Инфо

1. фебруар 2018.1. феб 2018.
КО СВЕ МОЖЕ ДА ОБОЛИ ОД МАЛИХ БОГИЊА

СИГУРНИ САМО ДВА ПУТА ВАКЦИНИСАНИ

Број заражених малим богињама у Србији сваког дана све је већи. Не оболевају само невакцинисана деца него и одрасли, а у медијима се често може чути да су они „непознатог вакциналног статуса“. Ово значи да оболела особа не зна да ли је примила вакцину, као и да не постоје докази да јесте. Тако се намеће питање ко је све у опасности да се зарази морбилама.
ММР вакцина даје се од 1994. године и то у две дозе, тако да су сви који су вакцинисани на тај начин безбедни. Према речима епидемиолога Завода за јавно здравље, др Небојше Софранића, када је ова вакцина уведена, друга доза се давала у 12. години живота, па би њом требало да буду обухваћени и сви рођени 1982. године и млађи. Такође, они који су богиње прележали стекли су доживотни имунитет.
-Вакцинација од морбила почела је 1971. године. Од 1950. до 1960. године биле су велике епидемије. Следеће деценије те епидемије су биле мање, али их је такође било. Према томе, већина рођена до тада би требало да има имунитет, јер су вероватно имали морбиле. Млађи од 1970. годишта имају делимични имунитет јер су вакцинисани једном дозом вакцине, објашњава др Софранић.
Према његовим речима ММР вакцина ствара имунитет 95 до 98 одсто, за разлику од вакцине против грипа која пружа 60 до 70 одсто заштите. Истиче да је због тога најбоље да деца прву дозу приме од 12. до 15. месеца, јер је тада имуни одговор организма најбољи. Сада се ревакцина даје у дететовој седмој години.
-Док једна особа заражена грипом зарази још две, један заражен морбилама зарази 15 других. Болест се преноси пет дана пре и пет дана после појаве оспи. Тренутно најстарији оболели у Србији има 60 година, а најмлађа беба само 15 дана, каже Софранић.
Посебно је значајно истаћи да су, приликом редовних контрола у Установи за децу и младе оболеле од аутизма у Богосавцу, лекари Завода за јавно здравље установили да ниједан од штићеника дома није вакцинисан ММР вакцином, коју доводе у везу са појавом ове болести.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa