Инфо

4. октобар 2018.4. окт 2018.
ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН СРЦА

Реагујте на време

Светски дан срца обележен је протекле седмице на Интерном одељењу у Општој болници Шабац. Овај дан се традиционално обележава од 2000. године, а у Шабачкој болници пропраћен је дељењем флајера и свежег воћа.
- У организацију овог дана укључили смо све, почев од деце из Медицинске школе, преко запослених из Службе за интерне болести и младих лекара из Ургентног пријема Опште болнице Шабац.Светска здравствена организација је у својим проценама ставила Србију заједно са Финском и Мађарском на високу позицију када је у питању велики ризик од кардиоваскуларних болести. Цела Србија се мора укључити у план и програм превенције кардиоваскуларних болести – истакао је др Драган Танасић, помоћник директора Опште болнице Шабац и додао да превенција подразумева промену стила живота.
- Престанак пушења је једна од неопходних ствари када говоримо о превенцији. Такође, контрола масноће у крви, контрола регулације крвног притиска, дијета, регулација телесне тежине и једна од најбитнијих ствари, а то је физичка активност. Она подразумева лаку шетњу или вожњу бициклом – закључио је др Танасић.
Често се дешава да особа оболи од кардиоваскуларне болести, а да пре тога није имала никакве симптоме. Стога би осим превенције, требало обратити пажњу и на њих, уколико су уочљиви.
- Симтоми кардиоваскуларних болести су често неуочљиви. Кардиоваскуларне болести су нешто што не може да се предвиди. Постоје рани симптоми, позни, али има доста асимптоматских ситуација. Чак се дешава да се без претходног ангиналног бола, доживи ангина пекторис. Рани симптоми се најчешће манифестују кроз бол у грудима, опште замарање и малаксалост – рекао је др Танасић.
К.Ј.Ђ

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa