrede, osmišljena je sa ciljem intenzivnijeg povezivanja obrazovnih ustanova za mlade poljoprivrednike širom Evrope, organizator je Udruženje za razvoj stručnog obrazovanja i obuke u zelenom sektoru Evrope EUROPEA.

Srednja poljoprivredna škola iz Šapca je članica Udruženja od 2016. godine, dok su joj preporuka za ovo takmičenje bili dosadašnji rezultati i intenzivna saradnja sa drugim poljoprivrednim školama u Evropi.
T.T.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa