Инфо

11. октобар 2018.11. окт 2018.
Уметнички свет у малом
Отворен 62. Октобарски салон

Уметнички свет у малом

Старији и дуговечнији од престоничког шабачки. Репрезент савременог ликовног стваралаштва у Србији. Висок ниво афирмације. Поставку чини 93 дела 85 аутора. Додељене награде најбољим уметницима
Октобар је месец када Народни музеј отвори своја врата ликовним ствараоцима, критичарима, познаваоцима уметности и заљубљеницима у лепоту стварања. Галеријски простор испуне најбоља дела домаћих аутора и Шабац постане уметнички свет у малом. Старији и дуговечнији од престоничког шабачки „Октобарски салон” најбољи је реперезент савременог ликовног стваралаштва у Србији. Протеклог четвртка изложба је свечано отворена за посетиоце. Поред дуге традиције коју негује приметно је да Салон чува висок ниво афирмације савременог стваралаштва, остајући отворен за уметнике из целе Србије. Oвогодишњу поставку чини 93 дела 85 аутора. О избору и концепту поставке одлучивао је трочалани жири у саставу: декан Факултета Примењених уметности у Београду Данијела Фулгоси, ликовни критичар Љубица Јелисавац и музејски саветник Татјана Марковић. Из године у годину број пријављених и заинтересованих стваралаца је све већи што говори о важности Салона и подизању квалитета радова. И поред релативно уједначеног нивоа радова, поједини су се истакли и једногласно су донете одлуке о признањима. Лауреати три равноправне награде су: Александра Дада Томић (Шабац), Жељка Момиров (Београд) и Данела Морариу (Вршац), док је награда Игор Белохлавек која се додељује младом аутору припала Немањи Миленковићу (Нови Сад). Ликовни критичар Љубица Јелисавац на отварању говорила је о концепту Салона и нагласила да са годинама добија на квалитету. Додала је да одабир уметничких дела за изложбу није био лак, али да су ипак уживали.
- Аутори који су добили признања су искусни. Ово је још једна потврда њиховог дугогодишњег рада, присуства на ликовној сцени. Приметила сам да је велики број аутора са Факултета примењених уметности и да поред својих завидних каријера како овде, тако и у иностранству имају жељу да излажу на „Октобарском салону“ у Шапцу. Препознали смо и велики број радова студената што је важно, јер на тај начин можемо да пратимо њихов напредак. Сваке године се јављају и нови, млади аутори који желе да се афирмишу – навела је Јелисавац.
Утисак је да награђени нису очекивали признање, али су потајно прижељкивали да се нађу међу одабранима и своје име додају на листу добитника најстарије ликовне изложбе у Србији.
Дело под називом „Поље“, Даниеле Морариу према оцени жирија манифестација је ауторкиних размишљања о просторним могућностима дводимензимензионалног рада и симболичкој моћи ликовних формата и елемената Уметница на шабачкој ликовној смотри учествује две деценије, а ове године стигло је и признање које како каже није очекивала.
- Одушевљена сам наградом и организацијом „Октобарског салона“. Дуги низ година учествујем и награда је дошла у правом тренутку.
Рад Шапчанке Александре Даде Томић „Лажеш Гледичија, лажеш“, драматичан је и симболички израз тродимензионалне форме која поливалентним гестом и структуром вишеслојно егзистира у простору, подстиче асоцијације и размишљања код посматрача. Награда је потврда квалитета, рада и истрајности, али подстицај, рекла је Дада на свечаном отварању изложбе.
Жељка Момиров је искусна ауторка и радом „Сећање у настајању 3“ доминира у оквирима великих смотри визуелене уметности. Својим делима дубоко дочарава интимне доживљаје и свест о њиховој трансформацији у времену. Учешће на „Октобарском салону“ увек доноси посебну драж и осећање за Жељку Момиров.
- Иако сам тридесет година део уметничког света ова изложба је значајна за мене. Обично сви кажу, награда као награда, али она добијена на Салону је другачија од осталих.
Једно од новијих имена на уметничкој сцени Србије је Немања Миленковић. За снажне цртеже оловком који евоцирају губитке добио је награду за младог ствараоца и на додели је истакао да му значи награда, али и самостална изложба у Бибилиотеци шабачкој када ће своје радове представити јавности. Теме којима се бави шаљу јасну поруку савременом друштву.
- Радове нисам спремао посебно за „Октобарски салон“, то су дела у којима на критички начин покушавам да прикажем однос људи и животиња у савременом друштву и бирам упечатљиве мотиве које даље преносим на платно.
Галерија Народног музеја у Шапцу биће уметнички свет у малом до 28. октобра.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa