Инфо

16. август 2018.16. авг 2018.
ТРОМОСТ СИСТЕМА КОЧИ ПРОЈЕКАТ
КОЦЕЉЕВА ДОМАЋИН СКУПШТИНЕ РЕГИОНАЛНОГ ЦЕНТРА ЗА УПРАВЉАЊЕ ОТПАДОМ

ТРОМОСТ СИСТЕМА КОЧИ ПРОЈЕКАТ

Прошлог петка Коцељева је била домаћин скупштине Привредног друштва Регионалног центра за управљање отпадом “Еко-Тамнава”. Још једном су истакнути проблеми депоновања смећа у свих 11 општина и градова који би били решени изградњом регионалног центра “Каленић” на Убу.
Општина Коцељева је још пре неколико година уз помоћ донације Холандске Владе изградила трансфер станицу, али она не може бити у функцији све док се не успостави рад регионалне депоније.
–Сви смо у истом проблему и комунални отпад је једна од дневних тема, посебно у летњим месецима. Изградња и почетак рада депоније “Каленић” је нама, као и осталим општинама, једини спас. Ми смо имали неколико блокада депоније од стране грађана. Налазимо се у безизлазној ситуацији. Садашња депонија коју користимо више не може да прими количину смећа која се у овом тренутку прикупља у насељеном месту Коцељева- изјавио је председник општине Коцељева Душан Илинчић.
Председник скупштине РЕЦ “Еко-Тамнава” Ђорђе Максимовић разуме незадовољство представника општина због тога што пројекат предуго траје.
–Највећи проблем у реализацији имамо са администрацијом унутар министарства која слепо прати неке процедуре. Назире се решење нашег проблема јер држава не сматра превеликим трошком финансирање изградње тела депоније што је и једини камен спотицања са Делегацијом ЕУ због поплава које су биле 2014. године. Тада су нам примедбовали везано за површинске воде а потом и подземне што није аргументовано. Пројекат за грађевинску дозволу који ће уследити је последњи документ за почетак изградње- најавио је Максимовић.
Директор Привредног друштва РЕЦ Еко-Тамнава Зоран Петровић оценио је да је државни систем веома спор, тром те да би администрација морала да ради ефикасније.
–Све општине су у проблему са одлагањем отпада, посебно мање. На овој седници скупштине смо донели закључак који ћемо проследити надлежном министарству како би се овај процес убрзао. Предузеће је у овом тренутку испред министарства, иако би требало да буде обрнуто. Предузеће је своје обавезе испунило до најситнијих детаља. Пројекат за грађевинску дозволу биће финансиран од стране Министарства за заштиту животне средине док ће се средства за изградњу депоније обезбедити из различитих фондова- објаснио је Петровић.
Регионални центар Каленић обухвата 11 градова и општина (Ваљево, Обреновац, Лазаревац, Уб, Барајево, Владимирце, Лајковац, Мионицу, Коцељеву, Осечину и Љиг) са око 370 хиљада становника. На овом простору дневно се сакупи око 330 тона чврстог неопасног комуналног отпада због чега је изградња депоније од велике важности. Осим унапређења система управљања отпадом овај пројекат ће поспешити и развој рециклаже.

В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa