Инфо

28. јун 2018.28. јун 2018.
АЛТЕР НАТИВА: АРОМАТЕРАПИЈА

ЕТАРСКА УЉА ЗА ХОРМОНЕ

Есенцијална уља могу допринети природном балансирању хормона – естрогена, прогестерона, као и тироидних хормона. Представљамо вам три главна уља у постизању хормоналне равнотеже: етерично уље жалфије, мајчине душице и сандаловине.
УЉЕ ЖАЛФИЈЕ
Жалфија се у професионалној ароматерапији користи претежно код дисбаланса женских полних хормона и углавном се наноси дермално, мада је понекад потребно и орално узимање. Најефикасније је уколико се користи заједно са мушкантном жалфијом. За балансирање естрогена, код нередовног циклуса, или код потпуног изостанка, мешавина мушкатне и лековите жалфије наноси се на доњи део стомака.
"Прву помоћ" код валунга пружа једноставно удисање мушкатне жалфије, зато што има умирујуће дејство. Такође, добар је избор код умора праћеног нервозом.
Студија из 2014 објављена у часопису “Истраживања о фитотерапији” показала је да удисање уља мушкантне жалфије смањује ниво кортизола за 36% и регулише ниво хормона штитњаче (ТСХ). Студија је обављена на 22 жене у пост-менопаузи, у педесетим годинама, од којих су неке патиле од депресије. У закључку се наводи да је "уље мушкатне жалфије значајано утицало на смањење кортизола и да је имало анти-депресивни ефекат".
Највећа корист од жалфије је чињеница да помаже у балансирању производње естрогена у телу. Многи здравствени проблеми, попут неплодности и канцера, настају услед вишка естрогена у организму.
С обзиром на то да чудесна жалфија помаже у балансирању нивоа естрогена, изузетно је ефикасно есенцијално уље у широкој лепези хормонских неравнотежа. Дакле, без обзира да ли тражите природне лекове за ПМС грчеве у току месеца, валунге у менопаузи и постменопаузи, можда бисте могли да размислите о коришћењу етарског уља лековите и мушкатне жалфије.
ТИМИЈАН (МАЈЧИНА ДУШИЦА)
Истраживање у “Зборнику Друштва експерименталне биологије и медицине” у САД, дошло је до закључка да есенцијално уље тимијана благотовроно делује на балансирање прогестерона.
И мушкарци, не само жене, имају низак ниво прогестерона, што је повезано са неплодношћу и депресијом, као и дисбалансом осталих хормона у телу.
Етерично уље тимијана (мајчине душице) може избалансирати прогестерон на природан начин, што је много боље од синтетичких хормоналних терапија, које могу имати нежељена дејства. и маскирати симптоме других болести.
САНДАЛОВИНА
Етерично уље сандаловине веома је ефикасно у балансирању нивоа тестостерона и код жена, не само код мушкараца. Сандалово дрво се користи као природни афродизијак, чинећи га пожељним састојком у мушким тоалетним водама и парфемима.
За мушкарце са ниским садржајем тестостерона, додавање неколико капи уља сандаловине у домаћи дезодоранс или лосион, природан је начин да појачају либидо и избалансирају тестостерон.
УПОТРЕБА
Поред ова три, постоје и друга етерична уља која делују на хормонални баланс, као што је уље руже, за које је познато да подиже расположење, повећајући ниво серотонина и других неуропептида у мозгу. Такође, уље камилице и лаванде делују антистресно, с обзиром да смањују ниво кортизола, што утиче и на хормоне.
Једно од најбољих етарских уља за регулисање хормона штитњаче и аутоимуних болести је уље тамјана зато што смањује упале и помаже у смањењу нивоа кортизола.
Једноставна и безбедна употреба етарских уља је дермална - разблажена у кокосовом уљу, наносе се директно на кожу.

М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa