25. januar 2024.25. jan 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

REZULTATI RADA POLICIJSKE UPRAVE ŠABAC U 2023. GODINI

Manji broj krivičnih dela nego prethodne godine

Rad policijskih službenika obeležilo je brzo i efikasno rasvetljavanje svih težih krivičnih dela. Ukupan broj krivičnih dela na području PU u Šapcu je za oko 14 odsto manji u odnosu na 2022. godinu. Procenat rasvetljenih krivičnih dela je 73,68 odsto. Tokom 2023. godine dogodila su se četiri ubistva, i sva 4 su rasvetljena. U 279 akcija količina zaplenjenih narkotika je tri puta veća nego prethodne godine, i ukupno iznosi 97 kg i 424 grama. U narednom periodu nastavljamo intezivan rad u borbi protiv droga na području Policijske uprave u Šapcu, navodi se u saopštenju
Policijska uprava Šabac u saopštenju za javnost sumirala je rezultate rada u 2023. godini. Ocenjeno je da je na području PU u Šapcu, tokom prošle godine ostvareno stabilno stanje javne bezbednosti.

-Rad policijskih službenika obeležilo je brzo i efikasno rasvetljavanje svih težih krivičnih dela. Ukupan broj krivičnih dela na području PU u Šapcu je za oko 14 odsto manji u odnosu na 2022. godinu.

Procenat rasvetljenih krivičnih dela je 73,68 odsto. Tokom 2023. godine dogodila su se četiri ubistva, i sva 4 su rasvetljena. U 279 akcija količina zaplenjenih narkotika je tri puta veća nego prethodne godine, i ukupno iznosi 97 kg i 424 grama. U narednom periodu nastavljamo intezivan rad u borbi protiv droga na području Policijske uprave u Šapcu, navodi se u saopštenju.

Bezbednije okruženje za sve
-Policijska uprava u Šapcu u saradnji sa lokalnim samoupravama na području Policijske uprave, svim relevantnim institucijama i predstavnicima Saveta za bezbednost, radi na identifikaciji i otklanjanju problema, sa ciljem bezbednijeg okruženja za sve građane, poručuju iz PU Šabac.


U oblasti javnog reda i mira evidentirano je 550 prekršaja, što je za 15 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu. Na području koje pokriva PU u Šapcu tokom 2023. godine bilo je 2.142 javna okuljanja, na kojima je ukupno bilo prisutno preko 470.000 lica. Sva okupljanja su protekla bez problema.

-Stanje bezbednosti učenika, nastavnog osoblja i školske imovine tokom školske 2023/2024. godine, na području PU u Šapcu, po analitičkim pokazateljima i zajedničkoj oceni predstavnika škola i policije je dobro. PU u Šapcu će nastaviti sa obezbeđivanjem učenika, nastavnog osoblja i škola i u narednom periodu. Policijski službenici su angažovani u svim matičnim školama kojih na našem području ima 61 i 147 izdvojenih odeljenja, sa ukupnim brojem od 27.500 učenika. Na dnevnom nivou poslove obezbeđenja škola obavlja do 120 policijskih službenika, stoji u saopštenju.

Najčešće evidentirani prekršaji, u oblasti bezbednosti saobraćaja, su neprilagođena brzina, nekorišćenje sigurnosnog pojasa i korišćenje telefona u toku vožnje


Evidentirane su 1.072 saobraćajne nezgode u kojima je život izgubilo 35 osoba, što je za tri lica više u odnosu na 2022. godinu. Povrede u saobraćajnim nezgodama zadobilo je 784 osoba.

-Najčešće evidentirani prekršaji, u oblasti bezbednosti saobraćaja, su neprilagođena brzina, nekorišćenje sigurnosnog pojasa i korišćenje telefona u toku vožnje. Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 2.873 vozača. Policija je sankcionisala i 75 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, kao i 171 vozača koji su učinili prekršaj Nasilnička vožnja, navodi se u saopštenju.

Tokom 2023. godine na području PU u Šapcu realizovano je ukupno 96 akcija (lokalne, regionalne, centralne i akcije pojačane kontrole u saradnji sa ROADPOL-om). Odeljenje saobraćajne policije učestvovalo je u preventivno-represivnim akcijama kao što su „Škola“, „Matura“ i u projektu „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“. Sprovedena je i akcija u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja gde su nakon održanih predavanja roditeljima podelili auto sedišta.

-Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Šapcu, na području naše teritorije u toku 2023 godine, u 24 akcije pronašli su i prevezli u prihvatne centre 2007 migranata prema kojima su preduzeli zakonom predviđene mere i radnje, dok je u 2022. taj broj bio 273. Otvoren je Centar za azil u Banji Koviljači 15. avgusta protekle godine, navodi se u izveštaju.

Tokom akcije dobrovoljne predaje oružja na području PU u Šapcu predato je više od 1.000 komada nelegalnog oružja, i oko 1.800 komada legalnog oružja, oko 125.000 komada municije i oko 770 komada minsko-eksplozivnih sredstava.

-Svo oružje i munciju smo nakon tog perioda predali na skladištenje. Vlada je početkom maja ove godine donela Zaključak odnosno Moratorijum za zabranu nabavke oružja koji traje dve godine tj. do maja 2025 godine. Na području PU u Šapcu imamo registrovano 12.236 cevi koje su preregistrovane na novi oružni list, i 5.383 cevi koje su još uvek nepreregistovane, a čiji rok za preregistraciju je 05. mart 2024. godine. Revizija nepreregistrovanog oružja završena je u predviđenom roku, stoji u saopštenju.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa