Инфо

23. новембар 2017.23. нов 2017.
СТАНОВНИШТВО, УШОРАВАЊЕ И РАНА ДОСЕЉАВАЊА
У МАЧВУ (8)

ПРЕ ДВА ВЕКА 37 ЗАНАТЛИЈА

У Мачви је 1829. године било 20 кметова, четири кнеза, 18 свештеника, 37 занатлија... Из Подриња 41 досељеник
Занимања Мачвана, здравствено стање и телесна оштећења из 1829. године прецизно су пописана у Тефтеру пореских глава те године. Тако се у овом документу наводи да је у тадашњем Китогу (Мачва некад густа шума) било 20 кметова, четири кнеза, 18 свештеника, 37 занатлија (пет мајстора, 18 ковача, три дунђера, шест опанчара, један ћурчија и четири пушкара). Поред занатлија, археолог Миливој Васиљевић у својој књизи “Мачва, историја, становништво” забележио је три црквењака и једног меанџију.
Међу осталим пореским обвезницима било је 42 бећара, осам удоваца, два уљеза и један циганин. Попис даље наводи да је било седам болесних, 21 сакат и један глув. Старијих, преко 70 година било је 78, док је убогих и сиромашних 148.
У Мачви је 1829. године забележен још 21 новоселац (без ознаке одакле је досељен). Из Хрватске је било троје, из Босне 28, из Подриња 41, из Ерске двоје, Рудника четворо, Подгорине двоје, из Срема 12 досељеника.
Скрађани, Слепчевић, Совљак
У Скрађане су у 18. веку досељени Адамовићи из Црне Горе. Јацановићи су у овом периоду стигли из Јошеве у Јадру и од рода су Павловића, док су Павловићи прешли из Батковића у Семберију. Ивановићи су из Херцеговине.
Слепчевић су у 18. веку населили Брајићи из Царине (код Пецке). Старином су из околине Шибеника. Јакшићи и од њих Глишићи су из Лике. Добриловићи из Тршића. Јеремићи из Чајетине на Златибору. Катићи су из Дворова у Семберији. Митровићи су дошли из Тријешнице у Азбуковици. Панићи од Подгорине. Крсмановићи од рода Перовића, прво су досељени из Херцеговине у Дворску, а потом у Слепчевић. Ћатићи су из Криваје у Поцерини. Ћирковићи и од њих Томићи дошли су из Босне као и Комановићи и Донићи, који су један род.
У Совљак су у 18. веку досељени Бабићи из Попова у Семберији. Јовшићи, Перићи и Радићи од рода су Мичића досељени из Међаша у Сембероји. Фрајтовићи од рода Жилића досељени су из Мартинаца у Срему. Голубовићи и Павловићи од рода су Црногорчевића, досељени из Семберије. Малетићи су од истих у Богатићу.
Табановић, Узвеће
У Табановић су током 18. века досељени Божићи, Нешковићи и Стојадиновићи, који су од рода Ружића, досељени из Миличинице у Подгорини. Василићи су од Мораве. Ивановићи и Лукићи дошли су из Радаља. Панићи су од Подгорине. Марковићи (један) из Херцеговине. Петровићи и од њих Дамњановићи и Мичићи, досељени су у 18. веку из Херцеговине.
Пратећи даље досељавања у Мачву бележимо да су Фирауновићи у Узвећу досељени од Косова Поља. Од Фирауновића су: Исаковићи, Јовановићи, Николићи (један), Симићи, Срдановићи и Танасићи.
Војиновићи и од њих Ђурићи дошли су са Филиповићима из Вучитрна (Косово Поље).
Љ.Ђ.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa