Инфо

29. март 2018.29. мар 2018.
Институције града Шапца показале ЗАВИДАН АКТИВИЗАМ И СПРЕМНОСТ ЗА САРАДЊУ
За “Глас Подриња” Урсула Лојбли, директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији

Институције града Шапца показале ЗАВИДАН АКТИВИЗАМ И СПРЕМНОСТ ЗА САРАДЊУ

“Мачвански округ је у претходном периоду успешно конкурисао за подршку кроз пројекте Владе Швајцарске. Институције града Шапца показале су завидан активизам спремност на сарадњу са нама. Кроз пројекат Подршка реформи пореза на имовину остварили смо прву сарадњу са Шапцем. Били смо импресионирани њиховим планом укључивања грађана у процес доношења одлука о томе како ће се користити новац прикупљен кроз порезе и како ће се пратити његово трошење”, истиче Урсула Лојбли, директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији
У наредне четири године Швајцарска ће определити 95 милиона евра за подршку Србији, што је за 10 одсто више у односу на период 2014-2017, ово потврђује позицију Швајцарске као једног од четири билатерална донора у Републици Србији. Посебна пажња током наредног периода биће посвећена родној равноправности, питањима у области миграција, као и укључивању свих рањивих група у одржив економски и друштвени развој на локалном и националном нивоу. Стратешка подршка је великим делом усмерена, као и претходних година на развој локалних самоуправа.
О детаљима из нове Швајцарске стратегије сарадње са Србијом, али и значају досадашње донаторске билатералне подршке Швајцарске, институцијама Републике Србије на локалном и националном нивоу, разговарали смо са Урсулом Лојбли, директорком Швајцарске канцеларије за сарадњу у Републици Србији.
Шта представља Швајцарска стратегија за сарадњу са Србијом 2018-2021?
-Нова Стратегија представља наставак подршке коју Швајцарска већ дуги низ година пружа Републици Србији на њеном реформском путу ка европским интеграцијама, кроз промовисање наших вредности попут демократије, децентрализације и укључивања свих грађана у друштвене процесе. Документ Стратегије дефинише области и циљеве подршке коју ћемо пружати институцијама, цивилном друштву, приватном сектору и грађанима у наредне четири године кроз бројне програме и пројекте. Нова Стратегија сарадње је доказ нашег партнерства са Србијом које се заснива на међусобном поверењу, разумевању и поштовању. Стратегију ће спроводити Швајцарска канцеларија за сарадњу која је део Амбасаде Швајцарске у Републици Србији.
Које области и које јавне политике ће бити предмет пажње Швајцарске канцеларије за сарадњу?
-Наставићемо са подршком у истим областима које смо подржавали у претходном периоду. Три области су у питању: управљање, економски развој и запошљавање, док је трећа област одржива енергија и отпорни градови. Желимо да остваримо конкретне резултате и допринесемо реформама, као и укупној модернизацији српског друштва. Посебну пажњу ћемо поклонити иновацијама у свим областима, запошљавању младих, локалном развоју и јачању цивилног друштва.
Нова Стратегија се наставља на претходну која је покривала период од 2014. до 2017. године. И тада сте подржавали управо ове три области.
-Сматрамо да је важна подршка у овим областима јер се ту налазе највећи изазови на путу Србије ка европским интеграцијама. Неки од њих су управљање јавним финансијама, ефикасна јавна управа, економски развој, укључивање рањивих, маргинализованих група у економске и друштвене токове, транспарентан рад институција, развој цивилног друштва, запошљавање младих и родна равноправност. Наша подршка Србији и њеним грађанима заснована је на континуитету, на вишегодишњем улагању у оне области у којима је потребно радити кроз дужи временски период.
Веома сте посвећени развоју локалних самоуправа. Зашто је то тако?
-Швајцарска је земља директне демократије и развијене локалне заједнице на шта смо као Швајцарци веома поносни. Наша је визија да ту вредност и искуство делимо са земљама у којима смо присутни. Ми дубоко разумемо и препознајемо важност локалне самоуправе за укупан напредак Србије зато што имамо то искуство. Због тога је много наших активности усмерено управо на јачање општина.
У претходном периоду спроводили смо пројекте директно или индиректно кроз национални ниво у бројним општинама и градовима, од Суботице до Новог Пазара и Рашке. Остварили смо одличну сарадњу са институцијама и грађанима. Желимо да у наредне четири године урадимо још више, како на локалном, тако и на националном нивоу. Спроводиће се пројекти у области јавних финансија, борбе против корупције, транспарентности рада институција, употребе обновљивих извора енергије, локалног економског развоја, запошљавања. Имамо одличну сарадњу са великим бројем општина и радујемо се новим, иновативним активностима.
Присутни сте и у општинама Мачванског округа. Какав је ниво досадашње сарадње?
-Мачвански округ је у претходном периоду успешно конкурисао за подршку кроз пројекте Владе Швајцарске. Институције града Шапца показале су завидан активизам спремност на сарадњу са нама. Кроз пројекат Подршка реформи пореза на имовину остварили смо прву сарадњу са Шапцем. Били смо импресионирани њиховим планом укључивања грађана у процес доношења одлука о томе како ће се користити новац прикупљен кроз порезе и како ће се пратити његово трошење.
Поред Шапца, у Мачванском округу сарађујемо са општинама Богатић, Љубовија И Мали Зворник, са којима радимо у оквиру истог пројекта. Ове три општине имаће прилику да конкуришу и за наградни фонд од Милион швајцарских франака који ће бити додељен најуспешнијим општинама у прикупљању пореза и примени принципа добре управе. Конкурс је већ расписан и у њему учествује 45 општина. Одлука о наградном конкурсу донета је на основу прве фазе пројекта у којој је учествовало девет општина.
У својим активностима у Мачви сарађујете и са другим донаторима.
-Активно сарађујемо са донаторском заједницом у Србији јер сматрамо да смо сви на истом задатку - да пружимо подршку институцијама и грађанима у реформским процесима. У сарадњи са програмом Уједињених нација за развој (УНДП), Швајцарска је у општинама Мачванског округа радила на унапређењу капацитета и стандарда за интерну ревизију. Циљ овог пројекта је унапређивање капацитета општина да ефикасно, економично и транспарентно управљају јавним средствима. Овај се пројекат спроводи и у другим окрузима Републике Србије и његова укупна вредност износи милион и по швајцарских франака.
Остварили смо сарадњу и са Регионалном развојном агенцијом Подриња, Подгорине и Рађевине, са којом кроз пројекат Подршке регионалном и руралном развоју Србије доприносимо унапређењу производње и квалитета меда не територији Мачве и Колубаре у вредности од сто хиљада швајцарских франака. Општи циљ пројекта је подршка локалним самоуправама у обезбеђивању додатних средстава за спровођење својих надлежности. Очекујемо да ће на овај начин бити обезбеђени предуслови за јачање демократских процеса одлучивања о инвестиционим приоритетима на локалном нивоу (у складу са националним оквиром), као и услови за побољшање квалитета јавних услуга за грађане и приватни сектор.
Неки од пројеката у Мачви баве се маргинализованим, рањивим друштвеним групама.
Веома смо одлучни у борби против сиромаштва и заговарамо снажно, системско укључивање свих рањивих група у економске и друштвене токове. Наш став је да само друштво које препознаје потребе и потенцијале свих својих грађана јесте истински демократско.
У оквиру пројекта Подршка јачању социјалне инклузије у Србији, Швајцарска је у протеклом периоду подржала иницијативу за социјалну укљученост у Лозници. Партнер на иницијативи је град Лозница у сарадњи са организацијом цивилног друштва Искра. Као резултат ове сарадње усвојена је стратегија за период 2016-2020. године са пратећим акционим планом и дефинисаним приоритетима у области социјалног укључивања и смањења сиромаштва.
Економски развој и запошљавање неки су од приоритета подршке Србији. Шта је до сада урађено на том пољу и какви су планови за наредне четири године?
-Швајцарска снажно подржава запошљавање у бројним локалним самоуправама као и у Београду кроз Научно–технолошки парк. Око четири хиљаде и двеста послова је креирано кроз пројекте у оквиру претходне четири године. У наредним годинама бавићемо се јачањем институција и пословног окружења. Подржаћемо промоцију трговине, запошљавање младих, дуално образовање и развој приватног сектора. Млади су наша велика циљна група јер на том пољу видимо велики простор за унапређење и рад. Незапосленост је велика, посебно међу младима којима је потребна подршка у подизању њихове конкурентности на тржишту рада. Планирамо обуку за развој њихових стручних вештина за будуће послове. Посебно ћемо обратити пажњу на младе жене, Роме и особе са инвалидитетом. Пружићемо подршку и пословном сектору на плану запошљавања.

Урсула Лојбли на званичној презентацији Стратегије Влади Србије, поред ње на слици с лева на десно: Заменица државног секретара Министарства спољних послова Швајцарске, Кристина Марти Ланг, Амбасадор Швајцарске у Србији, Филип Ге, Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе, Иван Бошњак (извор Cord Magazin)

Да ли су новчана средства једини облик билатералне донаторске подршке коју ће Швајцарска пружити Републици Србији кроз нову Стратегију сарадње?
-Поред 95 милиона евра које смо наменили Србији кроз нову Стратегију, подршка ће се пружити кроз експертизу, трансфер знања и искуства, нарочито у областима које ћемо подржати. Подршку ћемо пружити и кроз промоцију демократских вредности по којима је Швајцарска позната. Швајцарска је дугогодишњи, кредибилан и поуздан партнер Србије. Као донатор присутни смо још од 1991. године. У првом периоду наше активности биле су усмерене на хуманитарну помоћ јер је ситуација захтевала такав приступ. Већ дуги низ година смо у позицији донатора и наша сарадња са Србијом је чврста и стабилна. Бројне су швајцарске компаније присутне у Србији, има их преко пет стотина и запошљавају око једанаест хиљада људи. Велика српска дијаспора која живи, ради и доприноси швајцарском друштву додатна је мотивација даљој сарадњи између наше две земље.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa