4. januar 2018.4. jan 2018.
GRAD VATROMETA
POČETAK PROIZVODNjE I IZVOZA U FABRICI PIROTEHNIČKIH SREDSTAVA U KOCELjEVI

GRAD VATROMETA

Vatromet proizveden u fabrici pirotehničkih sredstava Balkanija LTD u Koceljevi stigao je krajem prošle godine do evropskog i ruskog tržišta
Izgradnja fabrika, čiji je idejni tvorac Slovenac Janez Hajdič, počela je 2013. godine. S obzirom da je ona prva ovakve vrste na prostoru Starog kontinenta, predstavljala je veliku nepoznanicu. Kako kažu u Balkaniji, nije izostao ni otpor pojedinih državnih organa, te su bili prinuđeni da određene korake ponavljaju više puta, da dorađuju tehničku dokumentaciju i usaglašavaju je sa svim postojećim srpskim a ujedno i evropskim propisima.
–Od jula meseca prošle godine smo uspeli da definitivno dobijemo sve neophodne dozvole. Do tada smo se pripremali za početak proizvodnje - izjavila je tehnički direktor Jovanka Andrić, pirotehnolog sa gotovo tridecenijskim iskustvom u valjevskom Krušiku gde je bila angažovana upravo na razvojnim programima iz pirotehnike.
Na samom početku izvoza ovaj investitor susretao se sa nevericom nadležnih na carini i granicama da se ovakvi proizvodi proizvode u našoj zemlji.
Ipak u ovoj fabrici ističu da su zadovoljni zbog početka proizvodnje i veruju da će bar donekle uspeti da pariraju Kinezima po čijoj licenci su pokrenuli izradu vatrometa, ali da se ipak u mnogo čemu razlikuju od kineske tehnologije, počevši od kvaliteta materijala.
–Uspeli smo da 50 odsto materijala koji koristimo bude srpskog porekla, sa srpskog tržišta, dok ono što nema u Srbiji moramo da uvezemo, ali ćemo nastojati da koristimo sirovinu sa domaćeg tržišta kada god budemo u prilici. Naše naredne porudžbine će biti toliko velike da će se javljati kooperanti koji će pokretati daleko veću proizvodnju - ocenila je Andrić.
U fabrici pirotehničkih sredstava proizvode se iključivo vatrometne baterije, dok petarde i rakete u ovom pogonu ne rade. Reč je o proizvodnji proizvoda za široku potrošnju koje može svako od punoletnih građana kupiti. Proizvođač ima obavezu da na svakoj kutiji upozori ko i na koji način može koristiti ove proizvode. Kako objašnjavaju sva baterija je obezbeđena, ima dva fitilja, te da jedan zakaže, drugi će se aktivirati.
–Radi se na bezbednosti proizvoda kao što se gledalo da fabrika bude u potpunosti bezbedna. Kao pirotehnolog sretala sam se sa pirotehnikom u Krušiku gotovo 30 godina, ali ovakvu vrstu nisam imala priliku i velika mi je čast što sam prva iz Srbije koja ima priliku da ovakvu pirotehniku proizvodi - rekla je tehnički direktor i dodala da je 40 radnika, uglavnom sa teritorije opštine Koceljeva, trenutno zaposleno u ovoj fabrici te da su ovi vredni ljudi uspeli da urade oko milion cevi, preko sto hiljada baterija i isporuče ih kupcima van granica naše zemlje.
Ova fabrika je u potpunosti izvozno orijentisana što ne znači da
ulagači u budućnosti neće odlučiti da otvore svoju veleprodaju i u našoj zemlji. Ipak za sada fabrika je zasnovala svoj početak rada na izvozu za suvlasnike koji su svi trgovci pirotehnikom.
Vatrometi nisu sezonski proizvodi i sve su više u upotrebi. Koristi se u proslavama najrazličitijih događaja, počev od proslave rođendana, venčanja i krštenja, do otvaranja ili kao znak završetka nekog događaja. Stoga u Balkaniji veruju da će u ovoj godini proširiti proizvodnju i uposliti nove radnike. Maksimalni kapacitet fabrike je 150 radnika a pravljena je tako da je u njoj moguće na godišnjem nivou proizvesti šest miliona jedinica.
–Već od ove godine ćemo nastojati da primimo i veći broj radnika kao što je predviđeno. Imaćemo mogućnosti a imamo i snage. Tek smo na početku a broj radnika diktira potražnja. Ako želimo ozbiljniju proizvodnju mi ćemo povećavati i broj radnika i stručnih kadrova. Ipak je ovo specijalizovana proizvodnja koja se mora kontrolisati, imajući u vidu da je reč o manuelnom radu koji iziskuje veliki broj proba i ja bih želela da se zahvalim građanima Koceljeve na razumevanju. Dobili su grad vatrometa. Neki bi platili da ga imaju svako veče. Do sada smo pokazali da radimo bezbedno i da vodimo računa kako o sebi, tako i o okolini - zaključila je Andrić.
PETARDE SAMO UZ NADZOR RODITELjA
U vreme novogodišnjih i božićnih praznika neretko dobro raspoloženje pokvari vest o povređivanju dece usled upotrebe petardi. U koceljevačkoj fabrici, u kojoj se ovakva vrsta pirotehničkih sredstava ne proizvodi, nisu pobornici toga da deci bez nadzora budu dostupne ove “igračke” koje mogu dovesti do ozbiljnih posledica.
–Postoje druge vrste pirotehnike koju deca mogu upotrebljavati, poput vatrometnih bombica. Roditelji bi na kraju krajeva morali da kupuju svojoj deci proverene proizvode sa deklaracijom, a nikako na ulici - izjavila je pirotehnolog Jovanka Andrić.
Prema njenim rečima, u specijalizovane prodavnice ne mogu dospeti proizvodi sumnjivog porekla i kvaliteta, već proizvodi sa deklaracijom za čiji kvalitet neko garantuje.
–Ono što se nalazi na ulici i što je jeftinije ne znači da je kvalitetno, već da je došlo “ispod ruke”. Roditelji koji žele svom detetu da priušte pirotehnička sredstva trebalo bi sami to da odrade. I na kraju, treba čitati uputstvo na kojem piše da će se aktivirati za 2-4 sekunde, što znači da treba odmah baciti iz ruke. Ali, deca su mnogo hrabra i neretko sebe testiraju pa zbog toga zadržavaju ova sredstva, drže u ustima, pripaljuju... Apelujem najpre na svest roditelja da ne dozvoljavaju svom detetu bilo šta od toga da samostalno koriste, a ako baš žele da priušte neka kupe u verifikovanim prodavnicama od proizvođača koji će garantovati za to što je kupio i neka budu uz svoju decu - poručila je Andrić.

Vesna Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa