Инфо

29. новембар 2018.29. нов 2018.
“Вирџинији” одговара  мачванска црница
ПРОМЕНЉИВА СРЕЋА ДУВАНЏИЈА ИЗ УЗВЕЋА

“Вирџинији” одговара мачванска црница

Превелика влажност, проузроковала много болести дувана. Америчкој сорти “Вирџинија”, највише погодује мачванска црница у атару Бубање, на међи атара Глушаца и Узвећа. Тамо, кажу Узвећани, ова биљка добро успева и без употребе вештачког ђубрива
Година на измаку није била наклоњена мачванским произвођачима дувана. Највише их је у Узвећу на домак Шапца. Само ове године гајили су у свом атару око 500 хектара. И то је узлазни тренд. Кажу да је много влаге, протеклог лета проузроковало доста болести дувана али каква таква, зарада није изостала. Променљива је то категорија, мишљења су многи произвођачи. С друге стране, труде се и не одустају. Шта више из године у годину све их је више. Не желе да им се имена помињу у новинама, поготово кажу што су, често пута ни криви ни дужни били “предмет” истражних органа.
Летимичан поглед на дворишта, говори да је ово село дувана. У готово сваком је бар једна сушара, а у неким много више. Недавно су радиле даноноћно. Тако је око хиљаду тона сушеног дувана доспело до фабрика које се просто утркују, ко ће у овом селу склопити више уговора са произвођачима. Кажу, раније је то било знатно повољније за произвођаче. Више тога неопходног у производњи нуђено је бесплатно или на отплату под повољним условима. Данас, све морају да плате, а трошкови улагања нису мали. Најтеже је за рдну снагу у току бербе. Неке “екипе” радника су због старости, болести, смрти, остале десетковане. Нове, младе снаге тешко је пронаћи. Ако се томе додају трошкови закупа земље и друге агротехничке мере, које из године у годину поскупљују, зарада се “топи” до минимума, а има доста примера губитака.
Ипак многе лепе куће у овом селу, “никле” су на “диму”. Било како било традиција се наставља. Број хектара под дуваном се повећава. Многе њиве су услед сталне сетве ове културе постале неупотребљиве ( из године у годину на истом месту гајен дуван ) , а упорни произвођачи излаз траже закупом земљишта у другим сеоским атарима. Тако су подигли цену закупа по хектару на 300-400 евра за годину, што по многим мишљењима није реално. Размишљања су различита, а један дугогодишњи произвођач каже да употреба вештачког ђубрива на “новим њивама” није потребна. Она би каже само поспешила бујање лисака и касније отежала њихово сушење. Наглашава да је дуван одличан предусев. Осим квалитетног расада ( углавном на води, под најлоном ) , добре неге ( квалитетна заштита и на време ) и повољних временских прилика, за квалитет је изузетно важна и сама технологија сушења. Већина овдашњих произвођача користе сушаре на дрво. И код избора огрева, неопходно је размишљати о уштеди.
- Кад дође до руке, следи берба. И тај поступак захтева доста радника. Траје око два месеца ( важно је завршити пре првих мразева ). Беру се увек три сазреле лиске одоздо. По једном хектару потребно је око десет берача. Све у свему улагања нису мала. Ризик, као и у свакој другој производњи, велики, каже један млади произвођач који жели да остане анониман, као и други његови земљаци.
За узвејачке произвођаче кажу да су међу највећим у Србији. Упорност им не мањка али не изостаје ни велики труд.
Љ. Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa