30. novembar 2023.30. nov 2023.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

NINKOVIĆI DOBITNICI DVE ZLATNE MEDALjE NA NOVOSADSKOM SAJMU

Priznanja za Primoz

Blagodeti prirode koja nas okružuje porodica Ninković, šezdesetpetogodišnji Dragan, nekadašnji policajac u penziji i njegova tridesetjednogodišnja ćerka Dragana, po zanimanju hemijski laborant, spakovali su u prirodne preparate pod imenom Primoz što je, kako kažu, skraćenica od Prirode moći zdravlja
Godinama učeći i istražujući stvorili su široku lepezu proizvoda na bazi meda i lekovitog bilja. Od tinkture iđirota, masti od gaveza, kapi propolisa, vitaminske bombe, preko brašna od semena grožđa i od aronije, preparata za lečenje unutrašnjih i spoljašnjih hemoroida, osteoporoze, prostate, za zdravija pluća i bolju probavu, do preparata za obnavljanje jetre i prirodnog testosterona, proizvoda za koje su Ninkovići dobili Zlatne medalje na ovogodišnjem sajmu u Novom Sadu.

–Preparat za obnavljanje jetre smo dobili od semena sikavice, korena maslačka, semena grožđa i meda. Drugi nagrađeni je prirodni testosteron koji se sastoji od biljke babin zub, piskavice, polenovog praha, pivskog kvasca koji je kompleks B vitamina, semena golice zarad kompleksa E vitamina i to smo sve začinili medom bagremovim. Preparat povećava mišićnu masu, libido kod muškaraca, pomaže protiv steriliteta. Biljka babin zub poboljšava plodnost kod muškaraca. Podizanjem nivoa testosterona u organizmu ova biljka ima snažan uticaj na povećanje mišićne mase i fizičke izdržljivosti. Kod žena ova biljka ima snažan uticaj na regulisanje menstrualnog ciklusa, poboljšava ovulacije, pa se stoga koristi kod problema ženskog steriliteta- objašnjava Dragan koji se oko dve ipo decenije intenzivno bavi izučavanjem lekovitog bilja.

Foto: Privatna arhiva


Ističe da nam priroda sve pruža, ali da treba znati, razumeti i dobro kombinovati.

–Moja majka je svojevremeno imala dosta kontakta sa prirodom i ona me je na određen način uvela u taj svet. Ali, malo ozbiljnije sam počeo da istražujem i učim pre oko 25 godina. Već sam dosta biljaka poznavao ali sam nastavio da čitam literaturu i istražujem. Posebno se izdvojila knjiga austrijske travarke Marije Treben, jer ona tako jednostavno opisuje sve ono što nam priroda i biljke pružaju, ne pravi nikakve komplikacije a ključ je, na kraju krajeva, u jednostavnosti. Ne treba previše kombinovati i preterivati jer mnoge biljke znaju da budu u suprotnosti jedna drugoj. Zato se ova oblast mora izučavati- napominje ovaj penzioner.

Znanje i ljubav prema lekovitim biljkama preneo je na svoju ćerku koja sve više spoznaje blagodeti koje priroda pruža. Odrastala je u Beogradu, u gradu u kojem su njeni roditelji živeli i radili. Ljubav ju je dovela u rodni kraj njenog oca, u Koceljevu. Danas sa suprugom i dve ćerke živi u Bresnici, selu nadomak tamnavske varoši i intenzivno radi sa Draganom na sadržaju ali i pakovanju prirodnih preparata.

–Radila sam sve što se tiče dizajna pakovanja. Od loga do same etikete i ambalaže. Živimo u modernom dobu gde je potrošačima pored kvalitetnog sadržaja veoma važan izgled proizvoda, njegovo pakovanje. Smatram da proizvod treba da ima što je moguće jednostavniju ambalažu, ali opet, sa druge strane, mora da ima i nešto upečatljivo da možete biti prepoznati u moru drugih proizvoda. Svakako je bitno da se sve dizajnira sa jednom dozom mere, da ne bude prenakićeno, preterano šareno- kaže Dragana i dodaje da su do sada izlagali isključivo na sajmovima.

Sve je krenulo od prvog Festivala zimnice u Koceljevi. Potom su posećivali okolne manifestacije i u ovom segmentu planiraju da budu aktivniji, te da naredne godine izlažu na više festivala. Međutim, Dragan se, između ostalog, decenijama bavi i masažom, te je u kontaktu sa velikim brojem ljudi što im pruža priliku da na neposredan način potencijalnim kupcima predstavljaju svoje proizvode. Pored toga, kažu, i nova tehnologija ima dobru stranu, pa se tržište širi i putem društvenih mreža gde postaju vidljiviji kupcima.

–Mora se ići u korak sa vremenom i koristiti savremene komunikacije koje omogućavaju bržu reklamu. Ipak, smatramo da je najbolja još uvek ona “od usta do usta”- ocenjuje Dragana.

Foto: Privatna arhiva


“NIŠTA NIJE MERLjIVO SA SAZNANjEM DA STE NEKOME POMOGLI”
Nagrade koje su stigle sa novosadskog sajma su im veoma značajne. Važne su im jer je neko zvanično prepoznao rad, dugogodišnje istraživanje i učenje, njihovu dobru nameru da u ambalažu pretoče deo prirode koja će biti efikasna u borbi protiv raznih bolesti savremenog čoveka. Ipak, to za Ninkoviće nije i najveća satisfakcija.

–Ja sam zadovoljan kao čovek kada dobijem informaciju da su preparati bili efikasni i da sam pomogao nekim ljudima kojima je pomoć bila potrebna. Ništa ne može da se meri, ni jedna nagrada, sa saznanjem da ste uspeli da svojim znanjem i veštinama pomognete nekome- ističe Dragan.

PISKAVICA- “SUPER BILjKA” NAŠIH PROSTORA
Gujinu travu ili piskavicu Ninkovići stavljaju na pijadestal, smatrajući da je upravo ona “super biljka” naših prostora. Pomaže pri regeneraciji jetre a kada se to učini, dodaju, funkcioniše kako treba sve u organizmu. Deo lekovitih biljaka sakupljaju sami, dok deo kupuju od sertifikovanih sakupljača i distributera.

–Seme crnog grožđa smo, recimo, nabavljali u vinariji u Erdeviku, a ono je odličan čistač krvnih sudova. Tu je i rastavić koji je odličan kao kupka za kičmu, za zglobove, kod dece je veoma uspešan za lečenje noćnog mokrenja. Druga kupka koju rado preporučujem je kupka u magnezijumu- priča Dragan i napominje da svaka biljka ima svoju ulogu.

PREPARAT ZA OBNAVLjANjE JETRE NAJTRAŽENIJI PROIZVOD
Iz široke palete proizvoda kupci najčešće kupuju preparat za obnavljanje jetre, što je, smatraju Ninkovići, pokazatelj naših loših navika u ishrani i kontinuiranoj izloženosti toksinima.

Ovi proizvođači ne kriju šta stavljaju u određeni proizvod. Naprotiv. Smatraju da je to odgovorno ponašanje prema konzumentima. Na svakom preparatu je jasno naveden sastav kako bi kupci imali tačan podatak šta je sadržaj pakovanja i kako bi se shodno tome ponašali i predupredili moguće alergijske reakcije.


–Trenutno radimo na preparatu za dijabetes. Napravili smo tinkturu od oskoruše, lista smokve i cimeta. Za sada su prvi rezultati ohrabrujući i mi smo zadovoljni. Potrebno je vreme da dođemo do konačnog proizvoda koji će biti dostupan, verujem od proleća- kaže Dragan.

Ninkovići imaju i drugih planova, te će za par meseci otvoriti svoj salon. Do tada u pripremi je paleta kozmetičkih proizvoda.

–Bavim se kozmetikom i radila sam u kozmetičkim salonima. Takođe, kao i tata, bavim se masažom. Planovi su nam da u narednim mesecima otvorimo svoj salon i više ćemo pažnje posvetiti prirodnoj kozmetici za negu i lepotu lica i tela. Verujemo da će ovi preparati doneti ozbiljan benefit za zdravlje i lepotu, poput kreme koja će imati efekat zatezanja kože lica i grudi na potpuno prirodnoj bazi- najavila je Dragana koja sa ushićenjem očekuje ispunjenje svojih planova.

Do tada, Ninkovići nastavljaju da rade posvećeno, kombinuju, istražuju i blagodeti prirode ljudima donose na dohvat ruke.
V. Bošković

Najnoviji broj

22. februar 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa