24. avgust 2023.24. avg 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Zavod za javno zdravlje Šabac: mobilna aplikacija za brže i efikasnije informisanje

Čuvar zdravlja na usluzi građanima

Zavod za javno zdravlje Šabac obeležio je sto godina svog postojanja 2021. godine kada je i pokrenuta aplikacija “Čuvar zdravlja 2021”. Kako ističu iz Zavoda teže da prate moderne tokove, razvoj tehnologije i da pronađu nove načine komunikacije sa građanima u cilju očuvanja javnog zdravlja
Zavod za javno zdravlje Šabac, pre dve godine pokrenuo je aplikaciju “Čuvar zdravlja 2021” u nameri da građanima Mačvanskog okruga „na klik“ budu dostupni relevantni podaci o uslugama ZJZ Šabac. „Čuvar zdravlja“ kreiran je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, Institutom za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović - Batut i Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Kako su istakli iz Zavoda, inovativan i jedinstven način informiše i edukuje građane o aktuelnim temama kao što su korona virus, aero zagađenje, ...

Od nedavno završena je i implementacija laboratorijskog informacionog sistema što će značajno ubrzati obaveštavanje.

Foto: Glas Podrinja


-U delu notifikacija biće i obaveštenje kada centar za Mikrobiologiju obradi određeni uzorak. Tada će građanima putem aplikacije stići poruka da je uzorak obrađen, te da je spreman za preuzimanje u Zavodu, ili kod izabranog lekara. Zbog zaštite podataka on neće biti dostupan na mobilnom telefonu, ali je ubrzava i olakšava infrmisanost građana. Moram da napomenem da smo pokrenuli i jednu inicijativu koja bi podrazumevala integraciju laboratorijskih informacionih sistema svih domova zdravlja sa Zavodom - rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac MSc. dr med Branko M. Vujković i pojasnio da bi to značilo da će nalaz odmah po obradi u Zavodu biti dostupan i kod izabranog lekara.

-Ovo bi značajno ubrzalo celokupan proces. Kako svi koristimo isti informacioni sistem, potrebno je samo da se on umreži. Na ovaj način svi nalazi bi odmah bili dostupni. Nema potrebe da se šalje nalaz mejlom, ili poštom. Verujemo da je digitalizacija procesa veoma važna, te smo nedavno nabavili i jedan moderan aparat za tačno utvrđivanje bakterijske infekcije sa osetljivošću na antibiotike. U roku od 24 sata od uzimanja uzorka dostupan je rezultat sa osetljivošću na antibiotik. Takođe, rezultati će biti dostupni u tom periodu i izabranom lekaru kako bi pacijent u što kraćem vremenskom roku dobio adekvatnu terapiju. Dugoročno gledano benefiti su višestruki.

Kvalitet vazduha u Šapcu i na mobilnoj aplikaciji
Šapčani mogu pratiti kvalitet vazduha u Šapcu i putem android i iphone aplikacije „Čuvar zdravlja“ Zavoda za javno zdravlje. Po kreiranju aplikacije građanima su bili dostupni podaci o kvalitetu vazduha, ali su oni bili na nedeljnom nivou, što je zahtevalo dodatno unapređenje sistema monitoringa. Postavljanjem merne stanice u Šapcu kod Vatrogasne stanice u Šapcu, u Pop Lukinoj Ulici, omogućen je automatski monitoring kvaliteta vazduha od 1. avgusta.

Foto: Glas Podrinja


-Svi građani vrlo jednostavno mogu da prate parametre na aplikaciji što značajno olakšava njen vizuelni izgled. Treba pomenuti da je aplikacija direktno povezana sa sajtom Šabac Eko. Pogledom na avatara građani na osnovu njegove boje mogu lako saznati više o vazduhu u Šapcu u tom trenutku. Klikom na avatara dobijaju dodatne informacije, preporuke - pojasnio je direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac MSc. dr med Branko M. Vujković.

-U planu je da građanima budu dostupne i notifikacije kako bi znali kada je vazduh u određenom trenutku u određenoj kategoriji. Ovo je posebno važno za one koji pripadaju nekoj od osetljivih grupa, ali će biti značajno za sve. Na ovaj način biće obavešteni, a neće morati da proveravaju parametre u aplikaciji, dovoljno će biti da je instaliraju na svojim mobilnim uređajima. Pozivamo sve građane da daju sugestije, predloge - dodao je dr Vujković.
M. Ž.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa