Инфо

21. децембар 2017.21. дец 2017.
ОСАМ ДЕЦЕНИЈА ФУДБАЛА
ПРОСЛАВА ВЕЛИКОГ ЈУБИЛЕЈА ФК “РАДНИЧКИ” КОЦЕЉЕВА

ОСАМ ДЕЦЕНИЈА ФУДБАЛА

Ретки су клубови у Србији који могу да се похвале традицијом дугом осам деценија. За све ове године клуб је изнедрио бројне играче и спортске раднике
Дуга и богата традиција фудбала у коцељевачкој општини датира још из 1937. године када су клуб основали радници и сељаци под именом “Тамнава”. Годину дана након оснивања фудбалери су одиграли прву утакмицу против тима “Геџе” из Ваљева и забележили победу. Након Другог светског рата носио је назив ФД “Диша Атић”, да би 60-их година прошлог века понео назив “Раднички”.
Ретки су клубови у Србији који могу да се похвале традицијом дугом осам деценија. За све ове године клуб је изнедрио бројне играче и спортске раднике, а неке од њих поменуо је у свом говору и председник коцељевачког клуба Мирослав Станић на прослави јубилеја одржаној прошлог четвртка у сали ресторана “Метропол”.
Обраћајући се присутним гостима, фудбалерима бројних генерација, некадашњим и садашњим играчима и пријатељима клуба, Станић је подсетио на Бату Симеуновића који је из Коцељеве отишао у “Партизан” и “Марибор” и био селектор репрезентације Словеније, на Ацу Бесеровца, члана некадашњег друголигаша “Металца” из Ваљева, Драгана Мићића Топа који је играо у “Мачви”, “Динаму” из Панчева и ваљевском “Металцу” заједно са Слободаном Сантрачем, рођеним у овој општини.
У “Радничком” су, између осталих, играли Влада Снегић који је бранио боје зрењанинског “Пролетера”, па Мика Симеуновић некадашњи уредник Спортског журнала који је на прославу 80. рођендана клуба допутовао из Словеније, као и Александар Јефтић чија каријера је настављена у “Мачви”, “Црвној Звезди” а потом у иностранству. У овом клубу је поникла и Марина Нешић, једина девојчица у тиму која је касније заиграла у женском фудбалском клубу “Слога” из Земуна а потом у иностранству и која је 2003. године дебитовала најпре за омладинску селекцију наше земље а потом и за први национални тим.
–Највећи успех клуб је забележио у сезони 2001/2002. освајањем трећег места у Српској лиги. Од тада се Раднички суочава и са резултатском кризом. Данас се он такмичи у међуопштинској лиги група Поцерина, али на крају ипак верујем, као што је то на прослави пре десет година рекао Мика Симеуновић, да све пролази а да “Раднички” и Коцељева остају - рекао је председник овог клуба.
Говорећи на прослави јубилеја некадашњи играч овог тима а потом члан УО “Партизана” и ФСС Раша Бабић поручио је да су Раднички стварали људи који су радили аматерски, са пуно ентузијазма и љубави.
–Од Радничког сам млађи само пет година. Имао сам ту част и задовољство да дебитујем за клуб са 15 година. Играо сам утакмицу у Дебрцу са мојим покојним ујаком који је тада имао 37 година, тако да сам био најмлађи играч у историји “Радничког”. То је за мене било велико задовољство и никада нисам оставио овај клуб. Желим да истакнем да је кроз историју он стваран ентузијазмом, љубављу и жао ми је што је данас на ниском фудбалском нивоу. Историја клуба почива на свима нама. Сви смо ми део овог тима. Рекао бих посебно млађим генерацијама да смо ми у стварање “Радничког” уложили пуно труда и знања и све то аматерски, тако да данас ви који сте у клубу то треба да цените - поручио је Бабић.
Плакету поводом великог јубилеја коцељевачком клубу уручио је председник Фудбалског савеза Мачванског округа и општинског фудбалског савеза Шабац Драган Антонић који је садашњем руководству и играчима пожелео да се врате на стазе старе славе попут сезоне у којој су забележили изузетан успех у Српској лиги.
Честитајући “Радничком” јубилеј председник општине Душан Илинчић је напоменуо да су ретки клубови који могу да се похвале оваквом традицијом те да је фудбал у Коцељеви опстајао, да опстаје и да ће опстајати.
Један од добитника златне плакете коју је клуб доделио фирмама и појединцима за допринос раду је и народни посланик Верољуб Матић који је том приликом подсетио да је “Раднички” најстарија организација на подручју ове општине те да је то за поштовање.
–Спорт не може да да лошег човека и сваки спортиста је допринео укупном развоју ове општине. Важно је да будућност клуба треба да буде на нашим младим снагама - рекао је Матић.
О времену дугом осам деценија сведочили су некадашњи играчи попут Илије Божића који је у “Радничком” играо од 1956-1970. Присећајући се игара са некадашњим саиграчима истиче да је у то време било лепо дружење.
–Играо сам са Војканом и Микулом Станковићем, Ђоком Ђутом, братом Риндом, браћом Бабић, Илом Пауновићем. На утакмице нас је возио Муја Пауновић шпедитером. Суђење је било увек поштено а играли смо на Убу, у Дебрцу, Владимирцима, Шапцу... - присећа се Божић.
На прослави 80 година постојања ФК “Раднички” Коцељева било је и неколико легенди српског фудбала, оних који су обележили време витешког надметања у најпопуларнијем спорту. Један од највећих живих легенди је Марко Валок, првотимац “Партизана” и репрезентативац Југославије, који је за 12 година у дресу Партизана одиграо 470 утакмица и постигао чак 411 голова.
–Када сам дошао у “Партизан” на месту центарфора играо је Вукас, а пошто је у то време мењан само повређени играч, дуго сам био резерва. Нема неких великих промена у прилазу игри некад и данас. И тада смо тренирали и припремали се за највеће резултате. У наше време постојала је велика четворка, а данас имамо само “Звезду” и “Партизан”. Овај крај је био прави спортски, у сваком смислу. Људи који су водили фудбал овде знали су да направе и припреме играча и организацију клуба и та традиција вредности се одржала до данашњих дана. Зато нам је велико задовољство да дођемо овде - изјавио је Валок.
Поводом прославе рођендана гости су имали прилику да погледају изложбу фотографија аутора Ивана Антонића које казују о историји дугој осам деценија, говоре о богатој фудбалској традицији и обавезују данашње генерације да сачувају клуб за будуће нараштаје.
В.Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa