Инфо

4. јануар 2018.4. јан 2018.
ГРАД ВАТРОМЕТА
ПОЧЕТАК ПРОИЗВОДЊЕ И ИЗВОЗА У ФАБРИЦИ ПИРОТЕХНИЧКИХ СРЕДСТАВА У КОЦЕЉЕВИ

ГРАД ВАТРОМЕТА

Ватромет произведен у фабрици пиротехничких средстава Балканија ЛТД у Коцељеви стигао је крајем прошле године до европског и руског тржишта
Изградња фабрика, чији је идејни творац Словенац Јанез Хајдич, почела је 2013. године. С обзиром да је она прва овакве врсте на простору Старог континента, представљала је велику непознаницу. Како кажу у Балканији, није изостао ни отпор појединих државних органа, те су били принуђени да одређене кораке понављају више пута, да дорађују техничку документацију и усаглашавају је са свим постојећим српским а уједно и европским прописима.
–Од јула месеца прошле године смо успели да дефинитивно добијемо све неопходне дозволе. До тада смо се припремали за почетак производње - изјавила је технички директор Јованка Андрић, пиротехнолог са готово тридеценијским искуством у ваљевском Крушику где је била ангажована управо на развојним програмима из пиротехнике.
На самом почетку извоза овај инвеститор сусретао се са неверицом надлежних на царини и границама да се овакви производи производе у нашој земљи.
Ипак у овој фабрици истичу да су задовољни због почетка производње и верују да ће бар донекле успети да парирају Кинезима по чијој лиценци су покренули израду ватромета, али да се ипак у много чему разликују од кинеске технологије, почевши од квалитета материјала.
–Успели смо да 50 одсто материјала који користимо буде српског порекла, са српског тржишта, док оно што нема у Србији морамо да увеземо, али ћемо настојати да користимо сировину са домаћег тржишта када год будемо у прилици. Наше наредне поруџбине ће бити толико велике да ће се јављати кооперанти који ће покретати далеко већу производњу - оценила је Андрић.
У фабрици пиротехничких средстава производе се икључиво ватрометне батерије, док петарде и ракете у овом погону не раде. Реч је о производњи производа за широку потрошњу које може свако од пунолетних грађана купити. Произвођач има обавезу да на свакој кутији упозори ко и на који начин може користити ове производе. Како објашњавају сва батерија је обезбеђена, има два фитиља, те да један закаже, други ће се активирати.
–Ради се на безбедности производа као што се гледало да фабрика буде у потпуности безбедна. Као пиротехнолог сретала сам се са пиротехником у Крушику готово 30 година, али овакву врсту нисам имала прилику и велика ми је част што сам прва из Србије која има прилику да овакву пиротехнику производи - рекла је технички директор и додала да је 40 радника, углавном са територије општине Коцељева, тренутно запослено у овој фабрици те да су ови вредни људи успели да ураде око милион цеви, преко сто хиљада батерија и испоруче их купцима ван граница наше земље.
Ова фабрика је у потпуности извозно оријентисана што не значи да
улагачи у будућности неће одлучити да отворе своју велепродају и у нашој земљи. Ипак за сада фабрика је засновала свој почетак рада на извозу за сувласнике који су сви трговци пиротехником.
Ватромети нису сезонски производи и све су више у употреби. Користи се у прославама најразличитијих догађаја, почев од прославе рођендана, венчања и крштења, до отварања или као знак завршетка неког догађаја. Стога у Балканији верују да ће у овој години проширити производњу и упослити нове раднике. Максимални капацитет фабрике је 150 радника а прављена је тако да је у њој могуће на годишњем нивоу произвести шест милиона јединица.
–Већ од ове године ћемо настојати да примимо и већи број радника као што је предвиђено. Имаћемо могућности а имамо и снаге. Тек смо на почетку а број радника диктира потражња. Ако желимо озбиљнију производњу ми ћемо повећавати и број радника и стручних кадрова. Ипак је ово специјализована производња која се мора контролисати, имајући у виду да је реч о мануелном раду који изискује велики број проба и ја бих желела да се захвалим грађанима Коцељеве на разумевању. Добили су град ватромета. Неки би платили да га имају свако вече. До сада смо показали да радимо безбедно и да водимо рачуна како о себи, тако и о околини - закључила је Андрић.
ПЕТАРДЕ САМО УЗ НАДЗОР РОДИТЕЉА
У време новогодишњих и божићних празника неретко добро расположење поквари вест о повређивању деце услед употребе петарди. У коцељевачкој фабрици, у којој се оваква врста пиротехничких средстава не производи, нису поборници тога да деци без надзора буду доступне ове “играчке” које могу довести до озбиљних последица.
–Постоје друге врсте пиротехнике коју деца могу употребљавати, попут ватрометних бомбица. Родитељи би на крају крајева морали да купују својој деци проверене производе са декларацијом, а никако на улици - изјавила је пиротехнолог Јованка Андрић.
Према њеним речима, у специјализоване продавнице не могу доспети производи сумњивог порекла и квалитета, већ производи са декларацијом за чији квалитет неко гарантује.
–Оно што се налази на улици и што је јефтиније не значи да је квалитетно, већ да је дошло “испод руке”. Родитељи који желе свом детету да приуште пиротехничка средства требало би сами то да одраде. И на крају, треба читати упутство на којем пише да ће се активирати за 2-4 секунде, што значи да треба одмах бацити из руке. Али, деца су много храбра и неретко себе тестирају па због тога задржавају ова средства, држе у устима, припаљују... Апелујем најпре на свест родитеља да не дозвољавају свом детету било шта од тога да самостално користе, а ако баш желе да приуште нека купе у верификованим продавницама од произвођача који ће гарантовати за то што је купио и нека буду уз своју децу - поручила је Андрић.

Весна Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa