Инфо

11. октобар 2018.11. окт 2018.
ЗОРАН ЖИВКОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК НОВЕ СТРАНКЕ

Част је бити опозиција

Нова странка се налази на раскршћу политичке сцене у Србији. Први је најискреније Демократску странку за коалиционог партнера на београдским изборима. Сада је Јанковић формирао Грађански блок, ДС је у Савезу за Србију. Разговор за Глас Подриња са председником Нове странке Зораном Живковићем управо и почињемо са питањем где је сада НОВА?
- Нова странка наставља доследно своје политичко деловање због којег је и основана пре пет и по година. Дакле, доследно се боримо за европску Србију у којој ће се закони поштовати, у којој ће државне институције да брину о грађанима, у којој ће медији бити слободни и из које неће људи бежати као што је данас случај. Србија је данас аутократско друштво којим влада „напредни” диктатор Александар Вучић и то мора бити промењено што пре – на следећим изборима. У борби за праведне изборне услове Нова странка је спремна да сарађује са свима који могу да докажу да су права опозиција. Када буду расписани избори, органи Нове странке ће донети одлуку са ким ћемо у коалицију. Нова странка ће ући у ону коалицију у којој ће моћи да сачува своја програмска начела и своје политичке циљеве.
Да ли против овог режима треба ићи у једној или више колона?
- Да поновим – у борби за цивилизоване изборне услове треба направити јединствени фронт, дакле једну колону. Изборне коалиције треба правити са политичким субјектима који имају идеолошку блискост око најважнијих питања. Нова странка је опредељена за то да Србија буде чланица Европске уније, да у њој постоји законима уређена либерална тржишна економија, уз поштовање свих људских и мањинских права. Такође, залажемо се за децентрализацију Србије, за лустрацију као једини могући начин обрачуна са ружном прошлошћу и одлучну борбу против корупције и криминала, као што је то било у акцији „Сабља”. Свако ко дели те наше циљеве је радо виђен у предизборној коалицији и ми смо сигурни да само они који заступају те политичке циљеве могу донети просперитетну будућност Србији.
Колико је данас тешко бити опозиција?
- Данас је част бити опозиција, као што је то било и у 90-им. Наравно да је тешко бранити политичке, моралне принципе и част, али то не иде једно без другог. Не спадам у оне који кукају да им је тешко, јер је грађанима сигурно теже него политичарима.
Честа сте мета напада у Скуптини Србије. Нападнете и ви, нарочито у последње време, али само ви будете кажњени, не и друга страна. Како истрпети ту врсту неправде?
- Једини лек против ваших тачних запажања, јесте промена власти и враћање парламенту оног места и улоге какву мора да има у модерном демократском друштву у Европи на почетку 21. века. Деценијама добијам увреде које су засноване на лажима, о некаквим бундама, неписмености, незаконитим субвенцијама… Оно што те сподобе и (с)творове реално плаши и тера да ме вређају, јесте то што сам у политичком животу имао неколико привилегија – да будем једини заменик Зорана Ђинђића, да сарађујем у креирању и извршавању петооктобарске револуције и да спроведем акцију „Сабља” након трагичног, крвничког атентата на премијера Србије. То не могу да ми опросте и плаше се да ће се десити нови Пети октобар и нова „Сабља”. И ту не греше, њихов страх је оправдан.
Атмосфера у парламенту је више него забрињавајућа. Готово сте без могућности за било какво деловање. Како даље?
- Никад демократској опозицији није било лако у парламенту који воде генетски модификовани радикали, али то није разлог за бежање од одговорности коју неки желе да представе као оправдани бојкот. Оно мало времена што имамо, морамо да искористимо на најбољи начин – амандманима, али и дискусијама које грађани могу да виде преко директног преноса, дискусијама које могу да расветле сав криминал и примитивизам актуелне власти. Честе опомене и казне су неоправдане, али тај новац иде у хуманитарне фондове, те ми није посебно жао због тога.
Како коментаришете све јаче нападе власти на Шабац, где је и Ваша странка на власти, Параћин и Чајетину, имајући у виду да ће управо градоначелник Шапца говорити пред Саветом Европе о ситуацији на локлау где СНС није на власти?
- И у Параћину је Нова странка у власти, а све је то дежа ви. Ја сам био градоначелник опозиционог Ниша од 1997. до 2000. године и тада је притисак Слободана Милошевића, непрежаљеног узора Александра Вучића, био огроман. Градоначелник Шапца има обавезу да у Стразбуру упозна европску политичку јавност са реалним стањем демократије у Србији, а она је данас само формална, фасадна. Ми данас поново живимо у демократури – у карикатури демократије и борба против тога мора бити одлучна, без обзира на тешкоће и проблеме.
Утисак је да ЕУ и остатак међународне заједнице свесно игнорише гушење медијских слобода и демократских вредности у Србији?
- Брисел и Вашингтон сносе огромну одговорност за оно што се дешава данас у Србији. Нашли су свог полтрона који пред њима лако клекне и извршава све налоге, посебно по питању Косова и Метохије. Заузврат, њему је дозвољено да дивља по Србији, и за то нема никаквог оправдања. Однос ЕУ и САД према Србији данас је једна блажа верзија бомбардовања из 1999. Тада су бомбардовали грађане Србије са оправдањем да бомбардују Милошевићев режим, а данас својим понашањем држе грађане Србије у примитивном ријалитију Александра Вучића. Таквим понашањем сносе директну одговорност за стање у нашој држави.
Шта очекујете од Конференције Нове странке у Шапцу?
- То је редовна конференција која се одржава два пута годишње и у Шапцу ћемо донети формалне одлуке о нашем позиционирању у односу на евентуалне коалиционе савезе. Такође ће бити изабран и део руководства - два потпредседника и председник Савета странке. Један од кандидата за потпредседника је Шапчанин, Александар Симић. Наравно, то ће бити и прилика да се у демократској расправи, као што је већ уобичајено, размотри све актуелно у политичком животу Србије.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa