21. decembar 2023.21. dec 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

„Porodica iza ogledala“ u Biblioteci šabačkoj

Porodica nekada i sada

„Mediji, društvene mreže, sve ono što nam se dešava utiče na nas. No, to ne znači da treba da se izolujemo, ali možemo da se zaštitimo od tih „malih uljeza“ koji kao da pokušavaju da utiču na našu porodicu“
Na tribini „Porodica iza ogledala“ u Biblioteci šabačkoj o promenama, savremenom shvatanju porodice u eri tranizicije, izazovima roditeljstva, strahovima, nesigurnostima i porodičnim odnosima govorili su psiholog Osnovne škole „Nikolaj Velimirović“ Olivera Milutinović i sveštenik Sabornog hrama u Šapcu Nikola Kovačević.

- Tribine i predavanja na temu porodice, porodičnih odnosa i vaspitanja dece i mladih realizuju se u Biblioteci šabačkoj već godinama, a na predlog i zahtev čitalaca – ističe urednica kulturnih programa u Biblioteci šabačkoj i moderatorka tribine Kristina Aleksić i dodala da je prepuna sala „Vinaver“ potvrda da gradski hram knjige osluškuje sugrađane i posvećuje pažnju njima važnim temama.

Foto: "Glas Podrinja"


Porodica u modernom dobu
Iako su brojni izazovi pred roditeljima, decom ostaje uverenje da je porodica osnovni nukleus društva, te da se samo okolnosti menjaju. U savremenom svetu nije lako biti roditelj, no to ne obashrabruje parove da zasnuju svoju.

-Porodica je jedinstvena, neprevaziđena forma u kojoj dete stiče ljubav, sigurnost i samopouzdanje i odrasta najsigurnije. Kada govorimo o porodici nekada i sada, vreme će pokazati koja od njih je funkcionalnija. Ali, bez obzira na to, kao što sam pomenula porodica je neprevaziđena forma. Verujem da je uz sve izazove, većina porodica funkionalna i da se deca dobro osećaju u svom okruženju. Potpuno je prirodno da postoje određene nesuglasice u porodicama, ali mislim da za sve postoji rešenje ukoliko se na vreme reaguje – pojasnila je psiholog Olivera Milutinović i dodaje da su promene konstanta, ali da nisu uvek negativne.

-Živimo u savremenom društvu, te su i promene česte. Mislim da u ovom vremenu, savremena porodica koja se oslanja na tradicionalne vrednosti je dobra. Svaka pronalazi svoje načine i rešenja kako da prevaziđe aktuelne krize. Iz ličnog i profesionalnog isksutva mogu da kažem da su promene i te kako vidljive u porodici. Mediji, društvene mreže, sve ono što nam se dešava utiče na nas. No, to ne znači da treba da se izolujemo, ali možemo da se zaštitimo od tih „malih uljeza“ koji kao da pokušavaju da utiču na našu porodicu.

Imam utisak da nas ubeđuju da nismo kadri da budemo dovoljno dobri roditelji. Konstantno se preispitujemo, što nije uvek dobro . Želim da kažem roditeljima da to nije istina. Najbolje poznajete svoju decu. Imajte vere u sebe


Izazovi roditeljstva
Olivera je poručila roditeljima da iako su ponekad uplašeni, zbunjeni, nesigurni da poseduju znanja, veštine, emocije za roditeljstvo.

-Imam utisak da nas ubeđuju da nismo kadri da budemo dovoljno dobri roditelji. Konstantno se preispitujemo, što nije uvek dobro Želim da kažem roditeljima da to nije istina. Najbolje poznajete svoju decu. Imajte vere u sebe.

Sveštenik Nikola Kovačević navodi da je porodica poziv na harmoniju i ona se postiže radom na sebi kao individui, zajedništvu i zajednici.

-Čovek od individue osoba postaje ličnost, pravi iskorak ka drugome i zatim potomcima koji će doći. Zbog toga je za nas, kao crkvu, najprirodnija stvar je hrišćanska porodica. Ona je izuzetno važna ćelija, jer stvara šanse za napredak svakog – dodao je sveštenik Kovačević.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa