Инфо

12. април 2018.12. апр 2018.
„Какав куплерај“
У Шабачком позоришту премијерно
изведена представа

„Какав куплерај“

Прича је о човеку који постаје богати наследник и живот би требао да му буде савршен након тога. Међутим, богатство га још више удаљи од људи. Он, нажалост, до краја свог постојања пропусти све прилике да се споји са неким и пронађе истинску срећу. Духовита животна авантура једног ћутљивог усамљеника. Сви ликови око главног „Лица“ говоре. За његово поимање комуникације причају много, понекад и превише. Главни јунак само наизглед дозвољава да други говоре уместо њега. Они су пројекција његових мисли и истовремено велика загонетка, коју не може да реши. Читав универзум и живот главном протагонисти су мистерија. Свет је лоше уређено место и само ретки људи су тога свесни и траже одговоре на фундаментална питања, остали се задовољавају површним разумевањем ствари. Усмаљеник чудећи се проводи дане, пати и непрестано се пита „Како? Зашто?“ Преиспитивање појединца и друштва након још једне неуспеле револуције, где се ништа суштински не мења, само су неки од мотива којима се на духовит начин бави представа „Какав куплерај“.
Овај комад премијерно је изведен протеклог четвртка на Великој сцени Шабачког позоришта. Режију представе, према тексту Ежена Јонеска, потписао је Иван Вуковић. Он је са драматургом Слободаном Обрадовићем, адаптирао текст из 1972. године, који се бави и данас актуелним темама моралног посрнућа друштва и општег „куплераја“.
Јонеску је велики, широк писац, духовит и код њега је све подложно смеху. Не постоји ништа толико свето да му се не може насмејати. Ништа толико важно да не могу да му се провере темељи. Трудили смо се да покријемо све врсте општег куплераја. Сви патимо од моралног, али смо желели да покажемо и неке друге, медијске и политичке куплераје. Сва та коришћења најстаријег заната, али у некој другачијој форми. Ситна људска продавања, себе и других људи, за јако мало новца – истакао је редитељ Иван Вуковић и додао да је мотив револуције веома важан у представи, јер га користе као мамац да би народ што дуже остао у жабокречини.
Публика је уживала у комичним ситуацијама које су верно дочарали сценски уметници и за изведбу су награђени громогласним аплаузом, што је показатељ успешне сарадње између ансамбла и редитеља. Након премијере Вуковић је похвалио труд и залагање шабачких глумаца током рада на представи.
- Јако добро смо сарађивали. То има везе са уиграношћу ансамбла и ширином репертоара који они играју. Лако смо радили и они су надограђивали моје идеје. Направили смо представу у коју сви верујемо - навео је редитељ Иван Вуковић.
У представи уз ансамбл Шабачког позоришта, појавила се и гостујућа глумица из Народног позоришта у Суботици Миња Пековић. Сценографију је урадила Марија Калабић, костимограф је Ивана Младеновић, а композитор је Владимир Петричевић.

М.Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa