Инфо

18. јануар 2018.18. јан 2018.
Све је кренуло од једног сна
Арно Гујон посетио Шабачку гимназију

Све је кренуло од једног сна

Француски хуманитарац Арно Гујон посетио је Шабачку гимназију и представио ученицима своју књигу “Сви моји путеви воде ка Србији”. На одржаној промоцији гимназијалци су имали прилику да се упознају са радом фондације “Солидарност за Косово” и добију примерак књиге. Арно Гујон наводи да није случајно то што ће књига бити подељена баш средњошколцима, јер је написана за младе нараштаје и поруке које она носи су пре свега поруке наде.
- Организацију сам основао 2004. године када сам имао 19 година, јер су ме слике антисрпских погрома на Косову потресле. Оно што сам мислио иако сам био млад је да можемо да променимо нешто. Не да променимо целокупну ситуацију на Косову и Метохији, нажалост знао сам да је то немогуће, али да променимо живот неколико ђака и деце у енклавама. То је био заправо наш први циљ, мали, јер и ми смо били мали. Све је кренуло од једног сна и жеље – истакао је Арно Гујон и поручио гимназијалцима да не забораве своје дечје снове како буду одрастали јер је то једини начин да постану прави људи.
Посета гимназији је плод дугогодишње сарадње између Епархије шабачке и Шабачке гимназије и овом приликом Арно Гујон одликован је Орденом Светог Владике Николаја за хуманитарни рад.
- Овај орден ми много значи, то је највиши орден шабачке епархије и нисам знао да ћу бити одликован. Ово је велика част и уједно велика одговорност, зато сада морамо да радимо још више и још боље за добробит деце и социјално угрожених породица са Косова и Метохије. Много ми је драго да видим не само епархију Рашко–призренску, већ и друге људе на Косову и Метохији. Свако је признање важно, како мени тако и нашим донаторима, нашим волонтерима – навео је Арно Гујон.
Протођакон Љубомир Ранковић истакао је значај хуманитарног рада Арна Гујона.
Велики европски хуманитарац и пацифиста написао је најлепшу књигу коју сам прочитао са сузама и великим емоцијама, данас је добио највеће одликовање наше Епархије. Ово је једно велико људско и божје хвала за све што је урадио за нашу земљу, за Косово и Метохију и Стару Србију.
Под покровитељством Епархије шабачке штампано је 13. 000 примерака књиге “Сви моји путеви воде ка Србији” која ће бити подељена средњошколцима у Србији. У плану је и оснивање хуманитарне организације Деца и омладина Шабачке епархије деци и омладини Косова “Арно Гујон”.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa