Инфо

11. октобар 2018.11. окт 2018.
Наклон шампиону, хероју, рекордеру
ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ГОРАНА НИКОЛИЋА

Наклон шампиону, хероју, рекордеру

Горан Николић је истрчао пуних 55 маратона (више од 42 км) у 55 узастопних дана. Трчећи кроз Србију, Босну и Црну Гору промовисао могућности људи са инвалидитетом, Параолимпијски центар “Искру”, демонстрирао неслућене могућности воље. Представљени документарни филм “Отворених очију” и књига “Маратонац”
Колико пута сте за удаљеност од неколико километара рекли да је предалеко? Колико пута сте се пожалили како је воља мала јер је живот тежак? Колико пута сте одустали без покушаја? Вероватно ће већина искрених људи одговорити МНОГО. Ипак, колико је нешто могуће одговор ће Вам дати подвиг Крагујевчанина Горана Николића. Он је за 55 узастопних дана, током лета и јесени 2016. године истрчао 55 маратона! Није грешка, 55 маратона (више од 42 км) за 55 УЗАСТОПНИХ дана, а ако не знате Горан Николић је слабовида особа чији је проценат вида 5% на десном оку, док је на левом 0%. Остварио је подухват, не да би био у Гинисовој књизи, већ да би својим примером показао колико човек може само када жели, да би дао снагу особама са инвалидитетом, да би промовисао Параолимпијски центар “Искра” у Крагујевцу.
-Имао сам лакши начин да дођем до Гинисове књиге, међутим желео сам да победим себе, да одговорим на самопостављени изазов, да покажем како особе са инвалидитетом, без обзира на свој проблем, имају шансе да свој живот учине јединственим, важним и ништа мање квалитетним од других. Трудио сам се да у проблему увек видим мотив за решавањем, а не проблем. Верујем да је мисија успела, током тих 55 дана сам упознао сјајне градое, још боље и веће људе и све је то невероватно искуство – рекао је Николић присутнима у сали Културног центра.
Пре него што је вишеминутним аплаузом позван да се обрати, посетиоцима је презентован документарни филм Марка Новаковића “Отворених очију”, који је животна прича Горана коју он прича на својеврстан начин, трчећи Шумарицама у свом Крагујевцу. Уз филм, свако је могао да постане власник и књиге Александра Бојића “Маратонац” посвећене истом подвигу. Нећемо рећи могао да купи јер није продавана, књига је поклањана уз донацију, по вољи и могућности заинтересованих, а сав приход намењен је Параолимпијском специјализованом центру “Искра”.
Покровитељ његовог достигнућа је “Ротари дистрикт 2483” и “Делта холдинг”.
- Великом броју људи је превише да превозним средством пређу по 42 километра сваки дан, 55 дана у низу, а пред нама је човек који је то учинио трчећи, невероватно. Част нам је да га угостимо у Шапцу и сада, али и када је 2016. пролазио кроз наш град, када је Шабац био једна од маратонских станица господина Николића. Сазнали смо да они има нови пројекат, 77 маратона за 77 дана који жели да реализује у САД 2019. године. После ових 55 за 55 дана, знамо да за њега нема немогућег достигнућа – рекао је председник шабачког “Ротари клуба” Зоран Живковић.
Подршку и оствареном пројекту, али и оном који је у плану пружа Српска правосалвна црква. Наравно, за овакво остварење тек осврт на промоцију је премали, зато вам драги читаоци најављујемо и причу овог сјајног човека за наш наредни штампани број, на киосцима од 18. октобра. Маратонско достигнуће је само један делић невероватног живота и приступа животу Горана Николића.
ДОНАЦИЈА
“РОТАРИЈАНАЦА”
Промоција је започела још једном хуманом акцијом. “Ротари клуб” је донирао Основној школи “Вук Караџић” у Шапцу два комплетно опремљена, модерна рачунара који ће, како је истакло руководство образовне установе, олакшати рад и допринети квалитету наставе.
Б. Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa