12. oktobar 2023.12. okt 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

32 godine od ubistva ekipe RTS-a u Hrvatskoj

Zločin za koji niko nije odgovarao

Na radnom zadatku, pre 32 godine, četvoročlana ekipa Radio- televizije Srbije (RTS) iz Šapca koja je izveštavala sa ratišta u Hrvatskoj je ubijena, a za taj zločin niko nije odgovarao. Novinar Zoran Amidžić, snimatelj Bora Petrović i asistent snimatelja Dejan Milićević ubijeni su 9. oktobra 1991. godine kada je na putu Petrinja-Glina iz zasede otvorena vatra na automobil u kom su se nalazili, dok je mobilisani urednik u Radio Šapcu Sretan Ilić preminuo na putu do bolnice. U ulici koja od 2018. godine nosi njihova imena, u znak sećanja, kolege i članovi porodica položili su u ponedeljak venac na spomen- obeležje.

Foto: "Glas Podrinja"


-Obavljali smo dnevne zadatke, samo što su se ti dani pretvorili u godine i onda smo shvatili, posle mnogo godina, da su ti dani bili istorijski trenuci. Na današnji dan je rođendan moje ćerke. Sa rođendana sam došao, pozvan u SUP, da čujem vest da su ubijeni. Kad u jednom danu doživiš te dve stvari, shvatiš kako si sitan učesnik u nekim događanjima i kako se život igra sa nama i mi sa životom. Svakodnevno smo opredeljeni da izvršavamo ljudske obaveze, a onda se desi nešto što postane istorija, a i mi s njom- rekao je snimatelj Brana Stojisavljević, koji odlazak kolega na put bez povratka pamti kao jedan od najtužnijih trenutaka u karijeri.

Novinari nikad nisu znali da ćute, ali svaka godišnjica smrti ubijenih kolega ostavlja ih nemim, jer mnogo je pitanja bez odgovora. Ostaje obaveza mladih naraštaja da čuvaju od zaborava stradanje onih koji su branili dostojanstvo i ugled profesije i to platili najvišom mogućom cenom.
D.D.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa