Инфо

11. октобар 2018.11. окт 2018.
Откривен споменик
НА ДАН КАДА ЈЕ НАСТРАДАЛА ЕКИПА ШАБАЧКИХ НОВИНАРА НА БАНИЈИ

Откривен споменик

“За незаборав за оне који су били узор професије, који су оставили печат у овом граду и нама утрли медијски пут. За сваки дуг кажемо да има нека ограничења, а овај наш дуг њима је немерљив. Ово није наш дуг, већ заједничка жеља свих нас шабачких новинара да оставимо траг управо овде одакле су и полазили на своје терене, одакле су нажалост кренули и на свој последњи терен”
Испред зграде у којој се налазе Глас Подриња, РТВ Шабац и Дописништво РТС-а, а у улици која носи име Амиџа, Бора, Дејан и Сретан откривен је споменик настрадалој екипи шабачког Дописништва РТС-а. 9. октобра 1991. године.
Управо на тај дан пре 27 година кренули су на свој последњи радни задатак и никада се нису вратили. Тог дна погинули су на Банији уредник и новинар Зоран Амиџић, сниматељ Бора Петровић, асистент Дејан Милићевић и уредник у Радио Шапцу Сретан Илић. Убијени су из заседе, а за тај злочин и после 27 година нико није одговарао.
У Кварту сећања, у улици која од априла ове године носи њихова имена, окупили су се чланови породица, колеге и пријатељи, представници Града Шапца на челу са градоначелником Небојшом Зеленовићем и дародавац Слободан Павловић. Они су одали пошту људима који су својој професији дали оно највредније - живот.
Обраћајући се окупљенима Тања Димитрић Мијаиловић, уредница Дописништва РТС-а у Шапцу, рекла је да нико не може да врати време или утиче на догађаје, али да сви заједно можемо да учинимо да настрадале колеге остану за незаборав.
-За незаборав за оне који су били узор професије, који су оставили печат у овом граду и нама утрли медијски пут. За сваки дуг кажемо да има нека ограничења, а овај наш дуг њима је немерљив. Ово није наш дуг, већ заједничка жеља свих нас шабачких новинара да оставимо траг управо овде одакле су и полазили на своје терене, одакле су нажалост кренули и на свој последњи терен. Зато је ово новинарски кварт сећања, залог професије за незаборав - истакла је Димитрић Мијаиловић.
Слободан Павловић, који је поклонио споменик, рекао је да је прошло чак 27 година од када су настрадали чланови шабачке новинарске екипе, али да сећање на њих траје и данас. Он је подсетио на добру сарадњу са Дописништвом РТС-а у Шапцу и казао да је поклон споменик најмање што су он и његова супруга могли да донирају како би се очувала успомена на настрадале.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић захвалио се свим новинарима у Шапцу који су покренули иницијативу да се у улици у којој се налази неколико медија постави споменик колегама који су настрадали на радном задатку.
-Чини ми се да данас сви заборављају колико је новинарска професија важна и колико је њихов посао важан за наше друштво. Многи Шапчани су ме питали зашто споменик није раније постављен, а ја нисам имао одговор на њихово питање. Захваљујући ангажованости новинара данас ова улица носи назив по погинулим колегама и од данас и споменик се налази овде - подвукао је Зеленовић у веома емотивном говору.
У име породица настрадалих обратио се Огњен Амиџић, син Зорана Амиџића и напоменуо да је тешко сабрати утиске на данашњи дан и датум који ће остати урезан у животима њихових породицама.
-Захвални смо колегама новинарима и Граду Шапцу што их нису забравили. Улица је понела њихово име, споменик је баш испред телевизије а то је потврда да нису заборављени. Свим члановима наше четири породице је драго због тога. Само ми је жао што починиоци овог злочина нису ухваћени ни после 27 година - казао је Амиџић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa