Инфо

25. октобар 2018.25. окт 2018.
Фото:  Марко Макисмовић

Фото: Марко Макисмовић

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ (ПРЕТ)ПОСЛЕДЊА ПАНДА

(НЕ)успех и савремено друштво

Представа је настала као одговор и потреба нових генерација које одрастају у „разореном“ свету у комe су се „случајно“ нашли, (не)могу да промене и остваре свој лични потенцијал. Како премостити постојећи јаз између њих и друштва, прихватити различитости, теме су којима се бави позоришни комад „Претпоследња панда“
Десет година матуре у Шапцу. Тако почиње комплексна и дирљива прича о траумама одрастања и љубави. Жанровски постављена као генерацијска прича о одрастању, „Претпоследња панда“ се кроз савремен театарски језик, снажно и свеобухватно бави одразом ратова, насиља, транзиције, али и новим условима образовања и рада, (ре)дефиницијама концепата пријатељства, љубави и успеха у савременом друштву и малим срединама. Претпоследња панда или Статика је комад младог, али афирмисаног аутора Дина Пешута награђен наградом “Марин Држић” Министарства културе Републике Хрватске, 2013. године. На иницијативу директорке Шабачког позоришта Милене Миње Богавац текст је прилагођен локалном контексту и заједници. Након двомесечног рада посвећеног, младог ауторског тима, представа је у уторак премијерно изведена пред шабачком публиком. Адаптацију и локализацију драмског текста урадила је Марија Ратковић, а режију Максим Милошевић.
- Живимо у централизованим друштвима где су сви мали градови, чак и они не тако мали, слични по томе што су третирани као провинција. То провинцијско одрастање формулише одређене односе блискости и у том смислу сам желела да своје шабачко детињство, као и детињство глумаца пренесем на текст и отворили смо га тако да свако унесе део своје љубави према граду. Мада морам да кажем, не само љубави, него и свега онога што смо доживели и чега се сећамо – рекла је драматуршкиња Марија Ратковић.
Представа је настала као одговор и потреба нових генерација које одрастају у „разореном“ свету у комe су се „случајно“ нашли, (не)могу да промене и остваре свој лични потенцијал. Како премостити постојећи јаз између њих и друштва, прихватити различитости, теме су којима се бави позоришни комад „Претпоследња панда“.
Редитељ Максим Милошевић каже да је било задовољство радити са младим глумцима и да је позитивна енергија која је владала на пробама сигурно утицала на добру сарадњу и квалитет
- Млади су будућност позоришта и то је оно за шта се боримо. Желимо да их представа охрабри да се баве оним што воле и то би била највећа добит за нас. Надам се да ћемо привући нову публику да дође и погледа представу. Порука „Панде“ је да среће нема у спољашњим стварима и концептима живота за који можете да се определите. Потребно је да човек унутар себе нађе задовољство – навео је Милошевић.
Глумачку поставу чине: Кристина Пајкић, Јована Пантић, Страхиња Баровић и Милош Војновић.

М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa