Инфо

19. април 2018.19. апр 2018.
ПОМОЋ КАДА ЈЕ НАЈТЕЖЕ
ПЕТНАЕСТ ГОДИНА САВЕТОВАЛИШТА ЗА ПОРОДИЦУ И МЛАДЕ

ПОМОЋ КАДА ЈЕ НАЈТЕЖЕ

Саветовалиште за породицу и младе Центра за социјални рад „Шабац“, у петак је обележило петнаест година постојања. Тим поводом одржана је трибина на тему „Улога Саветовалишта за породицу и младе у локалној заједници“ у Центру за стручно усавршавање
Директорка Центра за социјални рад Јелена Милошевић истакла је да саветовалиште од дана оснивања континуирано пружа помоћ породицама и појединцима који породицу чине.
-Имајући у виду савремену породицу и проблеме са којима се суочава могу да кажем да је ова услуга веома значајна. Важност превентивног рада и уопште Саветовалишта у локалној заједници препознала је и наша локална самоуправа. Тако су наше саветодавне услуге потпуно бесплатне и финансирање рада Саветовалишта у потпуности се врши из градског буџета. Саветовалиште ради два пута недељно и у њему раде два породична терапеута која пружају подршку члановима породица кроз информативне, саветодавне и терапеутске услуге, објаснила је Јелена Милошевић.
На трибини су говорили: Трајко Давидовски, специјалиста психологије социјалне заштите, Милица Обреновић дипломирани социјални радник и Весна Брајић, дипломирани педагог и породични саветник. Милица Обреновић, психотерапеут са најдужим стажом у саветовалишту говорила је о томе како бити добар родитељ и после развода брака.
-Статистички подаци показују да је последњих година повећан тренд породица са проблемима у постразводном функционисању. Када се заврши правни и формални развод, који супружници „изгурају“ на суду, остаје болна празнина за њихову децу и тешкоћа како даље. Деци је веома тешко да се носе са тим периодом када њихови родитељи одлуче да више не живе заједно. Одрасли људи са својим системом вредности и животним искуством могу да се снађу и организују на нов начин, али деци је јако тешко. Деца имају своју трећу димензију развода која није ни мамина ни татина. Треба да се навикну на нову школу, нове другове, нов контекст у коме ће живети, рекла је Милица Обреновић.
Према њеним речима родитељи, услед окупираности негативним емоцијама, страхом за егзистенцију, споровима око поделе брачне имовине, понекад не чују и не виде осећања своје деце. Милица Обреновић је на трибини дала неколико савета родитељима како да се понашају управо онда када се формални поступак развода оконча.

М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa