23. novembar 2023.23. nov 2023.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Tretman opalog lišća jabuke

5% rastvorom azotnih đubriva

U mnogim zasadima su prisutni simptomi čađave pegavosti na listovima što je infektivni materijal koji će u narednoj vegetaciji biti izvor infekcija
Tokom ove sezone proizvođači jabuka u regionu Mačve suočili su se sa veoma teškom godinom. Zbog obilnih padavina, uslovi za ostvarenje infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Ventura inequalis) su se u naosetljivijim fenofazama za razvoj jabuke (od cvetanja do precvetavanja) preplitali.

U mnogim zasadima su prisutni simptomi čađave pegavosti na listovima što je infektivni materijal koji će u narednoj vegetaciji biti izvor infekcija.

Foto: Pixabay


U skladu sa situacijom sa registracijom pesticida i zabranom primene određenih aktivnih materija na kojima su se zasnivali preventivni tretmani (nije više dozvoljena primena mankozeba), potrebno je smanjiti potencijal patogena.

Preporuka proizvođačima je tretman opalog lišća 5% rastvorom azotnih đubriva koji će uz pomoć mikroorganizama razložiti lišće. Tretman treba izvršiti kada 95-100% lisne mase opadne, kako bi efikasnost tretmana bila najveća.

Sa ovim tretmanom će se degradirati i plodonosna tela patogena koja prezimljavaju na opalom lišću.
Dipl.inž.zaštite bilja Sanja Popović PSSS Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa