Инфо

15. новембар 2018.15. нов 2018.
Обука за вршњачке едукаторе у Шабачкој гимназији

О толеранцији и ненасиљу

У склопу обележавања Дана школе, 7. новембра 2018. године, организована је обука за вршњачке едукаторе првог и другог разреда.
Ученици су имали прилику да кроз различите задатке и захтеве, сазнају нешто више о томе шта је толеранција, како настају предрасуде и да ли их можемо превазићи, да ли треба да будемо увек толерантни, да ли и на који начин могу бити једнаки са осталима у друштву, да ли су вршњаци данас (не)толерантни, да ли можемо сви заједно да учимо да будемо толерантнији на различитости које нас окружују, шта је појам и које су дефиниције насиља, шта је активно слушање и емпатија, затим како се пружа прилика да дође до дијалога, коме се све треба обратити за помоћ у случају насиља, како настају препреке у комуникацији, шта је асертивна комуникација ...
Програм обуке реализован је кроз шест тематских целина у трајању од 9 до 14 сати.
Дипломе је добило 26 ученика о учешћу, а у наредном периоду ће имати задатке да на часовима одељењских заједница говоре са вршњацима из одељења о толеранцији и ненасиљу, да организују различите хуманитарне акције и активности, учествују на сличним обукама, ажурирају страницу Вршњачки едукатори – ШБН, припремају трибине и предавања у школи. Обуку за вршњачке едукаторе, реализовала је Биљана Дробњак стручни сарадник и професор у Шабачкој гимназији, која је и аутор ове Обуке.
„ Данас је утицај вршњака на већину младих веома велики, стога га је потребно искористити на прави начин. Ученици који су били на овој Обуци су заинтересовани да своја знања пренесу другим ученицима, да раде додатно и да сами инцирају и реализују неколико активности у наредном периоду. Привилегија је радити са мотивисаним појединцима, који су сем што су успешни ђаци, добре и особе тј. људи. Верујем да у свакој младој особи постоји потенцијал и да га одговарајућим методама рада можемо усмеравати ка правим вредностима, циљевима како би једног дана постали одговорни појединци и они који ће бити стубови очувања нашег друштва. Част и привилегија ми је што ћу баш са њима сарађивати у неком наредном периоду. “ рекла је Биљана Дробњак, мастер педагог.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa