Инфо

13. децембар 2018.13. дец 2018.
ЦЕНТАР ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ ПРОСЛАВИО ОСАМ ГОДИНА УСПЕШНОГ РАДА

Препознатљиви на туристичкој мапи Србије

Школе су веома заинтересоване за часове које могу да организују у ЦСУ. Први и највећи Парк науке у Србији понос је не само Центра него и Шапца. Међу водећим Центрима су у Србији по броју одржаних семинара за просветне раднике
Центар за стручно усавршавање Шабац у пе Међу водећим Центрима су у Србији по броју одржаних семинара за просветне раднике так је обележио осам година постојања. Током последњих годину дана проширили су своју делатност у многим сегментима и успешно се позиционирали на туристичкој мапи Србије.
-Ова година је била јако упешна за ЦСУ. Поред стандардних послова које смо радили проширили смо делатност. Отворили смо врата према основним и средњим школама. Од ове године организујемо целодневну наставу. Покренули смо и провођење угледних и огледних часова, што је изузетно значајно за напредовање просветних радника.То су часови који се на крају анализирају и виде се промене у држању часова, наводи Бранко Филиповић, директор Центра за стручно усавршавање.
ЦСУ је ове године први пут учествовао у манифестацији Ноћ истраживача, али су организовали Недељу истраживача, европски пројекат који су реализовали са Центром за промоцију науке. Током пет дана око 50 наставника и ученика реализовало је више од 20 активности. Долазила су деца из свих шабачких школа. Око 1.500 деце је за тих пет дана посетило Центар и Парк науке. Присуствовали су предавањима и учествовали у експериментима.
Школе су веома заинтересоване за часове које могу да организују у ЦСУ. Деца тако имају и прилику да изађу из учионице, имају неки час у природи, у Парку науке.
-Захваљујући Одељењу за друштвене делатности, од којих имамо свесрдну помоћ, успели смо да организујемо и превоз за ученике. Превоз је био највећа препрека за сарадњу школа и Центра, али успели смо и то да превазиђемо. Само у току тог дана када је обележена Ноћ истраживача, обезбедили смо превоз за више од 400 деце, каже Филиповић.
Први и највећи Парк науке у Србији понос је не само Центра него и Шапца. Од ове године имају укупно 30 инсталација. Последња је ветрењача. Надају се да ће у току наредне годину, кроз сарадњу са Центром за промоцију науке, Парк обогатити за још три инсталације.
Све је почело 2011. године када је глобус “Динг” постављен у Великом парку. Истовремено, тадашњи директор ЦСУ др Горан Стојићевић, подстакнут радом проф. др Мирјане Поповић Божић, професора Института за физику, покреће идеју о првом Парку науке. Због вандализма испољеног на “Дингу” он бива премештен у двориште ЦСУ.
Према Стојићевићевим цртежима у марту 2013. године, ЦСУ добија првих 10 инсталација, и тада је званично отворен Парк науке. Већ следеће године постављено је 15 нових.
-Захваљујући Центру за промоцију науке идеја о парку имплементирана је у свих 12 центара за стручно усавршавање у Србији. На овај начин популарише се наука међу децом на њима најпријемчивији начин. Били смо први у овоме, сада смо највећи и најпознатији. Најважније је шта Парк представља за ученике јер им приближава науку и пружа им могућност да је заволе. Од нечега имагинарног са страница књига, физика, хемија, биологија и географија им постају опипљиви и стварни, каже Горан Стојићевић.
Шабачки Парк науке ове године је имао 45 посета, односно више од 2.1000 деце из целе Србије. Поред школа и туристичке агенције су се заинтересовале за довођење посетилаца на Летњиковац.
Није запостављена ни основна делатност. Током 2018. године организовали су 28 обука у Центру и 230 ван Центра за просветне раднике и 121 обуку за полазнике који нису у систему просвете. Међу водећим Центрима су у Србији по броју одржаних семинара за просветне раднике.
Деца су најважнији људи
Осам година рада ЦСУ обележено је пригодним програмом. Фокус је био на деци јер су они “најважнији људи у граду”.
Музичко плесни театар “Искрице” на самом почетку је извео дечје песмице. Ученици ОШ “Вук Караџић”, издвојено одељење у Мачванском Причиновићу, представили су музичко-сценски приказ “Шабац у време Анке Обреновић”. Ученици Школе примењених уметности имали су изложбу својих радова.
Рођендан је обележен у присуству представника Града Шапца, пријатеља, сарадника и пословних партнера.

Предавање о опасностима на интернету
Вечерас (четвртак) од 17 до 18 часова у ЦСУ ће бити одржано предавање са радионицама “Заштита деце на интернету”. Предавање ће одржати Катарина Јонев консултант и аналитичар за политике сајбер безбедности.
Предавање је отворено за ученике основних и средњих школа. Циљ је промовисање сигурне употребе интернета и друштвених мрежа међу децом и младима, али и помоћ родитељима и наставницима да лакше схвате опасности утицаја друштвених мрежа.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa