14. septembar 2023.14. sep 2023.
Šampioni Evrope (foto: fiba3x3.com)

Šampioni Evrope (foto: fiba3x3.com)

STEFAN KOJIĆ, BASKET ŠAMPION EVROPE

Sanjam olimpijsko zlato

Stefan Kojić, Strahinja Stojačić, Nemanja Barać i Marko Branković činili su ekipu koja je osvojila titulu šampiona Evrope u besketu. Srbija je šestostruki svetski i petostruki evropski šampion, ime Stefana Kojića u istoriji
Košarkašima je za zlato nedostajalo malo iskustva, malo sreće i malo koncentracije, dok basketašima Srbije ništa osim zlata odavno ne pristaje uz grudi. Peti uzastopni put Srbija je šampion Evrope u besketu tri na tri, konstantno pomerajući granice u postignućima na najvišem nivou. Deo ovog i velike većine uspeha srpskog basketa bio je naš Stefan Kojić, čovek koji je penjao na vrh basketa jedan na jedan i tri na tri. Trenutno je osmi igrač sveta na FIBA listi.

S. Kojić (foto: fiba3x3.com)


Šta je ono što besketaše Srbije, na osnovu svih dosadašnjih uspeha čiji si važan deo, izdvaja od drugih u uspostavljanju kontinuiteta uspeha?
-Kod nas je basket sport koji su svi u nekom trenutku probali, a mnogi su ga zavoleli. Tereni su pravljeni gde god je pogodno, a ljudi svih godina su ga igrali čitavo proleće i leto gotovo svaki dan. Ljubav i radost igre su usađeni u sve igrače, a uz to smatram da imamo poseban mentalitet zajedništva kao narod, koji nas vodi preko granica očekivanog.

Uz našu reprezentaciju koja ekipa još ima kontinuitet uspeha i tradiciju dobrih rezultata?
-Više je ekipa sličnog kvaliteta, vidite i po rezultatima da u mnogo utakmica presudi mala razlika, ali ako bih izdvajao neku reprezentaciju, to je Letonija. Oni su olimpijski šampioni, igraju sjajno i naš su veliki rival.

Igrao si profesionalno i košarku i basket, šta ih razdvaja sa igračkog stanovišta?
-Zajednički je cilj da se lopta ubaci u koš i da se pobedi, u većini drugih stvari se osetno razlikuju na terenu. Prostor je manji, igra je dinamična, odluke moraju da se donose mnogo brže i koncentracija ne sme ni za sekundu da oslabi, jer je u svakom trenutku opasnost i svaki tren može biti prilika. Uz to u basketu ima mnogo više kontakta i pravilima je dopušten intenzivniji kontakt.

Naredni cilj OI (foto: fiba3x3.com)


Čime se igra na jedan koš više približila srcu u odnosu na igru na dva?
-Prva želja za uspehom u sportu i pobedom, odnosno tim osećajem trijumfa, javila se dok sam igrao basket na Starom gradu, mogu reći da je ovaj sport prva ljubav. Kada je igra popularizovana, postala priznat inetrnacionalni sport, osetio sam da sam dobio priliku da se nadmećem u onome što beskrajno volim čitav život. Osećao sam se kao svoj na svome.

Bio si šampion sveta u basketu jedan na jedan i višestruki si šampion basketa tri na tri, kojoj od formi igre daješ prednost.
-Svaka ima svoje specifičnosti i nešto što je više približava srcu, no i kroz košarkašku i basketašku karijeru uvek sam bio timski igrač. S velikim poverenjem u snagu kolektiva i svakako da prednost dajem igri tri na tri.

Postoji li još neki neostvaren san u basketu koji bi želeo da dosanjaš?
-Ono što je san svakog sportiste, a to su Olimpijske igre. Nastup na najvećoj smotri bi bila kruna, ali ne završavaju se želje na učešću, već sanjam da osvojimo i olimpijsko zlato.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa