Инфо

1. фебруар 2018.1. феб 2018.
ГРАД ЋЕ ПОМОЋИ МЛАДИМ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА
Млади људи, нове идеје

ГРАД ЋЕ ПОМОЋИ МЛАДИМ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

Лековито освајање света
Када је Срђан Алексић из Добрића кренуо у неизвесност производње лековитог и ароматичног биља, заједно са пет другара а нико од њих није напунио ни три деценије живота, наишао је на силне препреке. Старије комшије су биле неповерљиве и због нове производње али и због задругарства. Ипак град Шабац је стао иза младих произвођача. Они су својом идејом, како кажу, успели да обједине четири од једанаест пројеката помоћи развоју пољопривреде које већ годинама спроводи некадашња Дирекција за пољопривреду а сада Одељење за пољопривреду. Помоћ ће стићи кроз сарадњу са аустријским партнерима. Производни погон и домаћинство Алексића посетили су заменик градоначелника града Шапца Душан Костадиновић, начелник Одељења за пољопривреду доктор ветеринарске медицине, специјалиста, Владимир Шпегар и пољопривредни стручњаци локалне самоуправе.
- Захваљујући мобилним сушарама и пројекту који спроводимо са партнерима из ИДЦ-а наши пољопривредници су у прошлој години зарадили значајно више него претходних година јер су продавали, уместо сировог воћа и поврћа што је била пракса, сушено које је било скупље. Очекујемо да се исто деси са произвођачима лековитог и зачинског биља који ће, сигуран сам, осетити све бенефите удруживања грађана. Град ће наставити да подржава удруживање и да подржава произвођаче да на тржиште пласирају финалне производе. Искуство које смо имали са воћарима, који сада своје производе продају под брендом „Задруга“, је одличан пример и верујем добар подстицај за све друге произвођаче да крену истим путем. Видимо да иницијатива постоји а на нама као локалној самоуправи је да помогнемо мерама које ће довести до тога да пољопривредници зараде више, каже заменик градоначелника Шапца Душан Костадиновић.
Пројекти које градска самоуправа реализује већ дужи низ година помаже пољопривредницима и самим тим развој пољопривреде у нашем региону.
- Посета произвођачима лековитог и ароматичног биља је и пример да смо успели у намери да едукујемо произвођаче, да их усмеримо у производње где могу зарадити више и помоћи им да своје производе пласирају на прави начин. Спојили смо четири пројекта, међу којима је и најновији кроз који ће град помоћи сертификацију органске производње. Од почетних савета стигли смо до коначног производа. Ови млади произвођачи су урадили баш оно што смо хтели да постигнемо. Прво су се определили за производњу у којој постоји перспектива, затим су се удружили, јер је то једини начин наступа на великим тржиштима а коначно имаће и могућност да тај свој производ прераде и продају као готов производ а не као сировину. Као што сте упознати, град Шабац је у сарадњи са аустријским партнерима и ИДЦ-ом обезбедио четири мобилне сушаре за воће, поврће и ароматично биље. Када све то спојимо добићемо профит и срећу за произвођача, његову породицу а самим тим и град. Мени је драго што све више наших суграђана прихвата чињеницу да Одељење за пољопривреду нема времена за политику али има за пољопривредне произвођаче. Имамо и идеје како да сви живимо боље и знамо како да те идеје претворимо у стварност, додаје Владимир Шпегар
Срђан Алексић и његови пријатељи основали су специјализовану задругу „Натура Балканика“. Специјализовану за органску производњу лековитог, зачинског и ароматичног биља. За сада су прва новооснована задруга овог типа у региону.
-Мислим да смо четврти у Србији специјализовани за овај посао. Прошле године смо производили невен а ове године планирамо смиље, невен и бели слез. То све производимо на око 10 хектара. Прошла година је била мало тежа због суше, имали смо 50 тропских дана али надамо се да ће ова бити боља. Имали смо своју сушару, направили смо је по принципу „колико новца толика и сушара“ али смо се мало прерачунали јер смо имали по једном брању 300 и више килограма сировог цвета а у њу стане тридесетак килограма. Прошла година је била добра за сушење због великог броја сунчаних дана. Производе смо за сада пласирали на руско тржиште али смо у преговорима и то завршним са чешком фирмом која извозимо на тржиште Европске уније, каже Алексић и додаје да за производе постоји заинтересованост и арапских земаља Либана и Уједињених Емирата.
Ипак, задругарима је најбитније руско тржиште јер до сада нико из Србије није покушао да „освоји“ Русију лековитим и зачинским биљем. Задруга планира и проширења капацитета јер има кооперанте из Уба, Лајковца, Богатића. Цена производа се зна чак и више година унапред, уговори су на десет и двадесет година тако да су произвођачи сигурни. Град Шабац ће обезбедити, кроз један од програма подршке, и потребне сертификате а млади задругари кажу да ће им на јесен бити потребно 70 радника када на ред дође бели слез.

М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa