Инфо

20. децембар 2018.20. дец 2018.
ДРУГИ ПРОТЕС “СТОП КРВАВИМ КОШУЉАМА”

Србија се дави

Скупу у главном граду, према проценама организатора, присуствовало између 20.000 и 25.000 људи. Нема фер избора док је Вучић пет сати дневно на телевизијама, као и док не буду сређени бирачки спискови
На другом протесту „Стоп крвавим кошуљама“, под слоганом „Хајде да се пребројимо“ окупило се на београдским улицама, према оценама организатора скупа, између 20.000 и 25.000 људи, што је више него прошле суботе, упркос снегу који је падао више од 24 сата.
Грађанима који су се у великом окупили на платоу испред Филозофског факултета, први се обратио академик Душан Теодоровић. Он је поручио да нема фер избора док је Александар Вучић пет сати дневно на телевизијама, као и док не буду сређени бирачки спискови.
- Као што се није питало ко је лево, ко је десно кад су биле поплаве у Обреновцу, ни сада не треба питати ко је лево, ко је десно, када се Србија дави - рекао је Теодоровић.
Он је поручио да је садашњи режим елементарна непогода од које Србија мора да се брани, те да зато није важно ко је више лево или више десно.
– Ко си ти Александре Вучићу да нас питаш ко смо ми, свако од нас је један од пет милиона. Александар Вучић је само један патолошки лажов који уништи све што дотакне. Нудимо ти Вучићу шансу колико још вечерас да седнеш у ауто и одес у Мађарску. Орбан је примио Груевског, примиће и тебе – поручио је Душан Теодоровић са импровизоване бине испред Филозофског факултета.
Глумац Тихомир Станић замолио је сваког од окупљених да оном поред кога стоји каже разлог због чега је вечерас на улици и затразио да сваки дан, свакоме кога сретну, понављају тај разлог.
– Дошло је време да кренемо у шетњу – изговорио је Станић, а поворка је уз тактове песме „Има нас гомила“ коју изводе шабачки Гоблини, кренула у шетњу.
После говора на платоу испред Филозофског факултета окупљени су пошли у протестну шетњу централним градским улицама до РТС-а и зграде у којој је седиште председника Србије.
Грађанском протесту присуствују и лидери опозиције Драган Ђилас, председник покретра Двери Бошко Обрадовић, лидер Демократске странке Зоран Лутовац, председник Народне странке Вук Јеремић, предсендик Заједно за Србију и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, председник Левице Србије Борко Стефановић и председник Демократске странке Србије Милош Јовановић.
Демонстранти су, пролазећи поред Скупштине града Београда, узвикивали „Барбара, јави се“, алудирајући на новинарку Студија Б и њен извештај са протеста прошле суботе.
“Да се пребројимо”
Парола „Хајде да се пребројимо“ потекла је због навода појединих медија и актуелне власти да се током прошлог протеста одржаног 8. децембра окупио мали број грађана, док организатори тврде да је било више од 10.000 незадовољних грађана.
Протест против насиља одржава се поводом напада на лидера Левице Србије и једног од оснивача Савеза за Србију Борка Стефановића и још двојицу активиста у Крушевцу, односно поводом насиље које, како из опозиције истичу, актуелна власт врши над онима који мисле другачије.

Нови протест
22. децембра
После овог протеста, организатори су најавили ново окупљање за 16. јануар, поводом годишњице убиства Оливера Ивановића. Оваква информација није добро дочекана међу протестантима и присталицама опозиције који су инистирали да се протес одржи предстојеће субота. Савез за Србију је послушао “глас народа” и позвао грађане на ново окупљање у суботу, 22. децембра. То је, иначе, некадашњи празник – Дан Југословенске народне армије.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa