Инфо

11. октобар 2018.11. окт 2018.
Епохалан догађај
ГРАД ФИНАНСИРА ШТАМПАЊЕ САБРАНИХ ДЕЛА РАДОМИРА КОНСТАНТИНОВИЋА

Епохалан догађај

Град Шабац ће финансирати издавање сабраних дела Радомира Константиновића. Опус ће издати Фондација “Станислав Винавер”. Тим поводом у понедељак су у Шапцу боравили др Латинка Перовић председник Савета за обележавање мисаоног наслеђа Радомира Константиновића, приређивач сабраних дела професор Гојко Тешић, и Слободан Илић председник Управног одбора Фондације “Станислав Винавер”.
Латинка Перовић је изјавила да је за њу природно да издавач сабраних дела Радимира Константиновића буде фондација која носи име Станислава Винавера, јер су њих двојица имали доста тога заједничког.
-Радомир Константиновић је сложена личност од које не желимо да створимо мит, него желимо да је учинимо присутном у српској култури и осветлимо као важан орјентир за генерације које долазе. Његово дело је веома обимно и разноврсно. Огледа се у романима, драмама, есејима, књижевним интервјуима и полемикама. Ради се о личности која се већ педесетих година издвојила захтевима за слободама и различитости. Одбацио је идеолошки приступ књижевности и био је различито прихваћен у јавности, рекла је Латинка Перовић о Константиновићу.
Сабрана дела садржаће 33 књиге. Првих пет изаћи ће до краја године. Комплетан опус приредиће професор Гојко Тешић са својом кћерком Ивом.
-Константиновићева сабрана дела биће епохалан догађај у овом веку. Без обзира што се тврди да се о Радомиру Константиновићу превише зна, о њему се зна премало у односу на оно што је његов свеукупан опус. Садржаће све његове романе, драме. Осам књига ће бити потпуно нове и непознате, а четири од њих ће изаћи у првом колу. Неке књиге биће обогаћене непознатим записима. Први његов роман “Дај нам данас” је скрaћен за неколико стотина страна и појавиће се у интегралном издању, најавио је Тешић.
Слободан Илић, као представник фондације “Винавер” истакао је да су пред њима озбиљни изазови. Њиховим планом за прву годину годину предвиђено је покретање “Винаверове библиотеке”.
- Радомир Константиновић је један од наших најзначајнијих писаца европског формата. Трпео је прилично неправди у прошлости. Сматрају га великаном грађанске Србије. Једно од његових најпознатијих дела које ће бити објављено је “Филозофија паланке”, која је изазвала и највише контроверзи. Тај дух данас је више присутан него када је књига писана, навео је Илић.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић уприличио је за госте пријем у Градској кући. Тамо се говорило о томе колико Шабац улаже у културу и колико је она важан сегмент у свакодневном животу града.
-Ово је један озбиљан књижевни подухват. Значај Радомира Константиновића велики је не само у Србији, него у региону. Отворио је теме слободе и слободарства. Ми покрећемо један велики национални пројекат који треба да доведе до тога да о озбиљним темама почну да разговарају људи који су најстручнији за њих, а не политичари. Очекујем да се то прошири на целу Србију. Имамо једну велику и важну тему која креће из слободарског краја, јер је српски народ слободарски народ, рекао је градоначелник и додао да му је велика част што су гости Шапца Латинка Перовић и други стручни људи у области књижевности.
М. М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa