Инфо

30. новембар 2023.30. нов 2023.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

НИНКОВИЋИ ДОБИТНИЦИ ДВЕ ЗЛАТНЕ МЕДАЉЕ НА НОВОСАДСКОМ САЈМУ

Признања за Примоз

Благодети природе која нас окружује породица Нинковић, шездесетпетогодишњи Драган, некадашњи полицајац у пензији и његова тридесетједногодишња ћерка Драгана, по занимању хемијски лаборант, спаковали су у природне препарате под именом Примоз што је, како кажу, скраћеница од Природе моћи здравља
Годинама учећи и истражујући створили су широку лепезу производа на бази меда и лековитог биља. Од тинктуре иђирота, масти од гавеза, капи прополиса, витаминске бомбе, преко брашна од семена грожђа и од ароније, препарата за лечење унутрашњих и спољашњих хемороида, остеопорозе, простате, за здравија плућа и бољу пробаву, до препарата за обнављање јетре и природног тестостерона, производа за које су Нинковићи добили Златне медаље на овогодишњем сајму у Новом Саду.

–Препарат за обнављање јетре смо добили од семена сикавице, корена маслачка, семена грожђа и меда. Други награђени је природни тестостерон који се састоји од биљке бабин зуб, пискавице, поленовог праха, пивског квасца који је комплекс Б витамина, семена голице зарад комплекса Е витамина и то смо све зачинили медом багремовим. Препарат повећава мишићну масу, либидо код мушкараца, помаже против стерилитета. Биљка бабин зуб побољшава плодност код мушкараца. Подизањем нивоа тестостерона у организму ова биљка има снажан утицај на повећање мишићне масе и физичке издржљивости. Код жена ова биљка има снажан утицај на регулисање менструалног циклуса, побољшава овулације, па се стога користи код проблема женског стерилитета- објашњава Драган који се око две ипо деценије интензивно бави изучавањем лековитог биља.

Фото: Приватна архива


Истиче да нам природа све пружа, али да треба знати, разумети и добро комбиновати.

–Моја мајка је својевремено имала доста контакта са природом и она ме је на одређен начин увела у тај свет. Али, мало озбиљније сам почео да истражујем и учим пре око 25 година. Већ сам доста биљака познавао али сам наставио да читам литературу и истражујем. Посебно се издвојила књига аустријске траварке Марије Требен, јер она тако једноставно описује све оно што нам природа и биљке пружају, не прави никакве компликације а кључ је, на крају крајева, у једноставности. Не треба превише комбиновати и претеривати јер многе биљке знају да буду у супротности једна другој. Зато се ова област мора изучавати- напомиње овај пензионер.

Знање и љубав према лековитим биљкама пренео је на своју ћерку која све више спознаје благодети које природа пружа. Одрастала је у Београду, у граду у којем су њени родитељи живели и радили. Љубав ју је довела у родни крај њеног оца, у Коцељеву. Данас са супругом и две ћерке живи у Бресници, селу надомак тамнавске вароши и интензивно ради са Драганом на садржају али и паковању природних препарата.

–Радила сам све што се тиче дизајна паковања. Од лога до саме етикете и амбалаже. Живимо у модерном добу где је потрошачима поред квалитетног садржаја веома важан изглед производа, његово паковање. Сматрам да производ треба да има што је могуће једноставнију амбалажу, али опет, са друге стране, мора да има и нешто упечатљиво да можете бити препознати у мору других производа. Свакако је битно да се све дизајнира са једном дозом мере, да не буде пренакићено, претерано шарено- каже Драгана и додаје да су до сада излагали искључиво на сајмовима.

Све је кренуло од првог Фестивала зимнице у Коцељеви. Потом су посећивали околне манифестације и у овом сегменту планирају да буду активнији, те да наредне године излажу на више фестивала. Међутим, Драган се, између осталог, деценијама бави и масажом, те је у контакту са великим бројем људи што им пружа прилику да на непосредан начин потенцијалним купцима представљају своје производе. Поред тога, кажу, и нова технологија има добру страну, па се тржиште шири и путем друштвених мрежа где постају видљивији купцима.

–Мора се ићи у корак са временом и користити савремене комуникације које омогућавају бржу рекламу. Ипак, сматрамо да је најбоља још увек она “од уста до уста”- оцењује Драгана.

Фото: Приватна архива


“НИШТА НИЈЕ МЕРЉИВО СА САЗНАЊЕМ ДА СТЕ НЕКОМЕ ПОМОГЛИ”
Награде које су стигле са новосадског сајма су им веома значајне. Важне су им јер је неко званично препознао рад, дугогодишње истраживање и учење, њихову добру намеру да у амбалажу преточе део природе која ће бити ефикасна у борби против разних болести савременог човека. Ипак, то за Нинковиће није и највећа сатисфакција.

–Ја сам задовољан као човек када добијем информацију да су препарати били ефикасни и да сам помогао неким људима којима је помоћ била потребна. Ништа не може да се мери, ни једна награда, са сазнањем да сте успели да својим знањем и вештинама помогнете некоме- истиче Драган.

ПИСКАВИЦА- “СУПЕР БИЉКА” НАШИХ ПРОСТОРА
Гујину траву или пискавицу Нинковићи стављају на пијадестал, сматрајући да је управо она “супер биљка” наших простора. Помаже при регенерацији јетре а када се то учини, додају, функционише како треба све у организму. Део лековитих биљака сакупљају сами, док део купују од сертификованих сакупљача и дистрибутера.

–Семе црног грожђа смо, рецимо, набављали у винарији у Ердевику, а оно је одличан чистач крвних судова. Ту је и раставић који је одличан као купка за кичму, за зглобове, код деце је веома успешан за лечење ноћног мокрења. Друга купка коју радо препоручујем је купка у магнезијуму- прича Драган и напомиње да свака биљка има своју улогу.

ПРЕПАРАТ ЗА ОБНАВЉАЊЕ ЈЕТРЕ НАЈТРАЖЕНИЈИ ПРОИЗВОД
Из широке палете производа купци најчешће купују препарат за обнављање јетре, што је, сматрају Нинковићи, показатељ наших лоших навика у исхрани и континуираној изложености токсинима.

Ови произвођачи не крију шта стављају у одређени производ. Напротив. Сматрају да је то одговорно понашање према конзументима. На сваком препарату је јасно наведен састав како би купци имали тачан податак шта је садржај паковања и како би се сходно томе понашали и предупредили могуће алергијске реакције.


–Тренутно радимо на препарату за дијабетес. Направили смо тинктуру од оскоруше, листа смокве и цимета. За сада су први резултати охрабрујући и ми смо задовољни. Потребно је време да дођемо до коначног производа који ће бити доступан, верујем од пролећа- каже Драган.

Нинковићи имају и других планова, те ће за пар месеци отворити свој салон. До тада у припреми је палета козметичких производа.

–Бавим се козметиком и радила сам у козметичким салонима. Такође, као и тата, бавим се масажом. Планови су нам да у наредним месецима отворимо свој салон и више ћемо пажње посветити природној козметици за негу и лепоту лица и тела. Верујемо да ће ови препарати донети озбиљан бенефит за здравље и лепоту, попут креме која ће имати ефекат затезања коже лица и груди на потпуно природној бази- најавила је Драгана која са усхићењем очекује испуњење својих планова.

До тада, Нинковићи настављају да раде посвећено, комбинују, истражују и благодети природе људима доносе на дохват руке.
В. Бошковић

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa