Инфо

6. септембар 2018.6. сеп 2018.
ШТА ОД ЛЕКОВА НАЈВИШЕ ПИЈУ ШАПЧАНИ

Лек за душу на своју руку

Што се тиче најтраженијих лекова свакако су то седативи. Све више је и оних млађих који долазе тражећи "за маму и тату" неки лек за смирење који би свакако искористили за себе
Срби су познати као народ који за сваки проблем савет уместо од лекара тражи до фармацеута. Често се људи у апотеци понашају као на пијаци, кад су већ ту узеће и мало витамина и минерала и нешто за смирење јер не могу баш добро да спавају.
- Лекови који се највише издају у нашој здравственој установи су намењени за терапију бола и упала, затим за смирење, терапију повишеног крвног притиска и шећерне болести као и за побољшање варења. Наглашавам да је правилна употреба лекова о суштинске важности за успех терапије. Лекови се морају пити онако како је лекар прописао, а фармацеут у апотеци објаснио. По могућству увек у исто време и без прескакања терапије. Битно је разумети да разни лекови и суплементи могу међу собом реаговати поништавајући или појачавајући дејство једни другима што може представљати опасност за пацијента и умањити ефекте терапије, каже Ненад Радовић, фармацеут и власник ланца апотека у Шапцу.
Агенција за лекове врши класификацију лекова као оне који се издају уз лекерски рецепт и оне који се издају без лекарског рецепта. Лекови који се издају уз рецепт могу изазвати бројне контраиндикације и носе одређене ризике уколико се пију “на своју руку”.
Радовић наводи да се лекови који имају малу токсичност, велику терапијску ширину, безбедност у предозирању, минималне интеракције, чије су индикације добро познате пацијенту, односно кориснику и који служе за самолечење, издају се без рецепта. Законом је забрањена продаја лекова која није у складу са овом класификацијом.
Ипак, јавна је тајна да се лекови који морају да се продају уз рецепт могу купити без њега у бројним апотекама у граду. Казне су велике, али неки су спремни на ризик.
-Психијатар ми је прописао психостабилизаторе, антиепилептике и антидепресиве. Они су много опаснији од обичних седатива јер и мала количина комбинације ових лекова заједно са алкохолом може да изазове чак и смрт. Међутим, због тога што не могу да идем сваког месеца по рецепт, купим их без проблема у одређеним апотекама. При том су и јефтини, каже једна наша суграђанка.
Са друге стране, постоје апотеке где се ни антибиотик не може купити без рецепта. Неретко, када су у питању “лекови за душу” на основу изгледа онога ко жели да их купи радници у апотеци процењују да ли могу да их дају.
-Када је сезона прехлада и вируса од лекова се купују највише Фервекс, Фебрицет, Бруфен. Све је мање грађана који ће одвојити време да иду на лекарски преглед већ на своју руку узимају оно што сматрају да ће њихово здравље довести у нормалу. Што се тиче најтраженијих лекова свакако су то седативи. Код нас у апотеци не може се добити ни један лек тог типа без лекарског рецепта као и антибиотик. Све више је и оних млађих који долазе тражећи "за маму и тату" неки лек за смирење који би свакако искористили за себе јер се види по њима да су зависници од наркотика. Њихов улазак у апотеку све говори, дрхтање, журба, нејасан говор. Баш због те злоупотребе и због већ прописаног Закона ми се придржавамо правила и не издајемо нешто што не бих смело и требало, каже радница једне апотеке у граду.
Ненад Радовић наводи да је последњих година у порасту продаја дијететских суплемената, као подршка лечењу разних обољења, а такође и као превенција да до обољења не дође. Упозорава да се ови препарати не могу користити за лечење било какве болести и нису замена за разноврсну и уравнотежену исхрану.
-Многи пацијенти су доведени у заблуду агресивним рекламирањем појединих диететских суплемената да су они чаробна пилула за решење било ког проблема. Дијететске суплементе треба користити искључиво уз савет фармацетуа или лекара. Обавезно напомените коју терапију користите, какве проблеме имате да би фармацеут или лекар могли да вам дају одговарајућу препоруку, каже Радовић.
Према подацима Републичког фонда за здравствено осигурање прошле године је у просеку сваком становнику Србије издато 12 паковања лекова. Око половине укупно издаваних лекова на рецепт су лекови за лечење кардиоваскуларних болести.

М. М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa