7. decembar 2023.7. dec 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

U Galeriji Kulturnog centra

Otvorena izložba „Kokon“ Aleksandre Dade Tomić

Izložba „Kokon“ Aleksandre Dade Tomić otvorena je u ponedeljak u Galeriji Kulturnog centra Šabac. Kako je istakla istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić, reč je o svestranoj, nagrađivanoj umetnici, koja se oprobala u skoro svim likovnim tehnikama i pre izvesnog vremena „bacila u koštac sa vunom i sa sasvim novim ciklusom koji je nazvala Kokon“. Dodaje da „izložba svojom radikalnošću podstiče i na razmišljanje o samom učinku manuelnog radnog postupka brižljivog i dugotrajnog- unutar kreativnog procesa. Dominantan deo strpljive, zasićene i dugotajene zanatske obrade, kao i manuelne veštine u minucioznoj i strpljivoj obradi, sam po sebi je izražajan, a otvara nova pitanja za razmišljanje o pojmu kreacije, umetničkog i njihove relacije uzevši u obzir vremensku tradicijsku obradu vune, dubinu i prostornu širinu kao raznovrsnost kulturno- umetničkih fenomena“.

-U fenomenološkom smislu ova izložba pobuđuje, s jedne strane na razmišljanje o širini i neograničenosti problematike jedne tipično postmodernističke umetničke svesti, a s druge strane o sociološkom aspektu „ženske umetničke radinosti“ i njenom mestu i ulozi u hijerarhiji umetničkih vrednosti. Čini mi se da je i ona na početku postavila sebi pitanje Zašto? Pa potom i kako doći do ove jedne izvanredne likovne celine koja izlazi iz medija slike i postaje skulptura, ili objekat. Ili sve to zajedno. Ova izložba otvara ovu čauru njene ličnosti i puna je čudesnih predmeta“, raskoši, pa i čulnih uživanja, rasterećenja za dušu, praznika za oči- podvukla je Petrović Jagić.

Aleksandra Dada Tomić rođena je 1978. godine. Završila je Srednju školu za umetničke zanate u Šapcu, konzervator i preparator kulturnih dobara, diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje i magistrirala na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje. Učestvovala je u više kolektivnih izložbi i nagrađena je za svoj rad u Srbiji i Crnoj Gori.

Zainteresovani sugrađani izložbu mogu pogledati do 15. decembra u Galeriji Kulturnog centra Šabac.
D.D.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa