21. septembar 2023.21. sep 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ZAVRŠENA 55. ČIVIJADA I 16. ČIVIJAŠKI KARNEVAL

Tri dana kada je Šabac centar sveta

Gradskim ulicama prošlo je više od 3.000 učesnika u karnevalima. Roditelji su prošetali više od 750 beba i iz Šapca je ponovo poslata najlepša slika onoga što šapčani zovu svojom „paradom ponosa“. Veliki Međunarodni karneval okupio je 30 trupa i goste iz Francuske, Italije, Holandije, Belgije, Turske, čitavog regiona
rošao je još jedan „belosvetski vašar humora i satire“. Čivijada se održala 55. put, a u okviru nje 16. Čivijaški karneval(i). Čivijaška republika dobila je novog predsednika, a Šapčani su uživali u tri dana veselog programa na glavnim gradskim ulicama. Za razliku od prethodne godine, ove je vreme bilo idealno, a gradskim ulicama prošlo je više od 3.000 učesnika u karnevalima.

Tradicionalno, Čivijada je počela čivijaškim časom u šabačkim osnovnim školama u četvrtak ujutru. Manifestaciju je najavio Čivijaški dobošar, a aforističari Aleksandar Čotrić i Rade Đergović i karikaturista Tošo Borković deci su preneli male tajne svojih zanata.

Foto: "Glas Podrinja"


Popodne je usledilo podizanje karnevalske zastave ispred Gradske uprave, nakon čega su proglašeni i najbolji radovi pristigli na ovogodišnji konkurs Čivijade.

Nagrađeni
Nagrade za najbolje radove 55. Čivijade osvojili su:
U kategoriji aforizmi:
1. Rade Đergović,
2. Ninus Nestorović,
3.Bratislav Kostadinović,
U kategoriji satirične priče:
1. Ljubomir Ilić,
2. Aleksandar Čotrić,
3. Jelena Kujundžić,
U kategoriji karikature:
1.Momir Vasić,
2. Milenko Lukić,
3. Tošo Borković.
Na ovogodišnji konkurs pristiglo je više od 150 radova autora iz Srbije, regiona i Slovačke.
Pobednicima je nagrade uručio direktor Turističke organizacije grada Šapca Dušan Simić u medijateci Narodnog muzeja u Šapcu, gde je i otvorena izložba pristiglih radova.
-Nadam se da Čivijada ima lepu budućnost. Duže od deceniju postoji Čivijaški čas gde upravo karikaturisti, aforističari i katikaturisti na najlepši način deci prenose svoja znanja. Verujem da će nekom od dece to biti interesantno i da će poželeti da se okušaju u tome. Radovi koji su pristigli ove godine pokazali su da je Čivijada nadaleko poznata. Žiriju nije bilo lako da izdvoji najbolje Reakcije publike na izložbi govore da su uradili dobar posao, rekao je Dušan Simić.
Radove je ocenjivao žiri u sastavu: Jelena Podgorac Jovanović, predsednica, Zoran Živković i Uroš Lukić.


Čivijaški točak na Trgu šabačkih žrtava zavrteo je harmonikaš Zoran Danilović Krpica, posle čega je održano najslađe nadmetanje – šampitijada. Svoju šampituju je najbrže su pojeli Petar Ivanković iz OŠ „Jevrem Obrenović“, Aleksandar Naumov iz OŠ „Laza Lazarević“ i Vuk Trifunović iz OŠ „Nata Jeličić“.

Na binu su izašli i najsimpatičniji u ljubimci specijalno kostimirani za Karavan kućnih ljubimaca. Jedan jastreb ponosno se izdvojio u mnoštvu pasa.

Foto: "Glas Podrinja"


Deca starosti do šest godina prikazali su svoje talente u takmičenju „Mis sekica i mister batica“ . Pevali su, igrali, recitovali i repovali. Nakon zabune na samoj bini oko toga ko je osvojio prvo mesto, od organizatora smo saznali da je mis sekice Anđela Mijailović, a mister batica Tadija Jevtić.

Foto: "Glas Podrinja"


Petak je takođe počeo u školama, promocijom Evropskih karnevala, dok se u pešačkoj zoni Čivijaški dobošar vozio fijakerom i pozivao sugrađane na manifestaciju.

Nešto kasnije, kroz pešačku zonu prošetalo je i oko 1.000 pčelica, bubamara, leptirova, iz Predškolske ustanove „Naše dete“. Kao i svake godine, sugrađani su oduševljeno pozdravili najmlađe karnevaliste.

Foto: "Glas Podrinja"


Nešto malo stariji sugrađani, osnovci, svoj karneval su imali u popodnevnim satima. Nekoliko stotina dece ponelo je najkreativnije kostime, a svoje tačke predstavili su u samom centru grada, odakle je, zbog ove prilike, bio izmešten saobraćaj.

Foto: "Glas Podrinja"


Policijska uprava na Dečjem karnevalu
Na dečjem karnevalu, u petak popodne, pažnju su privukli i mali saobraćajci. Njihova uloga na manifestaciji nije bila samo revijalna, nego i veoma važna. Promovisali su akciju „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ koju realizuje Policijska uprava Šabac, a tokom trajanja Karnevala imali su i svoj štand na kom su se policijski službenici družili sa najmlađim sugrađanima i razgovarali sa njihovim roditeljima.
-U okviru projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ u svim školama na području PU Šabac prisutni su policijski službenici i to pre, tokom trajanja i nakon završetka nastave. Angažovani policijski službenici imaju jasno definisane zadatke na šta treba da obrate pažnju u samoj školi, za vreme velikog odmora, a i nakon završetka nastave. Učenici osnovnih škola u okviru projekta imaće posebne časove koji će im pomoći da usvoje znanja i veštine o bezbednom ponašanju u stvarnom i virtuelnom okruženju, u vanrednim situacijama i bezbednom učešću u saobraćaju, navodi Vladimiri Trifunović oficir Odeljenja saobraćajne policije.Nakon nastupa svih dečjih karnevalskih trupa inaugurisan je novi predsednik Čivijaške republike, glumac Marko Gvero. Na ovoj funkciji zamenio je koleginicu Olgu Odanović. Novopostavljeni predsednik boravak u Šapcu iskoristio je i da poseti šabački Vašar.

Foto: "Glas Podrinja"


Obraćanje predsednika podanicima
-Dragi podanici moji, čast mi je velika, a i odgovornost, biti predsednik ovako nasmejane, vesele i šarene zajednice zvane Čivijaške republike. Drago mi je da ona postoji ovoliko dugo da sam i ja došao na red da njom predsedavam. Drago mi je i da je moj čivijaški narod prepoznao moje liderske sposobnosti. Bilo je i zlih jezika koji su govorili da sam ja ovde slučajno i da sam u Šabac došao po neke delove za auto. (Mada, što je teško doću u srpski Detroit kada ti zatreba letva volana za Nisan kaškai 2003.) Ja kao moji prethodnici neću da delim lažna obećanja, ne zato što nemam šta da obećam, već zato što sam već izabran na lepe oči i nema potrebe da se lažemo. Ono što mogu da obećam je ću dugo nakon završenog mandata da promovišem, volim i širim ideju Čivijaša, Čivijaške republike i Grada Šapca. Puno vas volim, poručio je novi predsednik svojim podanicima, nakon čega je od direktora TOŠ-a Dušana Simića dobio ključeve grada.


Subota je bila dan za čivijaška nadmetanja u malom fudbalu, Karneval trudnica i beba i veliki Međunarodni karneval. Ovogodišnji Karneval trudnica i beba ni ovog puta nije razočarao. Roditelji su prošetali više od 750 beba i iz Šapca je ponovo poslata najlepša slika onoga što šapčani zovu svojom „paradom ponosa“.

Foto: "Glas Podrinja"


Veliki Međunarodni karneval okupio je 30 trupa i goste iz Francuske, Italije, Holandije, Belgije, Turske, čitavog regiona. Šapcem su prošetale Brazilke, Arapi, klovnovi, pioniri predvođeni Titom i Jovankom lično... Svi su strpljivo odvojili vreme i da se fotografišu sa Šapčanima koji su i ovog puta na Karneval došli u velikom broju.

Foto: "Glas Podrinja"


-Zadovoljni smo i Čivijadom i Karnevalom. Šabac je tri dana bio centar sveta. Divni programi su bili na ulicama grada, a sugrađani su pokazali da su se uželeli i Čivijade i Karnevala, s obzirom da nas je prošle godine pratila kiša. Tokom trajanja Karnevala bili su popunjeni svi smeštajni kapaciteti. Ovo je doba godine kada najviše turista poseti naš grad. Gosti iz inostranstva su istakli da se u Šapcu uvek osećaju dobrodošlo. Nekolicina njih dolazi samo na šabački Karneval. Šabački Vašar, sa tradicijom dužom od veka prati Čivijadu i Karneval i već prvih dana je bilo izuzetno veliko interesovanje za njega, a gosti dolaze iz svih krajeva Srbije, naveo je direktor TOŠ-a Dušan Simić.

Ova Čivijada sa Čivijaškim karnevalom okupila je rekordan broj učesnika. Do sledeće, koja će možda oboriti rekord.
M.M.

Najnoviji broj

7. decembar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa