Инфо

4. јануар 2018.4. јан 2018.
ДЕТОКСИКАЦИЈА НАКОН ПРАЗНИКА

Вода, поврће и чајеви

Превише хране током празника, и то углавном оне тешке, многима је оставило који килограм вишка или барем осећај тежине. Наше тело има сопствени систем за детоксикацију који сам избацује отрове и нечистоће из организма, иначе не би преживели. Приликом уноса тешке и масне хране као и алкохола највише пате наша јетра и црева.
Почните са већим
уносом воде
„За почетак је довољно да повећате унос воде. Наше тело се састоји од 70 посто воде и вода је наш пријатељ“. То ће прочистити организам и помоћи јетри да се очисти од масти и нечистоћа.
Свемогући лимун
Пола лимуна исцедите у чашу воде и попијте. Вода може и не мора да буде топла. Овај напитак ће подстаћи јетру на рад и њен природни процес прочишћавања организма. Велике количине флавоноида нарингенина у лимуну смањују таложење масноћа, убрзавају процес разградње истих и снижавају ниво триглицерида и холестерола.
Најбољи чајеви
за детоксикацију
У детоксикацији тела помоћи ће и зелени чај, богат антиоксидансима. Он не само да избацује токсине из организма, већ и повећава функцију јетре. Од помоћи може да буде и чај од коприве, који је одлично средство за прочишћавање крви, чај од семенки лана као и чај од маслачка.
Јабука, две на дан чисти пробавни
систем
Ако сте претерали с алкохолним пићима, попут нпр. вотке препорука је да уместо воде пијете воћне и сокове од поврћа.
„Мање шећера,
више лиснатог
зеленог поврћа
Након претераног уноса прерађене хране, печења и шећера време је да мало одморимо. Нутриционисти саветују смањење шећера, алкохола и тешке хране и препоручују што више зеленог лиснатог поврћа и влакана. Они ће помоћи да организам „дође к себи“ и прочисти се. Довољно је да се две недеље придржавате оваквог режима исхране, а након тога можете да се вратите вашој уобичајеној храни.
Јабуково сирће
за прочишћавање
У чашу воде додајте две кашичице јабуковог сирћета и засладите природним заслађивачима попут меда, стевије или јаворовог сока. Уз овај напитак осећаћете се сито, а он ће подстаћи и прочистити пробавни систем. Јабуково сирће чисти тело разграђујући сувишне масноће, а уједно и неутрализује ензиме који подстичу накупљање и стварање масноћа. Он одлично делује на цео организам, а између осталог поспешује и рад бубрега.
Лук подстиче рад
јетре
У исхрану свакако укључите и лук. Осим што ће вас штитити од сезонских прехлада и грипа, лук ће подстаћи јетру на производњу ензима који су задужени за избацивање отрова из пробавног система.
Зелено поврће
Након празника покушајте да набавите зелено лиснато поврће попут броколија, свеже салате, спанаћа, кеља и блитве. Све ове намирнице су заслужне за елиминацију свих врста отрова из организма, укључујући и тешке метале, смог, хербицид и пестициде. Посебно је значајан броколи јер стимулише производњу ензима који су задужени за избацивање токсина из организма.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa