Инфо

26. април 2018.26. апр 2018.
Планета нас опомиње
Нова ера у екологији

Планета нас опомиње

Поводом светског дана планете Земље шабачки еколошки покрет је у недељу 22. априла извео 18. пут од оснивања акцију на терену. Пре извођења акције председник Извршног одбора покрета адвокат Трифун Дробњак, указао је на значај овог еколошког датума.
-Може се рећи да од њега почиње једна нова ера у екологији. Тог датума 1970. године амерички сенатор Нелсон је предложио Сенату да се усвоји систем обуке за активисте на пољу заштите животне средине. Касније је овај датум прихваћен на светској конференцији Уједињених нација о заштити животне средине у Рију 1992. године. На овај датум, али не само на њега, сваки грађанин треба да се подсети шта је учинио за претходних годину дана на заштити животне средине, и шта намерава да учини за убудуће, рекао је Дробњак.
У досадашњих активностима шабачки еколози су чистили подручје обале Саве на Старом граду. Пошто је сада то подручје поплављено решили су да очисте центар града Шапца. Потез од Зоркиног солитера до Господар Јевремове, и Мачванску све до кружног тока на Камичку. Када је стваран Шабачки еколошки покрет пре 18 година бавио се чишћењем истог дела града, па је акција била и прилика да се упореди стање некад и сада.
-На овом простору су активисти очистили што се могло очистити, углавном се радило о некој пластичној кеси, марамици, или папиру. На срећу на горе наведеном простору пронађено је пар килограма отпада. То је скоро 15 пута мање него пре 15 година, то је више него добро, али не значи да не може да буде још боље. Заслугу за овакво добро стање, када је у питању чистоћа централних улица, има комунално предузеће, односно локална самоуправа која га контролише. Види се и да је и код грађана порасла еколошка свест, јер мале канте за отпатке су пуне. Данас је бацање у њих правило, а некад је био изузезетак, наводи Дробњак.
Шабачки еколошки покрет има око 700 чланова. Дали су свој допринос да град буде чистији радом, али и упозорењима кроз медије.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa