21. septembar 2023.21. sep 2023.
Održani „Dani japanske kulture u Šapcu“
U Centru za stručno usavršavanje i drugim gradskim ustanovama

Održani „Dani japanske kulture u Šapcu“

Manifestacija „Dani japanske kulture“ održana je od ponedeljka do petka u Šapcu. Brojni programi i kreativne radionice privukli su veliki broj sugrađana, najviše najmlađih.

Origami, kaligrafija, zlatovez, ekološka radionica, zanimljiva strana Japana, razgovori pod trešnjinim cvetom, prezentacija borilačkih veština, dokumentarni film, koncert, književno veče...

Svako je pronašao delić kulture Zemlje izlazećeg sunca koji ga privlači. Započeli su muzikom i plesom koji su na otvaranju u Centru za stručno usavršavanje Šabac (CSU) odigrala deca vrtića „Sloboda“, sa svojim vaspitačicama Ljiljanom Reljić i Snežanom Cvetković. Na samoj završnici, u petak, na istom mestu, priređena je prezentacija „Kultura čaja u Japanu“, kao i degustacija čaja.

Prisutni su imali priliku da nauče kako da izaberu čajno posuđe, pripreme i posluže japanski, zeleni čaj. Tome ih je podučila Milijana Vujaklija, čajni edukator, član Edosenke škole japanske čajne ceremonije.



Najbitnije u čajnoj ceremoniji Dalekog istoka je opuštanje i uživanje u svakom momentu pripreme i laganog ispijanja čaja. U čajnoj ceremoniji, po pravilu, koristi se posebna vrsta zelenog čaja u prahu, koja se razlikuje od čaja predviđenog za svakodnevnu upotrebu.

Benefiti čaja su višestruki: povoljno utiče na sveopšte dobro zdravlje zbog visokog nivoa antioksidanasa, pomaže u gubljenju kilograma, održava srce zdravim, pomaže boljem funkcionisanju mozga, reguliše nivo holesterola, smanjuje propadanje zuba i održava kožu zdravom, istakla je između ostalog.

Prethodno, istog dana, u Trening centru, održana je radionica „Izrada amigurumi japanske lutke tehnikom heklanja“. Reč je o japanskoj umetnosti pletenja ili heklanja malih stvorenja od punjenog prediva.

Povod za organizovanje „Dana japanske kulture“ je 141 godina diplomatskih odnosa Srbije i Japana i 41 godina od potpisivanja povelje o bratimljenju između Šapca i Fuđimija. Šabac je jedini grad u Srbiji koji ima povelju o bratimljenju sa nekim japanskim gradom.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa