6. septembar 2018.6. sep 2018.
ŠTA OD LEKOVA NAJVIŠE PIJU ŠAPČANI

Lek za dušu na svoju ruku

Što se tiče najtraženijih lekova svakako su to sedativi. Sve više je i onih mlađih koji dolaze tražeći "za mamu i tatu" neki lek za smirenje koji bi svakako iskoristili za sebe
Srbi su poznati kao narod koji za svaki problem savet umesto od lekara traži do farmaceuta. Često se ljudi u apoteci ponašaju kao na pijaci, kad su već tu uzeće i malo vitamina i minerala i nešto za smirenje jer ne mogu baš dobro da spavaju.
- Lekovi koji se najviše izdaju u našoj zdravstvenoj ustanovi su namenjeni za terapiju bola i upala, zatim za smirenje, terapiju povišenog krvnog pritiska i šećerne bolesti kao i za poboljšanje varenja. Naglašavam da je pravilna upotreba lekova o suštinske važnosti za uspeh terapije. Lekovi se moraju piti onako kako je lekar propisao, a farmaceut u apoteci objasnio. Po mogućstvu uvek u isto vreme i bez preskakanja terapije. Bitno je razumeti da razni lekovi i suplementi mogu među sobom reagovati poništavajući ili pojačavajući dejstvo jedni drugima što može predstavljati opasnost za pacijenta i umanjiti efekte terapije, kaže Nenad Radović, farmaceut i vlasnik lanca apoteka u Šapcu.
Agencija za lekove vrši klasifikaciju lekova kao one koji se izdaju uz lekerski recept i one koji se izdaju bez lekarskog recepta. Lekovi koji se izdaju uz recept mogu izazvati brojne kontraindikacije i nose određene rizike ukoliko se piju “na svoju ruku”.
Radović navodi da se lekovi koji imaju malu toksičnost, veliku terapijsku širinu, bezbednost u predoziranju, minimalne interakcije, čije su indikacije dobro poznate pacijentu, odnosno korisniku i koji služe za samolečenje, izdaju se bez recepta. Zakonom je zabranjena prodaja lekova koja nije u skladu sa ovom klasifikacijom.
Ipak, javna je tajna da se lekovi koji moraju da se prodaju uz recept mogu kupiti bez njega u brojnim apotekama u gradu. Kazne su velike, ali neki su spremni na rizik.
-Psihijatar mi je propisao psihostabilizatore, antiepileptike i antidepresive. Oni su mnogo opasniji od običnih sedativa jer i mala količina kombinacije ovih lekova zajedno sa alkoholom može da izazove čak i smrt. Međutim, zbog toga što ne mogu da idem svakog meseca po recept, kupim ih bez problema u određenim apotekama. Pri tom su i jeftini, kaže jedna naša sugrađanka.
Sa druge strane, postoje apoteke gde se ni antibiotik ne može kupiti bez recepta. Neretko, kada su u pitanju “lekovi za dušu” na osnovu izgleda onoga ko želi da ih kupi radnici u apoteci procenjuju da li mogu da ih daju.
-Kada je sezona prehlada i virusa od lekova se kupuju najviše Ferveks, Febricet, Brufen. Sve je manje građana koji će odvojiti vreme da idu na lekarski pregled već na svoju ruku uzimaju ono što smatraju da će njihovo zdravlje dovesti u normalu. Što se tiče najtraženijih lekova svakako su to sedativi. Kod nas u apoteci ne može se dobiti ni jedan lek tog tipa bez lekarskog recepta kao i antibiotik. Sve više je i onih mlađih koji dolaze tražeći "za mamu i tatu" neki lek za smirenje koji bi svakako iskoristili za sebe jer se vidi po njima da su zavisnici od narkotika. Njihov ulazak u apoteku sve govori, drhtanje, žurba, nejasan govor. Baš zbog te zloupotrebe i zbog već propisanog Zakona mi se pridržavamo pravila i ne izdajemo nešto što ne bih smelo i trebalo, kaže radnica jedne apoteke u gradu.
Nenad Radović navodi da je poslednjih godina u porastu prodaja dijetetskih suplemenata, kao podrška lečenju raznih oboljenja, a takođe i kao prevencija da do oboljenja ne dođe. Upozorava da se ovi preparati ne mogu koristiti za lečenje bilo kakve bolesti i nisu zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu.
-Mnogi pacijenti su dovedeni u zabludu agresivnim reklamiranjem pojedinih dietetskih suplemenata da su oni čarobna pilula za rešenje bilo kog problema. Dijetetske suplemente treba koristiti isključivo uz savet farmacetua ili lekara. Obavezno napomenite koju terapiju koristite, kakve probleme imate da bi farmaceut ili lekar mogli da vam daju odgovarajuću preporuku, kaže Radović.
Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prošle godine je u proseku svakom stanovniku Srbije izdato 12 pakovanja lekova. Oko polovine ukupno izdavanih lekova na recept su lekovi za lečenje kardiovaskularnih bolesti.

M. M.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa