Инфо

31. мај 2018.31. мај 2018.
ИЗ АНДРИЋА ЈАРУГЕ С ЉУБАВЉУ
ДРУГА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА У СВИЛЕУВИ

ИЗ АНДРИЋА ЈАРУГЕ С ЉУБАВЉУ

Недавно је у коцељевачком селу Свилеуви, баш у тзв. Андрића јарузи, одржана Друга ликовна колонија која је окупила више учесника него претходна. Организатор овог скупа је Даница Дана Бабовић, некадашња наставница ликовне културе у основној школи, док је Вјера Ђукић селектор.
–Овде, у Андрићима сам питала да ли имају какву жељу, шта да сликамо и да идемо на то шта ко може најбоље да да од себе. Ја волим мртве природе, остали пејзаже, апстракције, портрете...Рекли су само да желе да сачувају традицију, а велики су поборници уметности- истиче Дана. Један од учесника који се први пут обрео на овој ликовној колонији је Здравко Вучинић, академски сликар, критичар и историчар уметности.
–Први пут сам на овој колонији која је окупила сјајне сликаре различитих генерација, од најмлађе, преко средње до најстарије која је исписала историју српског сликарства. Обзиром на лепоту предела и окружења испољили су све своје умеће. Ова колонија је оправдала своје постојање. Шта више, изазвала је пажњу бројних љубитеља уметничких дела те је треба подржати и помоћи да и даље делује и опстаје- сматра овај сликар. Да колонија буде међународног карактера допринео је Тодор Јовановски, македонски сликар који живи у Београду.
–Ја сам по други пут на овој колонији и пошто браним боје Македоније драго ми је да ја дајем допринос да она буде међународна. Посебно ме одушевљава конфигурација земљишта на терену који је природни феномен. Где год се окренете све је мотив за сликање. Поготову ме одушевљава стара архитектура и куће породице Андрић и имао сам задовољство да их осликам- рекао је Јовановски и додао да су домаћини и организатори заслужили све похвали као и да сматра да ће колонија постати традиционална на понос Коцељеве. Прелепи амбијент у којем су сликари боравили и стварали створио је Драган Андрић, власник фирме “Батамонт” из Београда, која је између осталог била ангажована и на изградњи Авалског торња.
–Андрића јаруга је бренд који је направио мој брат на моју велику радост- каже једна од његових сестара Драгица Драга Андрић, главна медицинска сестра у КЦС. Захваљујући њеном познанству са наставницом Даницом Бабовић настала је и ова колонија.
–Ако је неко могао да усади љубав према уметности свима нама, њеној деци, то је свакако Дана. Ако је неко знао да усади љубав према породици и традиционалним вредностима, то је моја Дана. Није много причала али сваки покрет, што уметнички, што погледом је нас научио шта, како и колико да вреднујемо- истиче Драга.

В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa