9. novembar 2023.9. nov 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

U Kulturnom centru Šabac

Nagrada „Laza K. Lazarević“ dodeljena piscu Dušanu Radakoviću

Po motivima nagrađene pripovetke „Skok“ snimljen je kratki narativni film reditelja Dušana Popovića koji je na svečanosti premijerno prikazan
Nagrada za najbolju neobjavljenu savremenu pripovetku na srpskom jeziku „Laza K. Lazarević“ dodeljena je u petak u Kulturnom centru Šabac piscu Dušanu Radakoviću iz Zrenjanina. Po motivima nagrađene pripovetke „Skok“ snimljen je kratki narativni film reditelja Dušana Popovića koji je na svečanosti premijerno prikazan.

Velika čast
„Ubedljivom pripovednom perspektivom, efektnom i napetom naracijom, kao i tematsko-značenjskom inventivnošću, nagrađena priča „Skok“, napisana u ispovednom tonu, svedoči o egzistencijalnoj krizi i traumi koje se rešavaju suočenjem sa padom, suočenjem koje je istovremeno arhetipsko i aktuelno“, stoji u obrazloženju žirija u sastavu prof. dr Vladislava Gordić Petković, prof. dr Kalina Maleska i mr Katarina Janković Popović za priču koja je poslata pod šifrom „Hadrijanov memoar“.

Dušan Radaković, Foto: "Glas Podrinja"


-Nagrada mi znači puno, zahvalan sam žiriju što mi je dodelio. Znači mi za dalji rad i pisanje priča i možda nekih drugih proznih okvira. Sam Laza Lazarević takav kakav je blizak mi je, volim i težim psihološkom tipu priče. Priča je ekranizovana, izgleda odlično i u toj formi, mnogo bolje nego što sam očekivao. Ona jeste specifična i saglasan sam sa mišljenjem žirija. Otišla je na konkurs sasvim slučajno, nisam je čak ni ja poslao. Ispalo je da je žiri odlučio da je najbolja od pristiglih. Stvarno mi je velika čast, posebno što nosi ime Laze, zbog psihološkog opsega- rekao je Radaković.

Prof. dr Gordić Petković, koja pet godina predsedava žirijem, istakla je da se priča izdvojila u ujednačenoj konkurenciji, te da je autor pokazao „uočljiv, zavidan nivo spisateljske veštine, umeća književnog transponovanja životnih i biografskih tema“.

Prof. dr Vladislava Gordić Petković, Foto: "Glas Podrinja"


Razvijanje umetnosti pripovedanja
-Autori i autorke su bili u širokom generacijskom rasponu- od vrlo mladih, koji tek stupaju na književnu scenu, do onih koji su već zagazili u desetu deceniju života. Činjenica da se na ovaj konkurs, bar u proteklih pet godina koliko sam bila predsednica, javljalo toliko mnogo stvaralaca, govori o važnosti za srpsku književnost i region, jer su svi autori koji su dobijali nagrade u međuvremenu objavili svoja nova dela. Upravo ove godine je prošlogodišnji dobitnik Bojan Krivokapić objavio novi roman, Marijana Čanak, dobitnica za 2019, u međuvremenu je bila u finalu NIN-ove nagrade sa romanom „Klara, Klarisa“ i ove godine joj je za sajam izašla nova zbirka priča. Svi autori i autorke koji su do sada bili laureati pokazali su da su zaista vredni ovog priznanja i sigurna sam da žiri ni u jednoj svojoj odluci nije pogrešio i da nas pre svega čitalačka publika nije demantovala. Prihvaćeni su od strane čitalaca i čitateljki i nadamo se da će tako biti i ubuduće- podvukla je prof. dr Gordić Petković.

Kako je objasnila glavna i odgovorna urednica programa u Kulturnom centru Šabac Katarina Janković Popović, čitave godine otvara se dijalog o književnosti, pripovedanju, pričama, piscima, pripovedanju, stvaralaštvu.

Foto: "Glas Podrinja"


-Dajemo šansu da se razvija umetnost pripovedanja u sećanje na našeg sugrađanina, Šapčanina Lazu Lazarevića. Nakon druge godine književnog rezidencijalnog programa stvarani su kratki eksperimentalni filmovi po motivima nagrađenih pripovedaka. Ove godine je uveden novi program, kada je prošlogodišnji dobitnik Bojan Krivokapić bio autor i voditelj letnje škole kreativnog pisanja, koja je rezultirala nagradom za najbolji prvi rukopis mladih do 30 godina- rekla je Janković Popović.

Projekat Lazina kuća za pisce podržan je od Ministarstva kulture Republike Srbije i Gete instituta.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa