Инфо

23. новембар 2017.23. нов 2017.
Тестирај! Лечи! Спречи!
Европска недеља тестирања на ХИВ и хепатитисе, 17–24. новембра

Тестирај! Лечи! Спречи!

Већина особа инфицираних ХИВ-ом сада може да има дуг и квалитетан живот уколико им се ХИВ инфекција рано дијагностикује и користе редовно прописану антиретровирусну терапију.
Европска недеља тестирања на ХИВ и хепатитисе обележава се по пети пут у периоду од 17. до 24. новембра. Циљ ове иницијативе је да се кроз комуникацију о добробитима тестирања на ХИВ и вирусне хепатитисе Б и Ц омогући да више особа сазна свој ХИВ, ХБВ и ХЦВ статус у што ранијем стадијуму инфекције. Под овогодишњим слоганом „Тестирај! Лечи! Спречи!” биће организоване удружене акције здравственог и цивилног сектора. Циљ акције је подизање свести код што већег броја људи о ризицима за инфицирање и добробити тестирања, као и разумевања да постоји успешно лечење, те да зато треба знати што раније свој ХИВ и/или хепатитис статус.
У циљу достизања УНАИДС-овог циља у области третмана – да 90% особа инфицираних ХИВ-ом буде дијагностиковано, да 90% дијагностикованих особа буде на лечењу и да 90% особа инфицираних ХИВ-ом на лечењу има недетектабилну количину вируса у крви до 2020. године, неопходно је повећати број особа које знају свој ХИВ позитиван статус, што је први корак ка лечењу које даје одличне резултате.
Неколико студија је демонстрирало озбиљне последице касно дијагностиковане ХИВ инфекције по здравље појединца, у смислу бројних здравствених проблема и преране смрти. Напредак у развоју терапије током претходних 30 година преобратио је дијагнозу ХИВ инфекције од осуде на смрт у подношљиво хронично медицинско стање. Већина особа инфицираних ХИВ-ом сада може да има дуг и квалитетан живот уколико им се ХИВ инфекција рано дијагностикује и користе редовно прописану антиретровирусну терапију.
Активности у Републици Србији
У склопу овогодишње Европске недеље тестирања под националним слоганом „ТЕСТИРАЈ СЕ НА ХИВ ЈЕР ЈЕ ВАЖНО ДА ЗНАШ!” Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” у сарадњи са мрежом института и завода за јавно здравље, заводима за заштиту здравља студената, студентским центрима и удружењима активним на пољу превенције ХИВ/АИДС и заштите особа које живе са ХИВ-ом, и уз подршку Министарства здравља и фармацеутске куће ГлаџоСмитхКлине, организује и координира акцију добровољног, поверљивог или анонимног и бесплатног саветовања и тестирања на ХИВ (ДПСТ) за све заинтересоване студенте у студентским домовима, на појединим факултетима и високим школама, као и у студентским поликлиникама. Акција ће се реализовати од 20. до 30. новембра 2017. године у Новом Саду, Крагујевцу, Нишу, Лесковцу, Ужицу, Краљеву, Чачку и у Косовској Митровици.
Акције ДПСТ ће се у периоду 17–28. новембра реализовати и у мобилним медицинским јединицама на градским трговима за све заинтересоване грађане и грађанке, као и за особе из посебно вулнерабилних популација које су имале неки ризик за стицање ХИВ инфекције у Новом Саду, Панчеву, Бачкој Паланци, Кули, Бечеју, Врбасу, Нишу, Јагодини, Ваљеву, Врању и у Рашкој, затим у домовима здравља у Пожаревцу и Костолцу, док ће тестирање у ноћним сатима бити доступно у Заводу за јавно здравље Суботица.
Поред поменутог, у Београду ће се у организацији Завода за заштиту здравља студената Београд у сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, Градским заводом за јавно здравље Београд, удружењем Асоцијација Дуга и удружењем студената медицине, а уз подршку Секретаријата за здравство Града Београда, Министарства здравља и фармацеутске куће ГлаџоСмитхКлине, реализовати акција ДПСТ за све заинтересоване грађане и грађанке у видљиво осликаном и брендираном трамвају, који ће бити прилагођен овој акцији, а који ће саобраћати на линији 2 у времену од 17 до 22 часа од 20. до 24. новембра.
Фактори ризика
Иако је ХИВ присутан у нашој земљи више од 30 година, процењује се да још увек око 1.000 особа не зна да је инфицирано ХИВ-ом. Једино тестирањем узорка крви на ХИВ се може утврдити да ли је особа инфицирана ХИВ-ом. Тестирање на ХИВ је поверљиво, анонимно и бесплатно и није потребан упут од лекара. Тестирање на ХИВ је једноставно, није болно и не одузима много времена, а резултати се добијају брзо.
Ризику од ХИВ инфекције изложена је већина људи, али подаци указују да су у повећаном ризику особе које имају аналне сексуалне односе без кондома и особе које не користе стерилан прибор за ињектирање (убризгавање) психоактивних супстанци. С обзиром на изузетно високе ризике за пренос ХИВ-а, ове особе свакако треба редовно да се тестирају на ХИВ.
Тестирање на ХИВ је данас део одговорног понашања, јер се дијагностиковањем ХИВ инфекције и лечењем смањује могућност даљег преношења ХИВ-а на друге особе, укључујући и пренос ХИВ-а са мајке на дете.
Свуда у свету, као и код нас, страх од стигматизације и/или дискриминације повезане са ХИВ-ом, недовољно знања, присутне предрасуде, недовољна доступност бесплатног тестирања на ХИВ праћеног саветовањем у здравственом систему, само су неке од препознатих баријера са којима се сусрећу особе са ризичним понашањем из посебно вулнерабилних група становништва, а које би имале највише користи од благовременог дијагностиковања ХИВ инфекције.
Закључци и препоруке
Добровољно, поверљиво и бесплатно тестирање на ХИВ уз саветовање пре и после тестирања треба да буде доступно на различитим местима пружања услуга, у здравственом систему, али и ван здравствених установа у заједници или током спровођења теренских активности у популацијама под повећаним ризиком за ХИВ, уз употребу брзих тестова за прелиминарну детекцију присуства ХИВ-а у узорку крви или узорку пљувачке.
Препоручује се поновно тестирање макар једном годишње особама из популација под повећаним ризиком, као и ХИВ негативним особама чији је сексуални партнер ХИВ позитиван, док особе са ризичним понашањем треба посаветовати да се ретестирају на ХИВ и чешће.
Повећање обима тестирања на ХИВ ће смањити оболевање и умирање међу пацијентима, а смањиће и број нових инфекција ХИВ-ом односно преношење ХИВ-а на друге особе, те ће се на тај начин смањити и економско оптрећење у систему здравствене заштите.
• Треба покрити кључне популације у повећаном ризику од ХИВ-а фокусираним интервенцијама и системом здравствене заштите, а тамо где тестирање на ХИВ није део стандардне, рутинске медицинске услуге, треба спроводити тестирање на ХИВ код особа са дијагностикованим болестима или стањима која указују на ХИВ инфекцију.
• Препоруке дате у националним водичима за тестирање на ХИВ треба спроводити и при томе се придржавати етичких принципа у вези са поштовањем људских права.
• Едукације и подизање свести су кључне активности које имају за циљ повећање обима тестирања на ХИВ у систему здравствене заштите, тј. спровођење стратегија за тестирање на ХИВ у складу са дефинисаним потребама и могућностима и у одређеним условима.
• Законе који угрожавају напоре у области превенције ХИВ-а треба укинути, а стратегије тестирања на ХИВ треба да имају етички приступ заснован на поштовању људских права.
• Треба спроводити мониторинг и евалуацију активности тестирања који ће помоћи да се боље сагледа ситуација и предузму мере да програми тестирања обезбеде висок ниво квалитета тестирања на ХИВ праћеног саветовањем пре и после тестирања.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa