Инфо

9. новембар 2017.9. нов 2017.
МАСАКР У ЛУГУ
У ОПШТИНИ БОГАТИЋ ДИВЉАЈУ ПСИ ЛУТАЛИЦЕ

МАСАКР У ЛУГУ

Хорде напуштених паса харају мачванским пољима. Не ретко уједају пролазнике на улицама и ђаке у школским двориштима. Прошле године општина Богатић за накнаду штете и наношење телесних повреда из буџета морала да плати шест милиона динара, а тако чине и све друге локалне самоуправе и градови у Србији. Стерилизација ових животиња које штити Закон и разна удружења, поред изградње прихватилишта за сада дају слабе резултате
Најновија узнемиравајућа слика закланих оваца долази из атара Луг у Богатићу од колебе Рада Пузића. Овом домаћину је недавно у ноћи хорда напуштених паса заклала цело стадо оваца. Готово да је остао без даха када је уобичајено, ујутро дошао код колебе да у стаји где држи, нахрани и напоји овце. Видео је стравичан призор. Лежале су у локвама крви.
Страва и ужас
Као у каквом Хичкоковом филму. Осам белих трупова оваца, местимично навлажених крвљу и без глава. Две су биле још живе али са тешким телесним повредама. Изуједане свуда по телу, њушке откинуте. Тешко су дисале. Врата просторије, проваљена. По овоме, узнемирени домаћин закључује да је крвожедних паса било више.
То потврђују полицајци и ветеринари који су касније извршили увиђај. Две овце су биле сјагњене. Ускоро је требало да на свет донесу младе. Штета је утолико већа. Поменуте две, које су преживеле масакр, морали су због неизлечивих повреда да успавају.
- Поред природног прираста паса луталица постоји индиција да неки транспортују овакве псе до Дрине и ту их изручују. Пси луталице нападају пешаке, бициклисте па чак и мотоциклисте и последице које изазивају су понекад врло тешке па долази чак и до трајног инвалидитета појединих особа. Драстично је повећан број напада паса луталица на Мачване, пошто не делују више само у урбаном делу села, него се њихов број драстично повећао и у атару, каже адвокат Иван Маштраповић.
Веома често из медија сазнајемо, широм Србије напуштени пси уједају, судови пресуђују, исплату одштете плаћа општина из буџета. Примера ради општина Богатић је прошле године за ову намену морала из буџета да исплати шест милиона динара. Раније је то било око четири милиона динара. У сваком случају не мала сума имајући у виду скромну буџетску касу ове локалне самоуправе. Ако је за утеху исто правило важи и за све друге Скупштине локалних самоуправа и градова у Србији, које за ову намену планирају средства.
Прописи прецизирају надлежности
С друге стране општине и градове обавезује одредба Закона о добробити животиња да збрињавају напуштене псе и мачке. Ове животиње на одређени начин штите и разна удружења.
Законодавно надлежност је пренета на републичке органе, односно ветеринарску инспекцију и ресорно Министарство.
Адвокат Маштраповић каже да је Закон такав да апсолутно штити псе луталице и као меру за решавање овог проблема, смањење штете грађанима и кориснијег утрошка буџетских средстава предлаже изградњу азила за псе луталице. Поред овога он је, ради умањења штете коју могу да направе ови пси да се више ангажује полиција и спречи доношење паса луталица са других територија, нарочито камионима који долазе, како каже “празни” по шљунак са Дрине.
Општина би требало да има службу за хватање напуштених животиња, стерилизацију, обележавање и поновни повратак у средину где су ухваћени. Једна од мера је и изградња прихватилишта. Новац је често ограничавајући фактор за све, а досадашњи резултати по овом проблему слаби.
Љ. Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa