5. oktobar 2017.5. okt 2017.
IZUZETNA VAŽNOST JAVNOG INFORMISANjA
ŠABAC UČESNIK U PROJEKTU NUNS

IZUZETNA VAŽNOST JAVNOG INFORMISANjA

Predsednik NUNS Slaviša Lekić izjavio da je Šabac povoljno okruženje za saradnju između lokalne samouprave, organizacija civilnog društva i medija koji treba da realizuju projekte informisanjem građana Šapca i okoline o temama koje ih interesuju. “Javno informisanje je izuzetno važno u današnjem vremenu i situaciji u kojoj se nalazimo u Srbiji, u trenutku kada se ukidaju mediji, televizijske emisije i kada građani nemaju dovoljno mogućnosti da čuju kritičku reč” rekao je gradonačelnik Nebojša Zelenović
Šabac, Svilajnac i Paraćin ovogodišnji su učesnici projekta “Mehanizam utvrđivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja na nivou lokalne samouprave” koji sprovodi NUNS. Cilj projekta je da doprinese poboljšanju primene Zakona o javnom informisanju i medijima, kao i povećanje efikasnosti i svrsishodnosti korišćenja budžetskih sredstava namenjenih sufinansiranju javnog interesa u oblasti javnog informisanja.
Tim povodom je u petak organizovan sastanak u Gradskoj kući kom su prisustvovali predstavnici obrazovnih, zdravstvenih i kulturnih ustanova, kao i nevladinih organizacija i udruženja građana kako bi se što bolje opredelile teme od javnog interesa za grad Šabac.
Predsednik NUNS Slaviša Lekić je izjavio da je Šabac povoljno okruženje za saradnju između lokalne samouprave, organizacija civilnog društva i medija koji treba da realizuju projekte informisanjem građana Šapca i okoline o temama koje ih interesuju.
-Projekat ima tri faze. Prva faza su konsultacije, druga istraživanje tema u širem sastavu i u trećoj, završnoj fazi predstavnici medija zajedno sa predstavnicima civilnog društva i lokalne samouprave prave spisak prioritetnih tema. Te teme postaju deo konkursa koji se raspisuje i donose se odluke o realizaciji. Učesnici u pravljenju i definisanju tema mogu da prate da li su mediji ispoštovali projekat, da li su uradili ono što su predložili i za šta su dobili novac i da, ukoliko to nisu uradili, budu sankcionisani na sledećem konkursu, objasnio je Slaviša Lekić.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je naveo da inicijativa NUNS jeste da se pomogne javno informisanje u lokalnim samoupravama, da se prepoznaju javni interesi i šta je građanima svakog grada najvažnije o čemu žele da budu informisani. Prema gradonačelnikovim rečima, to će pomoći i gradu da sledeće godine na bolji način formulišu predloge za projekte i da se što veći broj medijskih kuća prijavi i učestvuje u javnom pozivu što vodi krajnjem cilju – da građani Šapca budu dobro informisani.
-Javno informisanje je izuzetno važno u današnjem vremenu i situaciji u kojoj se nalazimo u Srbiji, u trenutku kada se ukidaju mediji, televizijske emisije i kada građani nemaju dovoljno mogućnosti da čuju kritičku reč. Mi ćemo se kao grad trudiiti da na najbolji način ispunimo naše obaveze, ne samo zato što idemo u Evropsku uniju i želimo da budemo deo uređenog društva, nego zato što je to za našu ličnu korist koja se sastoji u tome da možemo da utičemo na procese koji treba da promene nešto u našim životima, rekao je Nebojša Zelenović.
Gradonačelnik je izjavio da je ovo godine za informisanje odvojeno više novca nego prethodnih, da bi najbolji projekti koji su se pojavili na konkursu bili sufinansirani i da bi građani čuli i drugačije mišljenje. Istakao je da očekuje veliki broj projekata u januaru sledeće godine i da će stručna komisija sve oceniti i dodeliti sredstva za sufinansiranje svemu što bude kvalitetno.
-Lično želim da poručim građanima da se ne stide i ne ograničavaju u idejama kojima žele da poboljšaju kvalitet života u gradu i da o tome informišemo druge. Ove godine smo otvorili mnogo tema kako bi što veći vroj građana bio uključen u odlučivanje. Nadam se da će to dovesti do buđenja nove enrgije u Šapcu, poručio je gradonačelnik.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa