Инфо

21. децембар 2017.21. дец 2017.
ДОБРИ ОДНОСИ ШАБАЧКЕ БОЛНИЦЕ И МИНИСТАРСТВА
ПОСЕТА БОЛНИЦИ ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА У МИНИСТАРСТВУ ЗДРАВЉА

ДОБРИ ОДНОСИ ШАБАЧКЕ БОЛНИЦЕ И МИНИСТАРСТВА

Државни секретар у Министарству здравља Ференц Вицко посетио је у среду Општу болницу “Лаза К. Лазаревић” у Шапцу. Професор Ференц Вицко је професор Медицинског факултета у Новом Саду, онкохирург.
Професор се уско специјализовао за онколошку пластику, односно реконструктивне процедуре после операције дојке. Био је у Француској, Немачкој и Енглеској на едукацији. Био је на едукацији и у престижној болници МД “Андерсон” која је водећа у области онколошке хирургије.
О посети државног секретара директор болнице Слободан Поповић је рекао:
-Императив Опште болнице Шабац је да развије већ добре односе са Министарством здравља. Због тога смо се одлучили на један корак да позовемо у радну посету високог функционера министарства, државног секретара професора Ференца Вицка. Радна посета је била у виду радног састанка, обиласка болнице и пријатног разговора. У свему томе дошли смо до низа закључака, отворили нова питања, дошли до неких нових констатација и могу да кажем да је разговор био јако конструктиван. Отворили смо питања актуелности у самом Министарству здравља, односно о сету Закона који су тренутно у Скупштини, о електронском картону смо причали, електронском рецепту, дотакли се нечега што нас очекује у наредном периоду, а то је ДРГ програм, рекао је Поповић.
Своје утиске о радној посети болници са нама је поделио и др Ференц Вицко:
-Ово је једна редовна посета шабачкој болници из једноставног разлога што Министарство жели да направи један контакт да се сви ми државни секретари упознамо на лицу места какви су проблеми, да видимо где добро напредујемо и да та нека повратна спрега буде на што је могуће већем нивоу. Да не буде неко име и презиме на папиру где се обраћамо званично или незванично, да имамо један контакт који ће дозволити једну много једноставнију и лакшу сарадњу. Дотакли смо се много тога, али оне две највеће ствари које бих издвојио из свега тога је да ће шабачка болница током следеће године ући у систем ДРГ(систем плаћања) и 2019. ће прећи на плаћање по том систему и оно што је за Министарство веома важно је та ситуација са ИЗИС (интегрисаним здравственим информационим системом) јер контролишући како се пријављују та места за заказивање дошли смо до закључка у Министарству да ипак нека узана капија негде непролазност је на секундару или на терцијару. Једноставно, нема довољно пријављених контаката у односу на оно што примар тражи или шаље пацијенте и долази до застоја у издавању упута без термина и то нама прави проблем у прегледности. Нису само здравствене установе саме криве да не дају довољно. Има када се пацијенти пријаве на више места, па се дешава то да не дођу из разноразних разлога. ИЗИС без обзира што ради већ две године је у дечјим ципелама, рекао је др Ференц Вицко.
Вицко ће убудуће бити стручни консултант Опште болнице “Лаза К. Лазаревић”.

Б.Р.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa